Hlavní obsah

Co jsou největší žrouti českých peněženek? Nahlédli jsme i do vašich účtenek

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Reklama

Také máte občas pocit, že na vaše peníze musí někdo „chodit“, protože se u vás po výplatě moc dlouho neohřejí? Nahlédli jsme do statistik a zjišťovali, za co se nejvíc utrácí, a hledali jsme, zda by se na tom nedalo nějak ušetřit a přitom neprohloupit.

Článek

Za co utratíte nejvíc peněz? Jestli jste si mysleli, že to je nájem a náklady na bydlení, tak je to správně. Ovšem odhadli byste i další příčky? Pojďte se podívat, zda jste na tom byli vloni podobně jako „průměrný Čech“.

Největší žrout je bydlení

První příčka patří podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) nákladům na bydlení, vodu a energie. Spolknou v průměru dvacet procent toho, co vyděláte – za měsíc to pro rodinu znamená výdaj 6 402 Kč. K tomu si lze připočíst ještě další náklady z kolonky Bytové vybavení, zařízení domácnosti; opravy – sem každý měsíčně „nasypete“ 1 446 Kč.

V poslední době se mnoho domácností snaží náklady na energie a vytápění snížit přechodem k jinému dodavateli plynu či elektřiny. „Při takovém rozhodování radím obezřetnost. Dejte si na čas. Rozhodně nikdy žádné smlouvy nepodepisujte ihned, ale až si je pečlivě pročtete. Obchodník, který naléhá na podpis a nenechá prostor se řádně se smlouvou seznámit, nebude dle mého názoru poctivý,“ varuje JUDr. Tomáš Panáček, ombudsman komunity Licit.  

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Vyúčtování za plyn či elektřinu dovede pěkně pokazit náladuFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Oblečení je stále dražší

Ačkoli to nepatří mezi nejnutnější výdaje, mnozí do nezbytností počítají i náklady na oděvy a boty. Statistika říká, že za ně vydáte měsíčně 1 032 Kč. Sedí to na vás? Anebo utrácíte daleko víc… Jen pro zajímavost jsme nahlédli do porovnání cen z roku 2010 a 2016 – zjistili jsme, že spořit se dá stále hůř, neboť za pánské kalhoty zaplatíte v průměru o 364 Kč víc, za vycházkové celoroční kožené dámské boty o 222 Kč víc a za dámský zimní plášť o asi 500 Kč víc. A to nepočítáme třeba to, že každý vyměněný podpatek na lodičkách je o třicet korun dražší než v roce 2010.

„Nedostává se vám peněz na pravidelné výdaje? Jestli to je hlavně v pravidelných výdajích, pak elze půjčku doporučit. Řeší to pouze momentální situaci, ale nikoliv příčinu. Problémy tak pouze odsunete, ale nevyřešíte. Navíc se problémy často ještě kumulují a můžete se tak ocitnout v dluhové spirále,“ varuje Jiří Humhal ze Zonky.

Kolik projíte a propijete

Jíst se musí a nějaké to vínko či pivo si asi také občas dopřejete. Statistiky zahrnují do jedné kolonky, která je druhá v pořadí a „spolkne“ kolem dvaceti procent vašich příjmů, jídlo a nealko. Za ty měsíčně vydáte 4 422 Kč. K tomu ale mnozí jistě přidají dalších 2 294 Kč, které reprezentují další položku – průměrné výdaje za alkohol a tabák.

Šetřit při nákupech jídla je ale stále složitější, neboť ceny rostou. „Za kilogram vepřové pečeně jsme vloni v prosinci zaplatili v obchodech o devět korun více než v roce 2015, v případě filé to je o víc než deset korun za kilogram a u eidamské cihly to je už kolem 32 korun,“ komentuje porovnání cen Mgr. Petra Báčová, tisková mluvčí ČSÚ.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Vínečko, večeře v restauraci... Pro rozumné hospodáře nic moc investice, ale občas potěšíFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Šetřit na dovolené se nemusí vyplatit

Máte zaplaceno bydlení i energie a máte co jíst? Pak se můžete pustit do utrácení za věci, které život obohacují, ale bez kterých by se nakonec dalo obejít. Mezi zbytné platby patří i za rekreaci a kulturu – za ty každý Čech vydá průměrně 9,5 % příjmů.

Mnoho domácností se snaží ušetřit na dovolené, takže se pouštějí do shánění na vlastní pěst a hledají nejvýhodnější ubytování v cizině například přes zprostředkovatelské servery – a to může přinést nečekané potíže. „V takovém případě uzavíráte smlouvu přímo s ubytovacím zařízením, na které vás zprostředkovatel odkázal. Smlouva s ním se ale pak neřídí českým právem, ale právem cílové země. Podle toho se pak odvíjejí poplatky za storno, místní daně a podobně. Snaha ušetřit se pak může naopak docela prodražit,“ varuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Vzdělání není za peníze

Zajímavou a ne zcela zanedbatelnou položkou jsou náklady na poštu a telekomunikace – ve většině případů se jedná o telefon a připojení k internetu. Průměrná částka na měsíc je 1 674 Kč. Například známka na dopis podražila od desetikoruny v roce 2010 až po 16 Kč v roce 2016 – tady to skoro vypadá, že se řídí letopočtem, takže se do budoucna není nač těšit.

Zarážející je, že na posledním místě skončily náklady na vzdělání – statisticky vycházejí na  posledním místě, vydáte za něj jen 0,5 % příjmů, měsíční průměr vychází na 143 Kč.

Jak jste na tom s výdaji domácnosti vy?

Reklama

Načítám