Hlavní obsah

Co platí na kocovinu? Banán ano, černému čaji se vyhněte!

Foto: Thinkstock

Máte v hlavě partu malých permoníků, kteří se bez přestání pokoušejí vykopat zlato? Zkuste je umlčet několika sklenicemi čisté vody a pořádnou česnečkouFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krutá jsou rána opilcova! Spoustu osvědčených léků na kocovinu naštěstí najdete ve spíži, v lednici nebo v domácí lékárničce. Které to jsou? Inspirujte se našimi tipy!

Článek

Že nejste žádní notorici a takhle důvěrně si s alkoholem potykáte jen výjimečně? Pak je to pro vás nejspíš ještě horší. Opravdu s vámi soucítíme, víme, jaké to je. Ovšem protože duševní podpora není v tomhle případě moc platná, máme pro vás pár užitečných rad. Máte náročný večer teprve před sebou?

Díky těmhle tipům možná nedojde k nejhoršímu!

- Popíjejte pomalu. Játra zpracovávají skleničku vína, třetinku piva nebo panák tvrdého alkoholu asi hodinu, takže zkuste tělu dopřát čas. Také je dobré prokládat alkohol vodou nebo minerálkou. Většina příznaků kocoviny totiž vzniká kvůli dehydrataci.

- Kupte si riboflavin neboli vitamin B2, který se alkoholem spotřebovává. „Nedostatkem riboflavinu často trpí vegetariáni a vegani, ale také alkoholici,“ potvrzuje MUDr. Jitka Housová z 3. interní kliniky 1. LF UK Praha. Pokud se před akcí vitaminem „nadopujete“, bude vás méně bolet hlava a uchráníte se i příznaků hypovitaminózy, jako jsou praskající koutky nebo pálení pod víčky.

- Najezte se.S plným žaludkem tělo tráví alkohol pomaleji, takže jeho hladina v krvi nestoupá tak rychle. Možná se tedy zvládnete zastavit ještě včas.

Foto: Thinkstock

Teď je ještě hej! Jestlipak se ale děvčata na náročný večer trochu připravila, třeba pomocí tablety riboflavinu?Foto: Thinkstock

Když jste přece jen přebrali

Na první pomoc pamatujte předem a zásobte se podpůrnými prostředky. Až vám bude ouvej, sotva se pustíte do vaření vývaru – a lékárna bude tak daleko jako Měsíc. Co tedy pomůže?

- „Hlavně hodně pijte, nejlépe čistou vodu,“ vzkazuje RNDr. Pavel Suchánek, odborník z Fóra zdravé výživy. Neměla by ale být ledová, spíše pokojové teploty.

- Ranní pivo vás před kocovinou neuchrání. Homeopatické „podobné léčit podobným“ u pití rozhodně neplatí.

- Masový vývar, zelňačka nebo česnečka fungují.Proč? Polévky jsou plné vitaminů a minerálů. Jsou teplé, což zklidňuje žaludek, a dodají rychlou energii.

- Sladká výživná snídaně, třeba teplá ovesná kaše s medem a ovocem, zapůsobí podobně, pokud ovšem máte spíš chuť na sladké. Ovesné vločky působí na trávicí trakt hojivě, med a ovoce pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru.

- Koktejl z jednoho banánu,půl sklenice mléka a dvou lžic medu může pomoci, samozřejmě pokud ho snesete. Banán dodá tělu draslík, který tělu chybí, a mléko dočasně sníží kyselost žaludku.

- Žaludek pomůže uklidnit i mátový čaj,mírně oslazený. Černému čaji a kávě je naopak lepší se vyhýbat, jelikož kofein je silně močopudný, a už tak dehydrovanému tělu bude za chvíli ještě hůř.

- Míchaná vajíčka k snídani nejsou špatný nápad! Obsahují totiž aminokyselinu cystein, která podle názoru odborníků zbavuje organismus toxinů.

Foto: Thinkstock

Pochmurné ráno po večírku. Zahánět kocovinu alkoholem odborníci výrazně nedoporučují, lepší je mátový čaj nebo banánový koktejlFoto: Thinkstock

A co radí lidová moudrost?

Rozpustit několik kostek cukru ve vodě, trochu osolit a vypít. Dát si coca-colu, ale po lžičkách. Syrové vajíčko s octem a solí. I když některé z těchto receptů zní dost šíleně, něco mají všechny společné: jsou to vlastně improvizované iontové nápoje, takže skutečně můžou pomoci (a leckoho skutečně zachrání).

Potíž je v tom, že každý organismus reaguje na nadbytek alkoholu trochu jinak, takže i ty nejlepší rady nemusí být přenosné. Musíte si zkrátka najít ten svůj způsob, a toho se držet.

Jsou lidé, kteří nedají dopustit na ovocný kompot nebo kyselé okurky. Co zabírá vám?

Načítám