Hlavní obsah

Kometa Neowise ovlivní Trumpa i Babiše, tvrdí astrolog

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dobou se zrak pozemšťanů upíná vzhůru. Vždyť kometa Neowise září noční oblohou tak intenzivně, že ji lze pozorovat pouhým okem. Jaké poselsví s sebou nebeská vlasatice přináší a máme se ho bát?

Článek

Pokud jste ji ještě nezahlédli, máte v noci o víkendu možná poslední šanci. Od příštího týdne bude jas Neowise pomalu zhasínat. Co všechno lze z komety předpovědět vám v exkluzivním rozhovoru prozradí astrolog Jiří Kubík (42).

Opravdu byly kdysi komety považovány za posly špatných zpráv? 

Nic dobrého od nich neočekávali už mezopotámští baruové (věštci), ani čínští dvorní astronomové. Rovněž v antickém světě byl příchod komety vnímán jako zlověstné znamení, to samé pak platilo ve středověku. Aztécká tradice zas uvádí zjevení komety, na základě které se předvídalo neštěstí panovníku Moctezumovi II., které ohrozí celou říši. A španělský kolonizátor Hernando Cortéz jeho říši při svém tažení v letech 1519 až 1521 skutečně dobyl.

V roce 1986 nám nad hlavou prolétla Halleyova kometa. Byla i ona zlověstným znamením, které se nakonec potvrdilo? 

Zrovna nedávno jsem přemýšlel, co lze v té době vysledovat, kromě výbuchu elektrárny v Černobylu. Halleyova kometa procházela přísluním v únoru 1986. Ten samý měsíc se tehdejší prezident Sovětského svazu Michail Sergejevič Gorbačov pokusil reformovat stagnující Komunistickou stranu a státní ekonomiku změnami spuštěnými po XXVII. sjezdu KSSS.

Ne vždy musí být tedy kometa poslem špatných zpráv. Pád některých vladařů a říší lze hodnotit pozitivně. Nicméně z pohledu tradice, pokud jste obrazně řečeno na trůnu a objeví se kometa, tak to pro vás dobrým znamením prostě nebude.

Foto: Archiv Jiřího Kubíka

Jiří Kubík se astrologii věnuje už od roku 1995. Může vám sestavit i horoskop na míru, o jeho službách se dozvíte na stránkách Horoskop od astrologaFoto: Archiv Jiřího Kubíka

Jak se ke kometám staví přímo astrologie? Vnímá je rovněž negativně?

To přímo ne, ale kometa ruší zaběhlý řád na obloze. Astrologie vychází ze zjednodušeného modelu hvězdné oblohy a kometa je nový, nepředvídatelný jev na obloze, který dosti často mění zaběhlé pořádky.

Prozradíte astrologický postup při interpretaci komet? 

Antický matematik a astronom Klaudios Ptolemaios nás nabádá, abychom pozorovali tvar komety a hlavně sledovali, kde se ve znamení zvěrokruhu objeví její jádro. Podle Ptolemaia objevení komety na východě věští rychle se blížící události a na západě takové, které se blíží mnohem pomaleji. 

Jak je na tom Neowise? 

Naše kometa spadá do Lva – znamení vládců, objevila se nejprve na východní obloze, tedy dle této logiky by měla přinášet rychlé mocenské změny. Je dobré říct, že poté přešla do znamení Raka a dostala se do opozice na Jupitera a Pluta v Kozorohu, takže podle mého názoru současné dění ve světě kometa Neowise astrologicky pozoruhodně dokresluje.

Foto: Riska Parakeet, Shutterstock.com

Lidé z celého světa se snaží triumfovat v tom, kdo zachytí nejkrásnější snímek komety Neowise. Takhle ji zachytili v opatství Kirkstall Abbey v severní Anglii Foto: Riska Parakeet, Shutterstock.com

Poprvé se na obloze objevila letos v březnu. Co vás poprvé napadlo, když jste se o ní dozvěděl? 

Nejprve je dobré říci, že už máme k dispozici efemeridy (nebeský jízdní řád) této komety. Kometa Neowise byla objevena 27. března 2020 v 5:07:28 UT, v 01°16′27" Lva. První, co mě napadlo při pohledu na její pozici, a napadlo to celou řadu astrologů ve světě, je její pozice v horoskopu Číny. Jednoduše řečeno je to nedobré znamení do mezinárodních vztahů Číny.

Budoucnost Číny podle vás tedy není růžová?

Horoskop Číny v sobě obsahuje konstelace válek či těžkých konfliktů v mezinárodních vztazích, a když se podíváte na konstelace několika následujících let, není to pro Čínu dobré.

Ovlivnilo objevení komety Neowise i zbytek světa? 

Zajímavá souvislost je tu ta, že 27. března oznamují média ve Velké Británii, že se premiér Boris Johnson nakazil koronavirem a začal bojovat o život. Pro Velkou Británii, kterou koronavirus zasáhl velmi, má kometa velký význam. Došlo k poklesu ekonomiky o více než 20 %, což je největší pokles od 2. světové války.

V době objevení komety také hlásí v USA, Španělsku, Itálii rekordní nárůst nakažených, počty pak dále rostou. Další souvislost je, že 27. a 28. března 2020 je více států USA zasaženo ničivými tornády.

Foto: Bilanol, Shutterstock.com

Udávaná oběžná doba komety Neowise je neuvěřitelných 6800 let. Nejviditělnější je samozřejmě na místech mimo civilizaci, kde její záři neruší osvětlená městaFoto: Bilanol, Shutterstock.com

To je velmi zajímavé. Když jsme spolu naposledy mluvili, hovořil jste o nedobrých konstelacích a ekonomické krizi, přináší kometa něco nového?

Na začátku roku jsem o kometě ještě nevěděl. Když vypukla v březnu koronavirová krize, tak jsem si ji spojil se čtyřkonjunkcí planet Pluto, Saturn, Jupiter, Mars a s jejím rozpojením na konci dubna jsem si zase spojoval opadnutí největšího napětí. Ekonomickou krizi jsme očekávali na základě konjunkce zejména Saturna a Pluta, a když jsem tento názor říkal klientům, tak jsme byli ve shodě.

Do této konstelace kometa přináší pověstný hřebíček do rakve. Tím, že byla ve Lvu, předznamenává mocenské změny ve světě, stejně jako ona čtyřkonjunkce v Kozorohu, která je rovněž o narušení stávajících mocenských řádů. Nechci ale zase šířit dojem apokalypsy. Prostě se domnívám, že ve světě nastanou mocenské změny v důsledku náhlého ekonomického poklesu, rostoucí nespokojenosti lidí. K tomu ale docházelo mnohokrát v historii a není to konec světa.

Když nastanou mocenské změny, mohl byste nahlédnout do horoskopu třeba některého vysoce postaveného světového a českého politika? 

Pokud se podíváme na horoskop Donalda Trumpa, tak letošní rok mu fungují nejhorší vlivy od počátku jeho vlády. Ona koronavirová čtyřkonjunkce působí. Na základě toho jsem u něj letos předpokládal nejsložitější rok vlády.

Konstelace v horoskopu Andreje Babiše se týkají ekonomických ztrát, které jsem si v praxi spojil s přístupem EU k jeho koncernu Agrofert a veřejně mockrát omílaným čerpáním dotací. V jeho případě to znamená odstřižení od dotací EU, což lze přirovnat v kontextu jeho horoskopu k životní tragédii. Pokud si uvědomíme, co z jeho horoskopu vyplývá, že hromadění majetku je hlavním životním tématem, lépe pochopíme význam těchto okolností pro něho. Je dobré vnímat, že moc není pro něho primárně cílem. Kometa u obou dvou tyto konstelace zase dokresluje a v podstatě zesiluje.

Povězte, co má v horoskopu napsáno Česká republika?  

V našem horoskopu kometa zasahuje konstelaci, která souvisí se sociálními otázkami. Vypovídá o krizi sociálního systému. Asi nás doběhne to, že nebyly v uplynulých 20 letech realizovány potřebné reformy, zejména důchodového systému. Již se veřejně mluví o tom, že tento podzim přijde vlna nezaměstnanosti. Nicméně horoskop našeho státu je v zásadě pozitivní a důsledky světové hospodářské krize, případné dopady mezinárodních konfliktů se na našem území, ve srovnání s jinými státy, projeví ještě mírně. 

Reklama

Související témata:

Načítám