Hlavní obsah

Dětské kroužky jinak! Klavír i jazyky zvládnete online

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Reklama

Neotevřely se u vás ve škole letos kroužky pro děti? Nezoufejte, je tu nabídka online kurzů. Přes počítač se mohou učit nejen cizí jazyky, ale i hrát na klavír.

Článek

Září je každoročně obdobím, kdy to v rodinách s dětmi vře, protože si sedají všechny aktivity a všichni si zvykají na nový režim. Kvůli koronaviru, který na jaře zamával nejen se školní docházkou, ale zrušil i některé odpolední zájmové aktivity dětí, je letos všechno tak nějak jinak.

V mnohých základních školách se odpolední program nerozběhl ani po prázdninách a ředitelé sotva pokrývají provoz družin. Tréninky venkovních aktivit sice probíhají, ale kdoví, co nás čeká? Než nechat dítě celé odpoledne se nudit nebo toulat se po městě, raději sedněte k počítači a zkuste se poohlédnout po online verzích zájmových kurzů.

Technické zázemí

Online výuka už je od září povinná a je jasné, že ne všechny rodiny jsou na tom stran technického zázemí dobře. Měl by vám ale stačit obyčejný počítač a stabilní internetové připojení. Možná budete muset přikoupit kameru a sluchátka s mikrofonem, každá z těchto věcí se dá pořídit ve střední kvalitě za tři čtyři stovky.

Pro samotné online spojení se využívají nejrůznější aplikace. Nejčastěji je to Microsoft Teams jako součást balíčku Office nebo aplikace Skype, Zoom či Messenger, které je třeba si stáhnout. Jsou zadarmo a nevyžadují žádné speciální parametry počítače.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Některé výukové platformy už mají funkci videa integrovanou. To znamená, že se na jejich stránkách připojíte pomocí videa rovnou do učebny, ve které už čeká lektor. Na obrazovce tak je zároveň vidět jak video s lektorem, tak i pdf prezentace, na které se ukazují textyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Angličtina a další jazyky

Nejjednodušší je překlopit do virtuálního prostředí výuku jazyků. Máte dvě možnosti – výukové programy na bázi samouka, tedy bez lektora a zdarma, nebo klasické řízené lekce s lektorem. Na výběr máte ze skupinových (max 4 děti) nebo individuálních kurzů, které jsou jen o něco dražší, ale budete překvapeni efektivitou. Dětské lekce trvají jen 20 či 30 minut a stojí od 150 do 300 korun. Rodilí mluvčí jsou samozřejmě dražší. (Chytáky v češtině. Jak si s nimi poradíte?)

Osvědčené platformy jsou myonlineteacher.cz, renomovaný britishcouncil.cz nebo globální poskytovatel cz.novakidschool.com. Vždy si napřed ujasněte, jestli chcete pro dítě jen konverzaci, nebo naopak systematickou přípravu na nějakou zkoušku a procvičování podle dané učebnice.

„Na každou lekci je třeba se maximálně připravit. Posílám předem materiály, aby si je děti vytiskly nebo měly před sebou na obrazovce. Lépe to udrží jejich pozornost. U menších dětí se snažím do lekcí zakomponovat několik různých aktivit. Měly by se občas hýbat, což jde pomocí her či hudby,“ vysvětluje zkušená lektorka angličtiny i hry na klavír Tereza Niku.

Klavír, flétna nebo snad bicí?

Zajímavou zkušeností je i výuka hry na hudební nástroj po internetu. Opět máte dvě možnosti. Buď si koupíte ucelený kurz, který žáka vede po jednotlivých krůčcích od základů až ke složitějším skladbám na principu návodných videí. Největší výhodou je tempo, které určujete jen vy. Hodí se spíš pro děti na druhém stupni základní školy, které už si dovedou lépe organizovat učení, ale výjimkou není ani osmiletý student. (Hudební kvíz: Poznáte písničku podle ukázky?)

Filip Slánský, učitel a provozovatel platformy Piano s Filipem podotýká: „Pro online videolekce je nejdůležitější pečlivě sestavený učební plán a průběžná vstřebatelnost výuky. Jen díky tomu se může učit hrát na klavír kdokoli kdykoli a věnovat se mu, jak často chce.“ Kurzů je na trhu více, orientovat se můžete podle referencí stávajících klientů.

Druhou variantou je, podobně jako při výuce jazyků, individuální cesta s lektorem. Konkrétní lektory nabízejí stránky jako doucuji.eu, hudebka.cz, naucim.cz, nebo rychlavyuka.cz. Cenové rozpětí je od 200 Kč až po 500 Kč na hodinu. Moderní hudební škola Art Master Academy vám však nabídne ucelený kurz i za 590 Kč za 10 videí, kde můžete mít hodiny zpěvu i břichomluvení.

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

I hudební kroužky se dají přesunout do virtuální výukyFoto: FamVeld, Shutterstock.com

Doučování a ostatní kroužky po internetu

Zatímco například kroužek keramiky překlopíte do online verze asi těžko, takové programování si o to přímo říká. Skvělé kurzy vám nabídnou například stránky makeittoday.cz i logiscool.com. „Děti si na každé lekci sestaví vlastní hru, kterou si na konci i zahrají. Je to zábavné, a přitom se už třeba v deseti letech naučí základy programování, které se jim bude hodit do života,“ podotýká lektor Logiscool Jakub Matějů. Takové kroužky se setkávají s nadšením.

A nesmíme zapomenout ani na doučování. Pokud se letos vaše ratolest chystá na přijímačky na gymnázium, pak určitě mrkněte na stránky scio.cz, tutor.cz, samouk.cz nebo onlinepriprava.cz. Klasické doučování jednotlivých předmětů pak vyřešíte prostřednictvím webů: doucuji.cz, jaudelam.cz, skolapopulo.cz, najdiucitele.cz nebo amatika.cz.

Pozor si však dejte na to, aby děti nebyly kroužky přetížené!

Reklama

Načítám