Hlavní obsah

Zdravé a chutné zavářky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejoblíbenější zavářkou jsou vlasové nudleFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Žádná polévka nesmí být stejná! To by mělo být heslo každé správné hospodyňky. Jak takové pestrosti docílit? No přece různým vývarem a různým druhem zavářek. Víte ale, co to vůbec zavářka je a jak se připravuje?

Článek

Zavářkou se rozumí různé „vařivo", tj. zavářka, kterou si musíme předem uvařit.

Dalším druhem zavářky jsou těstoviny, a to buď koupené, nebo doma dělané.

Třetí a nejrychlejší zavářkou je „kapání". Trošku neznámou variantou je „svítek" - asi proto, že je na přípravu trochu náročnější. A nakonec jsou to různé knedlíčky a noky, ale o nich si povíme příště.

Pojďme se nyní podívat na „vařivo"

Zavářka z jáhel je velmi zdravá. Jáhly nejdříve 3x spaříme vřelou vodou, aby nebyly hořké, pak teprve je zaváříme do polévky. Na 1 litr počítáme asi 2 lžíce, a vaříme asi ½ hodiny.

Kroupy ječné ve stejném množství se vaří déle, a to asi ½ hodiny.

Krupky pohankové opět spařujeme, aby nebyly hořké. Na 1 litr polévky je třeba 2-3 lžíce. Vaříme podle velikosti 20-30 minut.

Ovesné vločky jsou do polévek méně oblíbené, ale naši předkové v polévce rádi jídali ovesnou „roubeninu" (ovesné kroupy). Ovesné vločky jako zavářka jsou velice hodnotné, nejen zlepší chuť, ale dají polévce kromě náležité hustoty i větší výživnost. Obsahují kromě škrobu a bílkovin i dost látek ochranných, hlavně železa, vápníku, a také vitaminů skupiny B, které jsou většinou proti zahřívání odolné. Zavařujeme je buď přímo do vařicí polévky, nebo je předem na tuku opražíme dorůžova. Pak se tolik v polévce nerozváří. Vždy je však v polévce vaříme aspoň 20 minut.

Rýži na zavářku spaříme horkou vodou a ještě ve studené vypereme. Na 1 litr polévky dáme 2-3 lžíce. Nejlepší je uvařit rýži zvlášť a hotovou přidat do polévky.

Jak připravíme „kapání"

Pokud budete mít méně času, tak určitě rychlejší variantou je „kapání". To uděláme tak, že k jednomu „rozkloktanému" vejci přidáme 2 lžíce mléka a tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Osolené naléváme zvolna z hrníčku s hubičkou do vařicí polévky. Nemícháme, vaříme jen 2-3 minuty.

Nakonec bych se zmínila alespoň o jedné variantě „svítku". Zkuste si vyrobit krupicový svítek. Na každé vejce počítáme 2 lžíce krupice. Dobře utřeme, osolíme, vylijeme na pomaštěnou rozpálenou pánev a po obou stranách do růžova upečeme. Svítek nakrájíme na drobné kostičky a pokrájený na chvilku namočíme do studené vody. Teprve studený zavaříme do vařicí polévky a vaříme cca 10 minut.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám