Hlavní obsah

Co pít, když sluníčko sálá

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Voda tvoří více než polovinu hmotnostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatečný denní příjem tekutin je pro náš organismus důležitý po celý rok, teď ale navíc začíná období tropických veder, kdy se bez pitného režimu neobejdeme. Potřebujeme pít a podíváme se na to proč, kolik a co.

Článek

Tělo, kterému nedopřejete dostatečný přísun tekutin, to řeší jejich nízkým výdejem - tedy omezí jejich vylučování. Moč a pot ale odstraňují z organismu škodlivé látky. Bez jejich vylučování se v těle začnou hromadit. Výsledkem mohou být zdravotní potíže, počínaje zřetelnými  problémy (močové kameny, zánět ledvin, zánět močového měchýře), ale i psychické komplikace - únava, zmatenost, dezorientace. „Divili byste se, co všechno se děje s lidskou myslí, když je tělo dehydrované. Může docházet až k halucinacím. Ostatně na základě toho vzniká fata morgana. Psychologicky je nedostatek vody jedním z faktorů, proč jsou pouštní národy agresivnější," dodává psychiatr MUDr. Jan Cimický.

Voda je nutná!

Během dne se zbavujeme tekutiny nepopulárními způsoby (pocení, močení, stolice), ale i dýcháním. To množství, které z našeho organismu odchází, potřebujeme i doplnit, a to je přes dva litry tekutin. Pokud se ale věnujeme sportu, jsme na dovolené v tropech nebo pracujeme třeba ve slévárně, ale i v místnostech s klimatizací, musíme se hydratovat o něco více. Takže dva až tři litry tekutin během dne, podle okolností, rozhodně neškodí (brání naší mumifikaci, ale vážně, hlavně závažným onemocněním, která mohou vést až k mozkové mrtvici). MUDr. Petr Kučera nám potvrdil: „V loňském roce jsem v horkém létě ošetřoval několik závažných zdravotních selhání z dehydratace, zejména u starších lidí."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V létě vás osvěží mátová limonádaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Piju já, piju rád...

...to je právě ten omyl. Jsou tekutiny, které našemu organismu neprospívají, ba naopak mohou způsobit i zdravotní potíže. Sycené minerálky s vyšším obsahem sodíku nám od žízně nepomohou. Některé zvyšují tlak a zatěžují ledviny. Nejsou „jedovaté", jen to s nimi nepřehánějme! Slazené limonády? Žízeň zůstává, ale navíc tloustneme. Alkohol? Naopak dehydratuje. Možná jedno pivo za den zažene pocit žízně, ale jinak jsou všechny alkoholické nápoje jen na tloušťku a ne ku prospěchu. Kofein? Káva, kola ve všech podobách, silný čaj, kakao, nic z toho nám s žízní nepomůže a neoblaží náš organismus.

Žízeň je veliká...

Co tedy správně pít? Hlavně všeho s mírou. Vodu, o které víme, že není hygienicky závadná, ať už je kupovaná, z vodovodu, studny či pramene. Ředěné neslazené ovocné šťávy - nejlépe z vlastní zahrádky, čerstvé. S čajem přiměřeně - černý, ne moc silný a do půllitru denně. Bylinkové podle konkrétního zdravotního stavu. Čisté ovocné celkem bez omezení, ale pokud možno bez slazení. Víte, že teplý čaj nejlépe pomáhá proti žízni v extrémním horku? Nesprávně dávkovaný ale může vyvolat silnější účinky než káva (nespavost). Minerálkyse musí také správně volit podle našeho zdravotního stavu a v odpovídajícím množství.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pozor na alkohol, dehydratujeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pití z přírody

Na zahrádce je určitě prima využívat přírodních zdrojů. Dnes nebudeme řešit šťávy a sirupy, jen jednoduché, osvěžující nápoje pro případ, že přijde návštěva. Mátová limonádaVětvičky máty (na zahrádce roste z malé rostlinky jako divá) namočíme do převařené, vychladlé vody (ani na tom převaření netrvám), přidáme pokrájený citron a některé lístečky máty ozdobně ponecháme. Totéž platí pro meduňku (navíc uklidňuje nervy). Tyhle bylinky můžeme pěstovat i v květináči nebo truhlíku za oknem celoročně. Otrháme cokoli, co na zahrádce roste - jahody, maliny rybíz (černý má nejvíc vitaminů), prosypeme cukrem (ne moc), rozmačkáme vidličkou a přidáme citronovou šťávu. Po deseti minutách dolijeme vodou (třeba i s ledem), a pokud chceme dělat parádu, dozdobíme třeba listy meduňky. Podobně můžeme zacházet s veškerým zahradním a lesním ovocem, které je po ruce. Základ je citron proto, aby se výluh nekazil, ale nahradit se dá i kyselinou citronovou.

V zásadě čím jsou tekutiny přírodnější a čím méně technicky upravované, tím lépe prospívají našemu organismu. Takže pokud s sebou vezeme pitíčka třeba na cyklistický výlet, dáváme přednost vodám bez bublinek a dětem nebudeme kupovat uměle dochucené a neplnohodnotné nápoje.

Máte nějaký osvědčený nápoj, který se dá pořídit z přírodních zdrojů? Podělte se s námi o recept na info@proženy.cz!

Související témata:

Načítám