Hlavní obsah

Cuketové rizoto s restovaným kuřetem. Do půl hodiny ho máte na stole!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Nechce se vám večer dlouho vyvařovat a špinit hodně nádobí, ale zároveň se neradi odbýváte polotovary či studenými jídly? Připravte si lahodné rizoto, na které vám stačí jen 1 pánev a 30 minut času!

Článek

Znáte to asi každý – dlouhý den v práci, pozdní příchod domů a hlad. V takových chvílích to sice svádí k tomu se odbýt nějakým polotovarem, ale mnohem lépe pro své tělo uděláte, když si přece jen uvaříte z čerstvých surovin. I tak můžete mít jídlo do půl hodiny na stole a nezašpinit skoro žádné nádobí – dneska to bude krémové cuketové rizoto s kuřetem a sýrem, u kterého budete jedině rádi, když vám zbude i na druhý den do krabičky k obědu.

Kuře můžete klidně vynechat nebo nahradit vepřovou panenkou či krevetami a podle chuti dochutit chilli (které nejen zahřeje, ale také podpoří metabolismus) a bylinkami.

Krémové cuketové rizoto s kuřetem

Na 4 velké porce potřebujete: 450 g kuřecích nebo krůtích prsou, olivový olej, pepř, tymián, 1 cibuli, chilli papričku (lze vynechat), sůl, hrnek kulatozrnné rýže, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 2 cukety (700 g), lžičku tymiánu, 2–3 hrnky vody nebo kvalitního vývaru, 120 g sýra (Blaťácké zlato, gouda)

Postup: Maso pokrájejte na kousky o velikosti sousta a zprudka orestujte na troše oleje. Během opékání pořádně opepřete. Jakmile se maso zatáhne a propeče, vyndejte ho z pánve. Ve výpeku (můžete přidat ještě trošku oleje) pak nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli a chilli papričku. Osolte. Přidejte rýži a nasekaný česnek, půl minuty míchejte, poté zalijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte nahrubo nastrouhanou neloupanou cuketu (vybírejte klidně menší, ale hlavně pevnější kusy) a tymián a zalijte 2,5 hrnky vody či kvalitního vývaru. Za občasného míchání povařte do změknutí, podle potřeby případně přidejte trochu tekutin. Na závěr vmíchejte kuře, nechte prohřát a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Přidejte nastrouhaný sýr a můžete podávat.

Tip: Raději než bujonovou kostku použijte čistou vodu – chuť jídlu dodají ostatní suroviny a nebudete si zbytečně dávat nezdravá dochucovadla. Nebo se inspirujte článkem Vývar zadarmo? Naučte se náš trik a ušetříte!

Co vaříte, když máte chuť na teplou večeři, ale nechce se vám špinit moc nádobí a přípravou strávit víc než půl hodiny?

Reklama

Načítám