Hlavní obsah

Co na vás prozradí vyzývavá fotka na sociální síti? Prý jste neschopná!

Foto: Thinkstock

Přemýšlejte, kdo všechno uvidí vaše fotografie!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávejte si pozor, co vystavujete na svých osobních profilech, varují vědci! Špatně zvolené fotky vás mohou stát kariéru, prestiž i dobré mínění ostatních! Co by se na síť nikdy nemělo dostat?

Článek

O výsledcích některých studií si člověk myslí svoje. Možná to bude i případ jednoho z posledních výzkumů, který uvádí, že sexy fotky žen vystavené na sociálních sítích působí na okolí zvláštním dojmem. Uhrančivý pohled, odhalená kůže nebo poloodhalený hrudník prý značí neschopnost dotyčné! Kazí to snad morálku? Nebo se jedná o bledou závist?

Dnes skvělé, ale co zítra?

„V dnešní době je vyvinut tlak na dospívající dívky a mladé ženy, které si myslí, že samy sebe musí prezentovat jako sexy objekty, ale sdílení jejich odvážných fotografií může mít spíš negativní důsledky,“ řekla Elizabeth Daniels, vedoucí vědecká pracovnice z univerzity v Oregonu, která nyní působí jako docentka psychologie na universitě v Coloradu, s tím, že podle ní odvážné selfie fotky patří mezi novodobé zlo. Proč?

„Nezdravé fotografie“, jak tyto snímky nazývá, mohou být i důvodem pro stornování nějaké pracovní nabídky od potencionálního zaměstnavatele.

Foto: Thinkstock

Sociální síť není soukromý prostor. Na to se bohužel často zapomínáFoto: Thinkstock

Nastražená volavka nezklamala

Výzkumnice se spoluautorkou studie Eileen Zurbriggen z univerzity California vytvořila dva fiktivní profily na sociální síti, které spojovala jedna osoba. Vymyslela si dvacetiletou ženu jménem Amanda Johnson. Do jejích obou účtů uvedla, že dotyčná miluje zpěvačku Lady Gaga a Twilight.

Profily obsahovaly stejné informace, nicméně lišily se profilovou fotografií. Na jedné z nich Amanda předvedla rudé šaty s rozparkem, který odhaloval podvazkový pás, druhý byl střízlivější: triko s krátkým rukávem, džíny a šátek, který maskoval hrudník. Na řadě byl názor nestranných respondentů.

Vyzývavost? Jen pro zábavu!

118 osob ve věku od 13 do 25 let bylo vyzváno k reakci pomocí bodování na stupnici od jedné do sedmi. Hodnotil se vzhled, sociální přitažlivost, úvaha nad tím, zda je Amanda schopná získat přátele nebo práci.

Ve všech třech oblastech se konzervativnějšímu profilu dařilo výrazně lépe. Usedlejší Amanda je prý způsobilejší k práci a ostatní věří, že zadané úkoly dodělá a zvládne na jedničku, navíc působí seriózněji a jistě má kvalitní přátele.

Sexy Amanda je sice dračice, nicméně její vyzývavý postoj je jedna věc, po pracovní stránce určitě bude neschopná, myslí si druzí. (Hlavně ženy mají problém nestranně hodnotit svoje vrstevnice.)

Foto: Thinkstock

Móda selfies roste. Ale je to jako byste si stoupli do výlohyFoto: Thinkstock

Mládež nezná míru

Obě autorky studie věří, že tento průzkum vyvolává důležité otázky. „Mládež opravdu potřebuje pomoci pochopit, že sociální sítě jsou veřejné fórum,“ nechala se slyšet Elizabeth Daniels pro magazín Psychology of Popular Media Culture, který studii uveřejnil.

Apeluje tak na všechny rodiče, sestry, bratry i přátele s myšlenkou, že nikdy nevíte, kdo si profil s prezentací těla prohlíží. „Zaměřte se spíš na svoji identitu, na to, kdo jste a co jste,“ radí všem exhibicionistům. Ale dá se to vůbec?

Splynutí s davem

„Já jen reaguji na to, co dnešní svět chce. Sexuální náboj, jiskru a provokaci. Pak vyčníváte z davu. Jako šedé myši si vás nikdo nevšimne,“ myslí si nejmenovaná majitelka jednoho účtu, jehož profilová fotografie nabízí pohled na žlábek mezi ňadry.

No, každého věc, ale nutno podotknout, že zatím máme štěstí. Do Čech ještě nedorazil nový trend nazvaný after sex selfies, tedy fotek pořízených těsně po orgasmu. To nás ještě čekají věci…

A co vy, taky se rádi fotíte ve všech možných situacích a pozicích?

Načítám