Hlavní obsah

Dekorace z dřevěných kolíčků: Zkuste háček na utěrky i stojánek na ubrousky

Foto: Profimedia

Chcete si koupit plastové, ale nevíte, co si počít se starými dřevěnými kolíčky na prádlo? Přinášíme vám pár dobrých nápadůFoto: Profimedia

Leží i vaše staré dřevěné kolíčky ladem, protože je převálcovaly ty plastové, které se dají lépe omýt a i lépe drží? Pak je ideální čas z těch dřevěných vyrobit něco, co ladem ležet nebude!

Článek

Dřevěné kolíčky jsou skvělou surovinou, kterou lze velmi jednoduše přetvořit. Jde je natírat, polepovat, zdobit. Prostě s trochou fantazie a slušnou dávkou lepidla vám nestojí nic v cestě, abyste z nich udělali například tepluvzdornou podložku pod hrnec, praktický věšák na utěrky nebo další vychytávky do domácnosti. Máme pro vás pár tipů.

Odolná podložka

Z kolíčků můžete snadno vyrobit tepluvzdornou podložku, která v kuchyni dobře poslouží.

Kolíčky zbavte středové kovové sponky a pak slepte k sobě rovnou stranou. Vzniklý tvar připomíná list nebo pírko. Pak si na stůl postavte něco kulatého s průměrem asi pět centimetrů – může to být sklenička s kořením, lahvička od léků… Bude pevným středem, díky kterému snadněji vytvarujete z kolíčků kruh, jenž slepíte. Můžete lepit vteřinovým lepidlem na dřevo, ale i tavnou pistolí. Nechejte dobře zaschnout a natřete barvou, přelakujte. Kolíčky můžete nalepit i na korkovou podložku nebo je nechat bez nátěru, záleží jen na vás.

Foto: Eva Malúšová

Dřevo bez nátěru používáním získá patinu, tu ale lze vytvořit i barvami a docílit popraskaného a oloupaného efektuFoto: Eva Malúšová

Stojánek na ubrousky

Na stojánek potřebujete slepit z rozebraných kolíčků dva půlkruhy a dvě plošky, sloužící jako dno stojánku. Půlkruhy vyrobíte snadno – obdobně jako v případě podložky. Půlkruh ukončete kolíčkem nalepeným rovnou stranou dolů. Právě tou nalepíte půlkruh na základnu, slepenou ze šesti polovin kolíčků. Pak mezera mezi půlkruhy stačí tak na 15 ubrousků. Pokud potřebujete širší stojánek, přidejte kolíčky v základně.

Foto: Eva Malúšová

Protože se stojánkem budete víc manipulovat, doporučujeme ho dobře slepit, ale i zafixovat barvou. Ta bude praktičtější i proto, že nabarvený můžete snáz otřítFoto: Eva Malúšová

Krabička na drobnosti

Potřebujete krabičku na koření nebo prostě jen na takové ty drobnosti, co se jich v šuplíku povaluje hromada, ale když je hledáte, nevíte, kam sáhnout? Vyrobte si takovou pomocí kolíčků. Stačí ustřihnout spodní část krabice od džusu nebo mléka, ale i od cereálií nebo kakaa – zkrátka vzít pevnější papírovou krabici a oblepit ji kolíčky. Dají jí nejen daleko zajímavější vzhled, ale hlavně ji zpevní.

Foto: Eva Malúšová

Povrch kolíčků můžete opět natřít nebo použít ubrouskovou metodu, tedy polepit je ubrousky, které po zaschnutí natřete nebo nastříkáte bezbarvým lakem, aby šel otíratFoto: Eva Malúšová

Háček na utěrky

Korkový podtácek a dva kolíčky – spolu s tavnou pistolí se během minuty mohou proměnit v praktický háček na utěrky, ze kterého jen tak nic neupadne. Použít se dá ale i na klíče v předsíni, ale skvěle uchytí třeba i sluchátka k telefonu.

Foto: Eva Malúšová

Pokud máte jen tenké podtácky, slepte jich víc dohromady, aby výsledkem byla stabilní podložka. Při slepování můžete dovnitř vlepit i drátek, sloužící jako závěsné očkoFoto: Eva Malúšová

Nástěnka

Co jim nenapíšete, to neudělají? Všechny děti to mají podobně, takže se hodí vyrobit nástěnku, která jim připomene to nejnutnější.

K výrobě stačí kus kartonu, barevná prachovka, zbytky barevných látek (třeba filc) a samozřejmě kolíčky. Z kartonu vystřihněte požadovaný tvar a velikost a oblepte. Pak už záleží na vaší fantazii, jak dozdobíte kolíčky, zda si vyrobíte přihrádku na lístečky a tužku… Kolíčky můžete popsat například jednotlivými dny v týdnu a nástěnka může posloužit místo rozvrhu.

Foto: Eva Malúšová

Nástěnka na vzkazy může posloužit celé rodině – v předsíni se na ni jistě najde místoFoto: Eva Malúšová

Použili jste kolíčky i jinak?

Reklama

Související témata: