Hlavní obsah

Co nepatří do garáže? Víno, dokumenty ani mokré dřevo!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve většině řadovek a malých domů bývá garáž sklepem, kůlnou i odkladištěm zároveň. Ovšem jsou věci, které byste tam rozhodně neměli skladovat, pokud o ně nechcete přijít. Vysvětlíme vám proč.

Článek

Do některých garáží nikdy auto nezajelo. Byly projektovány pro jedno či dvě vozidla, ale místo nich tam parkují kola, lyže, náhradní pneumatiky, ale i kanystry se vším možným, plechovky s barvami nebo třeba krabice s cédéčky. Často si říkáte, že je třeba všechno protřídit a zbytečnosti vyhodit, ale hosty si tam nezvete, a tak to stále odkládáte, ovšem jen do času…

Některé předměty totiž můžou dojít k úhoně, a jiné být dokonce vyloženě nebezpečné. Možná vás překvapí, že u nás každoročně vyhoří až 150 garáží. Nicole Zaoralová z Hasičského záchranného sboru upozorňuje: „V jednotlivých a řadových garážích lze ukládat nejvýše 40 litrů pohonných hmot a maximálně 20 litrů oleje, a to v nerozbitných přenosných obalech. V hromadných garážích se pohonné hmoty ani oleje neukládají s výjimkou provozních náplní a záložního paliva, které je součástí vozidel."

Nádoby s kdečím

Foto: Greta Blumajerová

Pořádně zafixované police jsou podmínkou pro skladování plechovek a láhví s chemikáliemiFoto: Greta Blumajerová

Další skupinou problémových věcí jsou barvy a nátěrový materiál. Taky si po malování říkáte, že tenhle zbytek modré si necháte na opravy? Klidně, ale po roce či dvou ji nemilosrdně vyhoďte, zkazí se. U syntetických nátěrů, které by měly vydržet až pět let, je důležité sladování v chladu. Obecně platí, že by všechny plechovky a tuby měly být na policích, a především v původních obalech! Taková penetrace přelitá do PET láhve může lákat děti k napití a není třeba vysvětlovat, co by následovalo. Podobně je to s kapalinou do ostřikovačů.

Foto: Greta Blumajerová

Gril i s plynovou nádobou na zimu schovejte, aby nebyly vystaveny mrazůmFoto: Greta Blumajerová

Samostatnou kapitolou jsou kovové nádoby s propan-butanem, které slouží jako palivo do plynových grilů. Ve chvíli, kdy je aktivně nepoužíváte, zkontrolujte dotažený uzávěr.

Pozor na výkyvy teplot

Foto: Greta Blumajerová

Pokud jsou láhve určené k okamžité spotřebě, týden nebo dva v sousedství auta vydržíFoto: Greta Blumajerová

Uložení vína na delší dobu právě v garáži by se mohlo změnit na drahý špás. „Víno nesnáší krátkodobé výkyvy teplot při otevření a zavření vrat. Totéž platí o světle, nezbytné je temno. Jinak riskujete změnu barvy, chuti a vůně. Rozhodně láhvím na uskladnění nesvědčí ani sousedství silně aromatických chemických látek,“ vysvětluje Jana Rejchrtová z VelkoVinotéky. Máme pro vás radu, jak uskladnit víno jako znalec.

Papíry radši do šuplíku

Foto: Greta Blumajerová

Důležité doklady, nebo dokonce osobní dokumenty raději uložte do skříněk v doměFoto: Greta Blumajerová

Fotografiemi se dnes už myslí ty digitální, ale ze starých dovolených možná máte stovky papírových. Z nostalgie se vám je nechce vyhodit, ale co s nimi? Do krabice a do garáže. Jenže tam bývá zvlášť v zimě, když auto přijede celé mokré, docela vlhko, takže se fotky k sobě slepí a po čase nepoznáte, jestli jsou od moře, nebo z hor. Nemluvě o tom, že se v kartonových obalech rádi zabydlují pavouci. Platí to samozřejmě i pro šanony s dokumenty. Tip pro vás: uchovejte si fotografie z dovolené jako dekorace.

Starožitnosti trpí

Pokud vlastníte starý příborník po babičce a zrovna se vám nehodí do interiéru, v garáži se mu líbit nebude. Dřevo se kvůli změnám teplot a vysoké vlhkosti smršťuje a kroutí. Po letech si s tím neporadí ani sebelepší restaurátor. Co se týče dřeva obecně, tak pozor na nevyschlá polena! Odpařovala by se z nich voda, která by neprospívala karoserii vašeho auta.

Hostina pro nezvané

Dobře uděláte, když velké balení zvířecího krmiva doma uložíte tak, abyste ho měli po ruce. Do garáže nepatří, tam by se do granulí mohly pustit myši, pro které by to byla opravdová hostina. Prokoušou se klidně i tuhým plastovým obalem.

Přidáme ještě doporučení z internetového magazínu Svět garáží. „Je důležité, aby parkovací stání bylo systematicky a dobře organizované. Nemusí být neustále uklizené, důležitý je spíš systém pro skladování. A ještě obligátní, i když těžko dosažitelná, rada na závěr: věci, které nepotřebujete, ihned vyhoďte.“

Načítám