Hlavní obsah

Co udělat s uhynulým domácím mazlíčkem? I to musíme občas řešit

Foto: LuckyImages, Shutterstock.com

Rádi si zavzpomínáte na chvíle se svým čtyřnohým kamarádemFoto: LuckyImages, Shutterstock.com

Reklama

Váš oblíbený pes nebo kočka vám léta dělají radost, ale jednou přijde jejich čas a vy se budete s nimi chtít důstojně rozloučit. Necháte to na veterináři, pohřbíte je sami, nebo využijete hřbitov?

Článek

Když si pořizujete štěňátko nebo kotě, nemyslíte na to, co bude za deset patnáct let. Postupem času vás tato situace dostihne. V rodinách s dětmi bývá odchod domácího mazlíčka jedním z prvních setkání se smrtí. Už proto je dobré popřemýšlet o důstojných podmínkách rozloučení.

V zásadě máte tři možnosti. Ta nejjednodušší je odvézt mrtvé zvíře k veterináři k asanaci, tedy likvidaci v kafilerii. Poplatek závisí na váze zvířete, je v řádu stokorun. Pro většinu chovatelů je to nepředstavitelná varianta, ale například v mrazivé zimě nebo v situaci, kdy jste jakkoli indisponovaní, je to nejsnazší cesta. Pro inspiraci se podívejte, jak chlapeček pohřbil svoji zesnulou rybičku.

Na zahradě nebo v parku

Pochování mazlíčka na vlastním pozemku reguluje zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči a upřesňuje vyhláška z roku 2014. Stanoví, že by mrtvé zvíře mělo být uloženo nejméně 200 metrů od vodního zdroje, 100 metrů od stavby pro bydlení nebo rekreaci a 50 metrů od hranice sousedního pozemku. Petr Pejchal ze Státní veterinární správy doplňuje: „Zvíře nesmí být podezřelé z jakékoli nákazy a je nutné je zahrabat do hloubky nejméně 80 cm pod povrch s použitím dezinfekčních prostředků. Místo je třeba viditelně označit.“

Foto: psychocy, Shutterstock.com

Když se rozhodnete pohřbít pejska nebo kočku na vlastním pozemku, místo by mělo být jasně označenoFoto: psychocy, Shutterstock.com

A jaká je praxe? Většina majitelů psů a koček je pochovává na zahradě u domu, chaty nebo v lese či parku. Doktorka Šárka Vodičková z veterinární kliniky Delta popisuje vlastní zkušenost: „Na venkově lidé vnímají psa jako hlídače domu a kočku coby přítulné zvířátko, ovšem ne úplně jako člena rodiny. Adekvátně se chovají i po jejich smrti. V drtivé většině je pohřbí na vlastním pozemku, někdy využijí asanace.“

Ve městech je situace odlišná. Psi i kočky jsou vnímáni jako domácí mazlíčci, někdy dokonce coby „prestižní majetek“, pokud jde o vzácnější, drahé plemeno.

Animální pohřebiště

„Z klientů pražské veterinární kliniky více než polovina volí pietní rozloučení a nejčastěji využívají některé z pohřebišť,“ pokračuje Šárka Vodičková. V Praze je nejznámější Zahrada přátel nejvěrnějších. Bohnický park 12 let nabízel možnost zřídit zvířecí hrob. Služeb využil pro svého psa i bývalý prezident Václav Havel a řada velvyslanců. V současnosti nepřijímá nové klienty.

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Na zvířecích hřbitovech bývá největší provoz o Vánocích, to se rozsvítí hodně svíček...Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Pražany vyhledávaný je také hřbitov ve Vražkově pod Řípem. Funguje už od roku 2003 a uložení mazlíčka do hrobu začíná na tisícikoruně. Samozřejmě si můžete přikoupit i spoustu dalších služeb. Od přivezení přes speciální náhrobní kámen až třeba po smutečního řečníka. Cena se může vyšplhat i na deset tisíc korun.

Krematorium

Dlouho fungovalo jen zvířecí krematorium v Brně. Dnes jsou v Praze hned dvě – V Běchovicích a ve Strašnicích, ale také v Olomouci, Rakovníku nebo České Lípě.

Co nabízí? Širokou škálu služeb. Můžete si sjednat uspání zvířátka (eutanázii) u vás doma, jeho převezení, uložení v chladicím boxu a samotný žeh. S mazlíčkem se můžete v klidu rozloučit v obřadní síni. Abyste měli jistotu, že dostanete jen popel svého psa nebo kočky, mají všechna zařízení systém kódování, aby nedošlo k záměně zvířat.

„Provádíme zhruba 70 kremací za měsíc,“ vypočítává Jan Šípek z Krematorium zvířat Praha. „Klienti chtějí nejčastěji základní kremaci, asi polovina z nich si navíc objedná okrasnou urnu, šperk s popelem či jiný doplněk. Zhruba 20 % lidí se chce se zvířátkem rozloučit. Průměrně klienti platí 4900 korun,“ uzavírá Jan Šípek. Nezapomeňte doložit, že mazlíček byl řádně očkován. Urnu s popelem si pak můžete už hodinu po kremaci odvézt domů, uložit do hrobu či rozprášit na loučce.

Na svého zvířecího kamaráda můžete vzpomínat různě. Někdo třeba nevyhodí oblíbené pelíšky a misky, které mu ho připomínají. Jiný rád zavzpomíná s fotkami. Nově máte možnost zapálit svíčku na virtuálním hřbitově a dát o tom vědět všem ve svém okolí.

Pro chovatele to je možná opravdu smutné téma, ale prostě patří k životu.

Reklama

Načítám