Hlavní obsah

Průzkum: Cvičení ubližuje tělu! Kdy a proč?

Foto: thinkstock

Cvičení vám pomůže, pokud si vyberete správnou aktivituFoto: thinkstock

Reklama

Nový průzkum: Cvičení prý může tělu škodit! Že jsme vám právě teď udělali velkou radost? Opatrně, tak jednoduché to nebude… Komu může cvičení ublížit a proč? Vše se dozvíte!

Článek

Možná jste informaci o negativních účincích cvičení zaregistrovali také. S touto zprávou přišli nedávno američtí vědci, a potěšili tak určitě všechny, co častý pohyb nemají zrovna v lásce. Podle studie, při níž vědci sledovali účinky cvičení na lidské tělo, dospěli k tomu, že aktivní pohyb může být organismu i škodlivý. Dokonce přispívá k rozvoji vážných srdečních onemocnění. Proč to tak je, se jim ale prozatím zjistit nepovedlo.

Tip redakce: O tom, zda je cvičení zdravé či nikoli, pokud ho provozujete nepravidelně, jsme psali v článku Cvičení jednou za čas. Má smysl?.

Cvičíte? Pozor na krevní tlak!

Zveřejněné závěry vycházejí z analýzy šesti studií, které sledovaly zhruba dva tisíce cvičících lidí. Ukázalo se, že deset procent sportujících vykazuje zhoršení alespoň jedné z hodnot spojovaných s rizikem kardiovaskulárních chorob – krevní tlak a hladiny špatného cholesterolu, inzulinu a triacylglycerolů. U sedmi procent sportovců se navíc zhoršily výsledky hned dvou těchto ukazatelů. To vše bez ohledu na věk, pohlaví, kondici či zátěž.

Foto: thinkstock

Ať začínáte nebo jste pokročilí, konzultujte sportovní aktivity s lékařemFoto: thinkstock

Ať začínáte či sportujete dlouho, navštivte lékaře

„Ano, je možné, že sport může mít nepříznivý vliv na kardiovaskulární systém člověka,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička. Zvlášť pokud o stavu svého organismu nemáte zcela přesné (aktuální) informace. Organismus stárne, vyvíjí se, mění se, a co vám kdysi šlo bez problémů, nyní jít nemusí. Pokud jste doposud žádné potíže nevnímali, mohou se právě cvičením objevit.

Lékař Hlusička proto doporučuje, aby se každý i rekreační sportovec poradil se svým lékařem (popřípadě trenérem) o vhodnosti konkrétní pohybové činnosti a případně podstoupil doporučované lékařské vyšetření. Počínaje celkovou zdravotní prohlídkou a konče zátěžovými testy, které velmi podrobně dokážou vypovědět o stavu vašeho těla.

Lenoši, nejásejte!

„Zdravému člověku by podle mě ale neměla vhodná a pravidelná pohybová činnost nijak uškodit. Spíš naopak,“ říká Mgr. Jan Jakubíček z BěžeckýTrenér.cz, též dlouholetý vrcholový sportovec. „Ve studii se uvádělo, že některé parametry se nezlepšily, či se naopak zhoršily. Ale zcela se tam pomíjela pozitiva, která pravidelné sportování nevyhnutelně přináší," dodává Jan Jakubíček. Jen namátkou: zbavuje stresu i depresí, snižuje riziko osteoporózy, bolestí zad, kloubů, zvyšuje imunitu, zlepšuje spánek, detoxikuje, zlepšuje koncentraci, buduje svalovou hmotu, zrychluje metabolismus, zvyšuje sexuální apetit a tak dále.

Důležité upozornění na závěr! Ti, co s kardiovaskulárním onemocněním zkušenost mají, vědí, jak se při zátěži chovat. Nejvíce jsou proto ohroženi ti ostatní. „Je potřeba brát v úvahu také genetické dispozice," varuje trenérka a instruktorka aerobiku Radka Vandasová z Fittop Wellness.

Tip redakce:Pokud si neumíte vybrat, inspirujte se našimi videi: Cvičení, které nadchne i boubelky nebo Těmhle borcům podlehnete i vy!, popřípadě Zkuste hůlky, které vám skvěle vytvarují půlky.

Zkrátka neprospěje vám nedělat nic, ale stejně buďte opatrní při výrazné námaze. Každý aktivní pohyb by měl být přizpůsoben vaší kondici, ale i momentálnímu stavu. Po sportovní aktivitě byste se měli cítit osvěženi a duševně odpočatě. Jestli to tak není, zbystřete a navštivte lékaře či se poraďte s odborníkem.

Reklama

Načítám