Hlavní obsah

Dekorace z oblázků: Připravte si krásné svícny a ozdobte květináče!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Přivezli jste si z výletu či od moře zajímavé kamínky? Ukážeme vám, jak z nich vytvoříte stylové dekorace, které se hodí do staršího i moderního interiéru, stejně tak na balkon, terasu i na skalku.

Článek

Pokud máte vždy na cestách, v přírodě či u vody nutkání sebrat každý hezký oblázek, určitě už máte doma pěknou sbírku. Až uvidíte, co všechno se z nich dá vyrobit, třeba budete mít na prázdniny nové hobby. Nasbírané kamínky rozhodně nemusíte nechat ležet ladem jen tak někde v mističce či je ledabyle strčit na skalku. Proměňte je v drobné dekorace.

Kameny se totiž dají hezky namalovat. Ideální jsou akrylové barvy, které jsou výrazné a dobře schnou. Máte-li v úmyslu umístit kamínkový výtvor venku, bude lepší barvy na závěr zafixovat krycím lakem, který je ochrání proti dešti. Když na to ovšem přijde, děti klidně mohou malovat obyčejnými fixy.

Vodní svíčka

K výrobě budete potřebovat průhlednou vázu, bílé oblázky, umělou květinu a plovoucí svíčku. Nejdřív nasypejte kamínky, do nich zafixujte stonek květiny, aby nevyplavala nahoru, až do vázy nalijete vodu. Ve finále položte na hladinu svíčku a zapalte. Pokud je váza nahoře široká, použijte klidně i tři plovoucí svíčky. Výsledný efekt bude ještě působivějši.

Foto: Tomáš Rubín

Originální dekorace s plovoucí svíčkou zaujme každou návštěvuFoto: Tomáš Rubín

Z lásky

Našli jste pár kamínků, které vám třeba tvarem tak trochu připomínají srdce? Dokreslete je a poskládejte do „srdcové“ podoby na podložku v hlubokém rámečku. Budete je připevňovat tavnou pistolí, proto vybírejte spíš menší oblázky.

Foto: Tomáš Rubín

Kamínkový obrázek zvládnou hravě i dětiFoto: Tomáš Rubín

Kaktusy i muchomůrky

Větší oblázky můžete nabarvit ve stylu kaktusů nebo různých kytiček, které jen „zasadíte“ do květináče vysypaného hlínou či drobnými kamínky. Podobným stylem vytvoříte i veselé muchomůrky. Nejprve je nabarvěte, teprve pak slepte vhodným lepidlem dohromady a nakonec vsaďte do průhledné skleničky vystlané mechem.

Foto: Tomáš Rubín

Kaktusy z oblázků netřeba zalévat ani hnojit, vydrží totiž věčnostFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Muchomůrky parádně nazdobí parapet i venkovní skalkuFoto: Tomáš Rubín

Modrá záře

Různé oblázky pro domácí tvoření můžete samozřejmě také koupit v obchodech s výtvarnými či kutilskými potřebami. Nás zaujaly průzračně modré oblázky, které jsou jako dělané na romantické osvětlení. Pomocí sekundového lepidla je nalepte na vnější stranu hladké skleničky.

Foto: Tomáš Rubín

Po zapálení svíčky budou modré oblázky vytvářet efektní stínyFoto: Tomáš Rubín

Oblázkoví mužíci

Znáte takzvané kamenné „mužíky“ z hor a cest? Pak si podobné mohyly vytvořte jako svícínek. Přilepte na sebe pár oblázků a nahoru upevněte čajovou svíčku. Můžete na ně předem namalovat stříbrným či černým centrofixem pár obrazců a další ozdoba bytu je na světě.

Foto: Tomáš Rubín

Dávejte pozor, aby spodní kámen mohyly byl vždy dostatečně stabilníFoto: Tomáš Rubín

Kamínky se vám mohou hodit také na označení bylinek. Inspirace najdete v článku Vytvořte si zápich do květináče: Ze špuntů, oblázků i vařečky.

Reklama

Související témata:

Načítám