Hlavní obsah

Co musí být ve vašem pracím prášku a co je v něm navíc?

Foto: thinkstock

Z čeho jsou prostředky, ve kterých perete?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle čeho byste si měli vybrat vhodný prací prostředek? Četli jsme složení a víme, co je v nich navíc! Správným výběrem totiž nejen ušetříte a dobře vyperete, ale pomůžete i přírodě!

Článek

Zajímali jste se někdy o to, jaké složky mají prací prášky a gely? Co v nich pere, co dodává vůni a je v nich i něco navíc, bez čeho by se třeba mohly obejít? Zjišťovali jsme to za vás.

Prášek, gel, nebo tablety?

Na trhu najdete prací prostředky v několika variantách – liší se nejen formou, ale i složením a určením. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Prací prášky: hodí se pro zašpiněnější prádlo. Můžete je většinou použít při teplotách 40–90 °C. Obsahují bělidla, tenzidy, mají vyšší pH. Hodí se na praní v pračce, nikoli v ruce, protože pak se mohou hůř rozpouštět a ulpívají na textiliích. Vyrábějí se ve variantách pro bílé či barevné prádlo, což je dobré respektovat.

Prací gely: obsahují víc látek, které chrání vlákna, takže jsou vhodnější pro barevné a citlivé prádlo – kromě vlny a hedvábí. Dobře se rozpouštějí ve vodě a nezanechávají bílé stopy. Můžete s nimi prát při nižších teplotách, při kratších programech i v ruce.Mají ale menší účinek při velkém zašpinění.

Prací tablety: jsou koncentrovanější než prášek, ale mají stejné vlastnosti jako on, jen v lépe dávkovatelné formě.

Foto: thinkstock

Gely na praní jsou vhodné spíš na méně špinavé prádloFoto: thinkstock

Z čeho se prací prostředky skládají?

Hlavní složkou pracích prášků jsou tenzidy. Podle norem EU to jsou biologicky rozložitelné změkčovací prostředky, bělicí prostředky, zásadité látky, ochranné koloidy, prostředky na ochranu vlákna, enzymy, optické zjasňující prostředky, parfémy a plnidla.

Enzymy odbourávají biologické nečistoty (skvrny od jídla, krve). Nehodí se pro praní při vysokých teplotách, protože fungují jen v případě, že teplota nepřekročí 40 °C.

Bělidlapotáhnou textilii chemickou vrstvičkou, která lomí světlo a prádlo rozzáří. Nemusíte je používat, pokud sušíte prádlo na slunci, to má na rozjasnění stejný efekt. V ekologických pracích prostředcích bývají chemická barviva nahrazena například sodou nebo perkarbonátem sodným (bělící prostředek na bázi aktivního kyslíku). Zajímavostí je, že pokud je v prášku soda, pak je prádlo měkké i bez přidání aviváže.

Plnidla (nejčastěji síran sodný) nemají na praní žádný vliv, pouze zaručují sypkost prášku a zvětšují objem, takže máte pocit, že za své peníze dostáváte velkou dávku prášku. Pokud se plnidlům chcete vyhnout, sáhněte po koncentrovaných prostředcích, ty je neobsahují – jen pak pozor na dávkování, stačí jich opravdu méně.

Aromatické látky dodávají vůni. Mohou být častými alergeny – na etiketě je najdete ve složení jen tehdy, pokud jich je víc než 100 mg/kg. I když je jich ale méně, mohou vyvolat alergickou reakci v podobě kožních obtíží. Alergikům může vadit složka přírodní i syntetická, ti by měli sáhnout po speciálním prášku. Pro představu: ve složení můžete najít například butylphenyl methylpropional, což je syntetická, velmi silná svěže-květinová vůně nebo Hexyl Cinnamal, což je přírodní látka získaná z heřmánkového oleje a používá se v parfémech a přípravcích vlasové kosmetiky jako vonná přísada.

Foto: thinkstock

Při praní dávejte pozor hlavně na správné dávkování práškuFoto: thinkstock

Jak to je s fosfáty?

Fosfáty, které byly součástí pracích prostředků, jsou omezovány zákonem kvůli jejich dopadu na přírodu. V současné době jich nesmí být víc než 0,5 % hmotnosti koncového výrobku. Výrobci je nahrazují takzvanými zeolity, což jsou látky podobné přírodním jílům. Ty však potřebují ve své prací síle podpořit, což většinou obstarají přidané polykarboxyláty.

Ve složení můžete najít i fosfonáty, což zní podobně jako fosfáty, ale tyto nemají vliv na znečištění vody a růst řas. Částečně změkčují vodu a vážou na sebe složky, které by mohly zůstat na prádle.

Ekologické praní

„I přírodní a netoxické prací prášky a gely obsahují celou řadu složek. Ovšem s tím rozdílem, že aktivní čistící látky a enzymy jsou z rostlin, pomocné látky jsou na bázi přírodních minerálů. Ani bělidla a aviváže nemusí být petrochemického původu,“ říká Jaroslav Došek z Biodrogerie.

Jak tedy správně na to?

Pokud se nechcete vzdát klasických prášků či gelů, pak je dávkujte tak, jak uvádí výrobce. Řiďte se přitom hlavně tím, jak moc tvrdou vodu máte – obvykle je to voda měkká, takže lze použít tu nejnižší dávku.

Statistiky ukazují, že většina spotřebitelů raději přidá na množství prášku nebo gelu, tedy dávku zvýší. Nemusíte se sice bát, že tím nějak škodíte prádlu, ale myslet byste měli i na ekologii. Proto je vhodné vybírat prostředky, které obsahují co nejméně zbytečné chemie, ideálně volit ty, jejichž složení je přírodní.

Jakou formu pracího prostředku používáte? Napište nám, proč ano, nebo ne!

Reklama

Načítám