Hlavní obsah

Covid–19 očima astrologa: Druhá vlna bude trvat mnohem déle

Foto: SoniaDigital, Shutterstock.com

Foto: SoniaDigital, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jasné, že rok 2020 se zapíše do dějin a žádný veselý příběh to zrovna nebude. Protože celosvětová pandemie covidu–19 zasáhla lidstvo jak blesk z čistého nebe, zajímalo nás, zdali v tom vesmír nehraje hlavní roli. Odpověď jsme získali přímo od profesionálního tlumočníka hvězd.

Článek

Jiří Kubík (43) se astrologii věnuje čtvrt století a nutno uznat, že ve svém oboru patří k těm nejvyhlášenějším. Proto jsme se na něj obrátili s prosbou, aby předpověděl vývoj současné situace s koronavirem i ekonomickou krizí. Kdy můžete očekávat lepší zítřky a co má v horoskopu Roman Prymula (56)?

Když jsme se spolu bavili o koronaviru na začátku jara, odhadoval jste, že nejkritičtější astrologické vlivy odezní v průběhu dubna. Jak byste svou predikci zpětně zhodnotil? 

Někdy kolem 10. března jsem si všiml, že se Mars přiblížil na 8 stupňů trojkonjunkci Jupiter, Saturn, Pluto. Tuto konstelaci jsem si spojil s koronakrizí. Protože jsem viděl, že se konstelace rozpojí ve druhé polovině dubna, očekával jsem, že největší napětí se v tu dobu uvolní. To se stalo. V květnu pak probíhal postupný návrat do normálu.

Po celkem poklidném létě se ale znovu nacházíme v rozpuku pandemie. Dal se i ten vyčíst z oblohy?

Astrologicky vycházelo již na jaře, že v červnu a červenci začíná období takzvané radosti z míru, ale od srpna byly jasné konstelace ukazující na nový závažný problém, který bude narůstat. Jako astrologové jsme věděli, že zhruba okolo 20. července se obdobná konstelace té z jara zopakuje. Přibližně od tohoto data se totiž pandemie začala pomalu rozjíždět, jenom si to veřejnost neuvědomila. Od 1. září bylo již 5 procent pozitivních testů z denního počtu testovaných, a okolo 15. září se tato hodnota dostala nad 10 procent. Rozdíl je ten, že tato konstelace bude končit až na přelomu ledna a února 2021.

Foto: Archiv Jiřího Kubíka

Jiří Kubík je členem Astrologické asociace, organizuje prezenční i dálkové kurzy a vytváří horoskopy na míru. Pokud se o své osobnosti i budoucnosti chcete dozvědět něco víc, stačí se mrknout na stránky Horoskop od astrologa Foto: Archiv Jiřího Kubíka

Je současná situace z astrologického pohledu horší? 

Je horší v tom, že kritická doba trvá šest měsíců. Hlavní problém těch konstelací je v rovině ekonomické a z dlouhodobého pohledu ohrožují politický systém státu. Tím samozřejmě nesnižuji zdravotní rovinu problému.

Myslíte si, že nám hrozí zákaz vycházení? 

Kritické vlivy, které jsem popisoval, fungují zejména v říjnu a listopadu. A situace kritická podle všeho prostě bude. Takže ano, hrozí všechny možné restrikce, které si lze představit. Postupně následujeme izraelský scénář. Představme si situaci na přelomu října a listopadu, kdy kapacity v nemocnicích dojdou. Lze očekávat, že tou dobou už bude po omezeních volat i většinová společnost.

Společnost je teď rozdělená na dva tábory. Jeden s vládními opatřeními souhlasí, druhý by nejraději nedodržoval ani to nejmenší  nošení roušek. Bude v následujících měsících držet český národ při sobě? 

Domnívám se, že při rozhodování lidí hraje roli osobní zkušenost. Od března jsem absolvoval přes Skype rozhovory s klienty z různých koutů světa. Dvě klientky mi popisovaly totální proměnu chování obyvatel v Itálii, další mi volala z New Yorku ve chvíli nejkritičtější situace. Pracovala jako zdravotní sestra a byla doslova zoufalá, připadala si jak ve válečné zóně. Jedno ty hovory mají společné. Tam, kde vlna proběhla a lidé měli bezprostřední zkušenost se smrtí blízkých, sousedů, kolegů, jejich chování a přístup se změnily. Nedávno jsem si povídal s krajanem žijícím v San Francisku, kde se podle jeho slov vše striktně dodržuje. Při pobytu v ČR v létě byl z rozvolněných opatření a nenošení roušek v šoku.

Foto: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock.com

Postavení planet není letos vůbec příznivé a vypadá to, že se umoudří až v roce 2027. Celosvětová pandemie koronaviru by však měla opadnout začátkem roku příštíhoFoto: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock.com

Takže dokud nebudeme čelit smrti tváří v tvář, nic se nezmění? 

Podrobně sleduji statistiky Ministerstva zdravotnictví a je evidentní, že ve druhé polovině září došlo ve společnosti k exponenciálnímu šíření viru. Zhruba s dvoutýdenním zpožděním se plní nemocnice 4 procenty těžkých průběhů z celkového počtu nakažených z doby před 14 dny. Se statistickou jistotou se ví, že na přelomu října a listopadu situace vygraduje. A obávám se, že to bude právě ten moment, který většinu sjednotí. Upřímně si myslím, že ona nejednota je daná neinformovaností a šířením dezinformací.

Jaký je hlavní smysl současného dění z pohledu hvězd? Máme se snad něco naučit?

Podle mého názoru to, co se děje, je humanitární katastrofa. Prostě umírají a bohužel ještě budou umírat lidé. Nicméně to hlavní je hospodářská a hlavně potenciálně mocenská krize ve světě. Úplně stejný scénář, jenom ještě o trochu horší se děje v Izraeli. Takže bychom mohli kritizovat naši národní povahu, ale všude žijí jenom lidé. Já si o smyslu této situace pro nás obecně soudit netroufám. Nicméně mě napadá historické heslo ze standarty prezidenta republiky „Pravda vítězí.“ Nalhávat si něco a nechtít vidět realitu na společenské úrovni, může mít fatální následky. Tady na této situaci vidíme, že spousta lidí si asi uvědomovala, že tu hrozba je, ale s ohledem na své osobní strachy, existenční ohrožení, zvolili přístup, který se jim zdál příjemnější.

Jako by toho nebylo málo, ještě nás před neštěstím varují meteorologové, kteří upozorňují na možnost povodní. Má je také na svědomí zlověstná konjunkce Jupitera, Saturnu a Pluta?

Tak konstelace na obloze katastrofické jsou, jak ukazuje koronavirus. S těmito konstelacemi se dá spojit v seismicky aktivních částech světa zemětřesení. Na horoskop ČR fungují konstelace, které si s povodněmi spojit lze. Něco podobného fungovalo i v minulosti. Nicméně předpovídání povodní a živelných událostí přenechám rád meteorologům či seismologům.

Foto: Archiv Jiřího Kubíka

Když Jiří Kubík po 20.7.2020 zjistil, že počty nakažených začínají stoupat v souvislosti s opětovným spojením planet, pochopil, že tu máme opravdu velký problémFoto: Archiv Jiřího Kubíka

Co ještě ukazuje horoskop České republiky? Ekonomický propad je zřejmě nevyhnutelný…

Ano, ten je jasný. Příští rok fungují vlivy analogické těm z voleb 1946. Veřejnost tedy budou ovládat chiméry a je tu velké riziko nárůstu populismu již ve volbách 2021. Nicméně bych předpokládal, že hlavní dopady se naplno projeví až v dalších letech.

A kdy si budeme konečně moct oddechnout? 

Už ve videu, které jsem natočil v souvislosti s naším prvním společným rozhovorem, jsem mluvil o roku 2027, ve kterém nastane z dlouhodobého hlediska mimořádná souhra pozitivních okolností. V komentářích mě někdo znectil kvůli tomu, že mu to přišlo jako neuvěřitelně dlouhá doba. Očekávám, že ekonomické a sociální dopady této krize se naplno projeví ve volbách 2025. Bohužel nás čekají dopady stávající krize, které jsou celosvětové a nás minout nemohou. Je logické, že z této krize se bude svět vzpamatovávat několik let.

To nezní zrovna moc pozitivně… 

Snažil bych se na to, co se děje, dívat s nadhledem, v kontextu moderní historie. Představte si člověka, který se narodil v roce 1900, zažil první světovou válku, pandemii španělské chřipky, druhou světovou válku a 40 let komunismu. Představte si válečný konflikt v Sýrii a totálně poničená města, infrastrukturu, desítky milionů uprchlíků, kteří utíkají do sousedních států. Konkrétně v České republice se během několika měsíců s nákazou vypořádáme, přirozeně dojde k ekonomickému propadu, mnoho lidí bude mít existenční problémy, ale domy, infrastruktura, vše zůstává. Je dobré si uvědomit, že to, že žijeme už třicet let ve svobodné společnosti, je vlastně štěstí našich generací. Od roku 1945 naše území nezasáhl válečný konflikt.

Foto: Mikhail Sheleh , Shutterstock.com

Roušek a hygienických pomůcek pro boj s covidem–19 se podle hvězd jen tak nezbavíme. Vyplní se všechny astrologovy predikce? To ukáže až čas...Foto: Mikhail Sheleh , Shutterstock.com

To je pravda, ale když je člověk zvyklý na určitý standard a naprostou svobodu, těžko si odvyká. Zmínil jste, že říjen a listopad budou nejtěžší, pak už se začne tedy hodně pomaloučku blýskat na lepší časy?

Říjen a listopad jsou kritické měsíce. Největší krize začne pravděpodobně odeznívat až ve druhé polovině února. V březnu vstupuje Jupiter do desátého domu horoskopu státu a tento měsíc čekám posun k lepšímu. Lidé začnou cítit naději. Konec března a duben působí astrologicky o mnoho lépe. Příští rok bych předpokládal, že se Andrej Babiš bude snažit udržet společenský smír, ale to vše půjde na dluh. Sice poroste nespokojenost, ale ekonomická dramata bych neočekával. Rozsah ekonomických problémů se ukáže, jak jsem zmínil, až po dalších parlamentních volbách.

Pojďme tedy zabrousit trochu do politiky. Co si myslíte o nedávné rezignaci, dnes už exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha? 

Výměnu Adama Vojtěcha jsem vnímal jako potřebu mít v čele ministerstva zdravotnictví někoho, kdo je schopen ho řídit v době koronavirové krize.

Stejně jako on, i jeho nástupce Roman Prymula leží mnoha lidem v žaludku. Co o něm může prozradit osobní horoskop? 

Neznám jeho hodinu narození, která je pro sestavení horoskopu stěžejní. Nicméně jeho datum narození jsem si ze zvědavosti na internetu dohledal již v březnu. Podle mého názoru se z jeho základních konstelací dá číst mimořádná inteligence a analytické schopnosti. Zároveň je to podle mého názoru vysloveně pragmaticky fungující osoba, člověk do krize, nikoliv do klidných časů. Sám za sebe mu od počátku věřím v tom smyslu, že je schopný řídit stát ve vypjaté situaci a že ví, co má dělat.

Boj proti koronaviru přirozeně přináší restrikce spojené s drastickými zásahy do životů lidí, které se nikomu z nás nelíbí. Je dobré si navíc uvědomit, že nerozhoduje sám, ale jeho rozhodnutí jsou politicky modifikovaná, takže pak bez potřebného vysvětlení budí rozpaky. Viz třeba onen slavný zákaz zpěvu. Myslím si, že ta omezení, ať by je nařizoval kdokoliv, budou probouzet kontroverze. Když se podíváme do celé řady demokratických zemí Evropy, ale i světa, jsou tam restrikce mnohem silnější. Myslím si, že většina lidí už dnes chápe, že situace je vážná a nějaký zásah nutný byl.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Roman Prymula má podle astrologa nakročeno k tomu stát se legendou. Jen je prý třeba ještě čas, až to lidé naplno pochopíFoto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Možná ano, ale když se podíváme například do internetových diskuzí, kladného hodnocení se mu příliš nedostává. Změní se to? 

Tak hlavní problém spočívá v tom, že pomyslné otěže převzal poměrně pozdě v době exponenciálního růstu viru a musel čekat na proběhnutí voleb. Pokud se díváme do statistik Ministerstva zdravotnictví, je zjevné, že již ve druhé polovině září začínala významně růst pozitivní procenta testovaných osob. To, že se o této skutečnosti plně nevědělo, pramenilo ze selhání přípravy trasování a testování v průběhu léta.

Proti němu bohužel hrálo i absolutní zmatení veřejnosti, která byla pod vlivem nejrůznějších dezinformací. Mnoho lidí si hrozbu nechtělo připustit. Nicméně po odeznění krize, až lidé pochopí, že dělal v zásadě věci z odborného hlediska nezbytné, myslím si, že má naopak nakročeno k veřejnému uznání.

Jak dlouho podle vás vydrží ve své nové funkci? 

Myslím, že to není člověk, který by v politice byl dlouho. Působí na mě, že je to krizový manažer, který byl povolán řešit koronavirovou krizi. Až krize odezní, předpokládal bych, že se bude věnovat své profesi.

Na závěr by mě ještě zajímalo, zda nelze nějak zobecnit, pro která znamení zvěrokruhu je tento rok příznivý?

Každý máme svůj neopakovatelný horoskop, pro jehož sestavení je třeba znát datum, hodinu a místo narození. Samozřejmě, že jsou lidé, kterých se krize nedotýká a dokonce přicházejí nové příležitosti. Velmi obecně se dá říct, že se jedná o osoby, které se narodily ve třetím dekanu znamení Býka a Panny.

Podívejte se na celkovou předpověď Jiřího Kubíka podle hvězd a připomeňte si, jaký horoskop přisuzoval České republice na jaře

Související témata:
Zákaz vycházení

Načítám