Hlavní obsah

Dejte dveřím nový kabát. Renovaci zárubní zvládnete bez bourání!

Foto: JP WALLET, Shutterstock.com

Rozhodli jste se renovovat dveře? Vždy myslete na to, aby jejich styl korespondoval se zbytkem interiéruFoto: JP WALLET, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zárubně sice především slouží k upevnění dveří, nezapomínejte ale ani na jejich estetickou stránku. Nové dotvoří vzhled nejen pouhého vchodu, ale i celého interiéru. Co renovace zárubní obnáší?

Článek

Rekonstruujete byt, nyní přišly na řadu dveře a také zárubně? Správně, bez toho by to nebylo ono. Až nové dveře včetně zárubní dodají vydařené rekonstrukci, respektive vašemu bytu ten správný šmrnc.

„Dříve byly interiérové dveře a zárubně vnímány jen jako povinná výbava bytu, u které kvůli omezenému výběru nebyla možnost popustit uzdu fantazii. Dnes je již situace jiná. Řešení je mnoho a i designéři a architekti věnují ve svých projektech otázce dveří a zárubní mnohem více pozornosti. Často právě ze dveří udělají dominantu interiéru,“ vysvětluje Aleš Ullmann, specialista technické podpory společnosti Sapeli, která dveře a zárubně vyrábí.

Navíc nová technická řešení umožňují zárubně zarovnat do jedné roviny se dveřmi nebo zcela skrýt. Je jen na vás, jaké provedení zvolíte a nakolik si budete chtít se zárubněmi vyhrát.

Nová „futra“ za jeden den

Pokud se při renovaci obáváte stavebních a bouracích prací, nemusíte. Vše probíhá čistě a rychle, jelikož jde vlastně o obložení zárubně stávající. Tu je však nutné předem řádně připravit, přetmelit, vybrousit, odstranit panty. S menším nepořádkem tedy musíte počítat, ovšem s přihlédnutím k výslednému efektu je to zanedbatelné.

Foto: Sapeli

Laminované nebo masivní obložky zakryjí nevzhledné kovové dveřní rámyFoto: Sapeli

Renovace probíhá většinou během jednoho dne firmou. „Nelze, aby si zákazník provedl renovaci sám. Renovaci naší metodou lze provádět pouze odborně vyškolenými řemeslníky, a především za použití odborného vybavení a strojů,“ uvádí Marek Ladomerský z firmy Portas, která se mimo jiné zabývá renovací dveří a dveřních zárubní.

Některé firmy montáž svépomocí dle návodů umožňují, zkušená firma si však snadněji poradí s případnými nerovnostmi stěny apod.

Foto: Hezky domov

Tak co říkáte takovéto změně?Foto: Hezky domov

Nejen jiný vzhled

Systém obložení kovových zárubní lze bez omezení použít pro jakékoli typy zdí – panelové, cihlové i sádrokartonové. Do tohoto typu zárubní lze navíc použít jak dveře plné i prosklené dřevěné, tak i celoskleněné. Navíc renovací nezískáte pouze nový vzhled.

„Můžete změnit i směr otevírání z pravých dveří na levé a obráceně, také je možná změna vlastního způsobu otevírání, kdy se klasické otočné dveře dají nahradit dveřmi posuvnými, skládacími či harmonikovými,“ říká Aleš Ullmann.

Foto: Sapeli

Panty seřídí odborník provádějící rekonstrukciFoto: Sapeli

Na co myslet před obnovou?

Změna otevírání je ale více méně vždy spojena s potřebou úspory místa. A nejen s tou. I když budou zásahy minimální, musíte i při samotném obložení počítat s tím, že se průchod dveřmi zúží. Obecně jde o 3 cm.

Konkrétně však bude záležet na postupech firmy, kterou si vyberete. Předem se tak o toto zajímejte, zvlášť pokud máte již tak úzké dveře. Aby se renovací nestal průchod jimi komplikovaný například pro některé členy domácnosti.

Foto: IBmont

Renovovat můžete i dvoukřídlé dveře a zárubněFoto: IBmont

Dále musíte před obložením starých zárubní vyřešit výškové přechody podlah. Důležitý je i vlastní přechod mezi dvěma rozdílnými podlahami v sousedních místnostech. Jejich napojení by mělo být přímo pod zavřenými dveřmi. Pokud plánujete v bytě vymalovat, udělejte to před renovací.

Do nových zárubní by teoreticky mělo jít i přes zúžení průchodu použít staré dveřní křídlo. Přesto k rekonstrukci přistupujte raději komplexně a držte se jednoho dekoru. Jen tak dosáhnete kýženého efektu.

Foto: Sapeli

Vzor vás upozorní znovu a znovu na to, že je ve dveřích skloFoto: Sapeli

Na kolik vás to vyjde?

Řádově si připravte přibližně 3000 korun za jeden zrenovovaný kus. Cena se samozřejmě odvíjí od povrchu, který budou vaše nové zárubně mít. Můžete volit mezi dýhou, CPL a HPL laminátem a folií. Přičíst pak musíte i cenu zcela nových či zrenovovaných dveří.

Foto: Sapeli

Neviditelné zárubně jsou dnes velmi moderní řešeníFoto: Sapeli

Máte zkušenosti s renovací zárubní? Jak jste s výsledkem spokojení? Podělte se s námi!

Reklama

Související témata:

Načítám