Hlavní obsah

Léčba čokoládou! Křehký koláč, který vám zaručeně zlepší den

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Nikdy není tak zle, aby to čokoláda nemohla zlepšit. A tenhle koláč je přímo lékem na nervy. Tmavá čokoláda vespod a bílá zase v krému, zkrátka dokonalý hřích!

Článek

Koláče z křehkého těsta u mě vždy vyhrávají. Nabízejí spoustu variant, jsou rychle hotové, vypadají dokonale a můžete si s nimi vyhrát i při zdobení. A to nejdůležitější je, že nikdy nevydrží do druhého dne. A když přece jen nějaký kousek večer zbývá, ráno už jsou na talíři jen drobečky...

Křehký koláč s čokoládou

Na formu o průměru 25 cm budete potřebovat: 220 g hladké mouky, 1 vejce, 140 g másla, 100 g tmavé čokolády, 50 g třtinového cukru, špetku soli. Na náplň: 300 g měkkého tvarohu, 200 g mascarpone, 100 g bílé čokolády, 150 g moučkového cukru, semínka z poloviny vanilkového lusku, 1 vejce, jahody a mátu na zdobení

Postup: Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte nakrájené změklé máslo, vejce, cukr a těsto důkladně propracujte. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, rovněž promíchejte a vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho na velikost formy tak, aby vystačilo i na strany. Přeneste do formy a přesahující okraje seřízněte. Formu s těstem dejte uležet do chladu a mezitím připravte krém. V míse ušlehejte tvaroh, mascarpone, vejce,  moučkový cukr a vanilku. Bílou čokoládu nadrťte na malé kousky a vmíchejte ji do krému. Uleželý korpus vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak ho vyjměte, naplňte krémem a vložte zpět do trouby. Pečte dalších 10 minut, poté teplotu stáhněte na 150 °C a koláč pečte ještě 30 minut. Vychladlý moučník nakonec ozdobte jahodami a mátou.

Tip: Pokud je na vás v receptu pořád ještě málo čokolády, přidejte do krému 70 g tmavé nadrcené. Těsto také můžete rozdělit do šesti menších forem. Po ozdobení ovocem budou koláčky vypadat dokonale!

Hodně čokolády a žádná mouka, takový je tenhle dokonalý koláč. Nebo zkusíte raději tartaletky s medovými ořechy?

Pečete křehké koláče? Jaká je vaše nejoblíbenější náplň?

Reklama

Načítám