Hlavní obsah

Co získáte flirtováním? Ušetříte spoustu peněz!

Foto: Thinkstock

Ženské zbraně jsou mocné a dokonale fungujíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete lepší podmínky v práci, vyšší plat, nižší cenu u kupovaného výrobku? Usmějte se, pohoďte vlasy a mluvte tlumeným hlasem, tedy flirtujte! Zvyšujete si tím šanci na úspěch až o třetinu!

Článek

Ti, kdo flirtují, dávají najevo, že jim ostatní připadají zajímaví. A jaký to má efekt na protistranu? Britská sexuoložka Tracey Cox říká: „Flirt je zábava, proto se mu lidé rádi věnují. Nejde v něm o předstírání ani o manipulaci – i když ji může podstatně usnadnit.“

Že je to pravda, potvrzuje nový výzkum Kalifornské univerzity v Berkeley a Londýnské ekonomické školy (London School of Economics). Flirtuje-li žena s naprosto sobeckým záměrem, může si tím ušetřit nebo rovnou vydělat peníze, třeba prostřednictvím vyšší mzdy. Umíte to?

Pravá dáma? Svůdná!

„Ženské kouzlo je strategické chování zaměřené na to, aby osoba, se kterou jednáte, měla dobrý pocit a stejné cíle jako vy,“ uvedla psycholožka Laura Kray, vedoucí autorka studie pro britský deník Daily Telegraph, který studii uveřejnil, s tím, že není pochyb o převážně příznivých ekonomických dopadech flirtování pro ženy. Následující případy hovoří za vše.

Výzkumníci vytvořili několik scénářů a příběhů s otevřeným koncem, aby se pokusili vypátrat účinky ženského šarmu na muže. Ať už se ženy držely dál nebo byly vyloženě vyzývavé, pokaždé se jednoznačně prokázalo, jak mocná zbraň flirtování je.

Foto: Thinkstock

Lehký flirt při koupi auta vám pomůže srazit jeho cenuFoto: Thinkstock

Nejúčinnější kombinace

V prvním experimentu ženy měly za úkol předvést jen náznak flirtování při koupi ojetého vozu. Situace vypadala nějak takhle: Kupující se usadila, jen tak náhodou se dotkla ramene prodejce a řekla, jak moc se jí auto líbí.

Pak jemně mrkla a tlumeným hlasem se zeptala na cenu vozu. Tu muži v roli prodejce uvedli v průměru o 200 dolarů nižší než při druhém experimentu, kdy se žena chovala neutrálně – bez náznaků jakékoli koketerie.

Laura Kray a její kolegové se shodli, že hravost, lichocení, smyslnost a přátelský přístup patří mezi kombinace, kterým muži neodolají. A když dáma vynechá ženskou smyslnost a je jen přátelská? Neuspěje!

Nefunkční model

Příliš mnoho vstřícnosti a chuť přátelit se stejný efekt nemá. „Toto ženské chování je muži vnímáno rozpačitě, jako by se dotyčné staraly o uspokojení zájmu jiných lidí,“ uvedla psycholožka i přesto, že muži hodnotili kamarádské ženy jako „dělnice dobré nálady“. Žádnému z mužů ale nepřipadaly atraktivní, tudíž se ani nedočkaly ekonomických výhod.

Foto: Thinkstock

Kamarádek si muži váží. Ale kde je náznak erotiky, tam je to táhne vícFoto: Thinkstock

„Přátelská složka signalizuje obavy o vyjednávání protějšku, z čehož vznikají horší nabídky pro ženy,“ uvedla Laura Kray, která trvá na vyvážené kombinaci přátelství a šarmu. Její poslední test to jen dokládá.

Odbornice spárovala muže a ženy pro falešný přijímací pohovor, tedy ženy se ucházely o práci a muži je měli najímat.

Co ještě zabírá? Oční kontakt!

Když ženy vsadily na častý oční kontakt se svými „potencionálními zaměstnavateli“, sem tam se usmály a byly fyzicky hravé, zajistily si tím lepší podmínky a přednost před ostatními.

Takže, až budete příště žádat o novou práci, chtít slevu na hypotečním úroku, toužit po levnějším autě nebo zvýšit plat, použijte oční kontakt, nenápadné doteky na klíční kosti a hlavně smích. Tím o sobě dáte vědět. Bez výčitek. Vždyť výzkumníci říkají, že použití ženských kouzel je dobré pro zvládání každodenních výzev ve světě ovládaném muži.

A co vy? Používáte flirtování jako prostředek k dosažení svých cílů?

Reklama

Načítám