Hlavní obsah

Co jíst, ať mozek šlape jak hodinky

Foto: Thinkstock

Mozek ovlivňuje i to, co jíteFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak jídlo, které si dopřáváte, ovlivňuje vaši mozkovou aktivitu? Co konzumovat, aby byly mozkové buňky jako v sedmém nebi? Tady je seznam nejlepších potravin pro výživu „myslivny“ tak, jak je sestavil německý deník Bild!

Článek

Ovesné vločky:Udělejte si na sebe každé ráno více času a neodbývejte se zhltáním čehokoliv, co máte zrovna po ruce. Ideální snídaní jsou ovesné vločky, třeba s mlékem a skořicí. Nastartují vás na celý den. Dobře účinkují na problémy se soustředěním a ranními úzkostmi.

Vitaminy A, B a C: Tato trojkombinace je účinným spolubojovníkem, pokud se potřebujete co nejrychleji zbavit psychické únavy. „Áčko“ obsahují ryby, vejce, mléko, špenát nebo sýry, vitamin B je v kvasnicích, luštěninách, také jej obsahují ořechy. A známý vitamin C získáte z ovoce – pomeranče, černý rybíz, citron a podobně. Tyto látky také pomáhají paměti.

Ořechy: Obsahují nenasycené mastné kyseliny. Ty prokazatelně pozitivně ovlivňují mozkovou aktivitu, zmírňují projevy jeho stárnutí, ale pomáhají i srdeční činnosti a cévám. Ale pozor! Vyvarujte se solených a pražených ořechů. Jejich vysoký obsah tuku a soli by vám naopak akorát uškodil.

Banány: Jsou dodavateli okamžité energie. Mozek zásobují důležitými minerály jako draslík a fosfor. Navíc jsou snadno stravitelné a dobré i pro trávicí ústrojí.

Sýr: Obzvlášť zrající sýry patří k potravinám, které obsahují aminokyselinu tyramin, jež v organismu zvyšuje hladinu hormonu norepinephrinu (noradrenalinu). Ten mimo jiné zvyšuje tlak, zrychluje tep a celkově působí povzbudivě. Proto pokud chystáte sýrové hody, dopřejte si je raději ráno než večer.

Sója: Obsahuje živiny důležité pro správný chod organismu – vápník, draslík, hořčík, železo, lehce stravitelné bílkoviny. Podle odborníků zlepšuje paměť.

Sušené ovoce: Je pro mozek ideální svačinou. Například takové sušené švestky, meruňky či „křížaly“ jsou skvělým dodavatelem rychlé a zdravé energie.

Celozrnné těstoviny: Lékaři neúnavně doporučují, aby byly tyto potraviny pravidelnou součástí naší stravy. Mají totiž vysoký obsah vlákniny a některé omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou prospěšné nejen pro dobrou náladu, ale mohou významně pomáhat i jako prevence proti depresím.

Špenát: Obsahuje železo, vlákninu, draslík, vitaminy a minerální látky. Pomáhá zklidnit nervovou soustavu a podporuje duševní kondici.

Borůvky: Lidskému mozku pomáhají proti stresu a jsou podle odborníků účinnou prevencí proti chorobám stáří jako například demence. Mohou dokonce zlepšit i paměť.

Také občas potřebujete svůj mozek probudit k životu? Máte nějaké vlastní tipy, jak zvýšit jeho výkon, když je to zrovna potřeba? Podělte se o ně s námi v diskusi pod článkem!

Související témata:

Načítám