Hlavní obsah

Dekorativní venkovní osvětlení: Těmito světýlky vykouzlíte vánoční atmosféru!

Foto: AnnaVel, Shutterstock.com

Světelné řetězy se používají jak do zahrady, tak jako dekorace okenFoto: AnnaVel, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojte příjemné s krásným a vyšperkujte okolí svého příbytku kouzelným dekorativním osvětlením, které navodí správnou atmosféru ještě před svátky.

Článek

Stmívá se čím dál rychleji, takže venkovní světélka můžou být v provozu už od odpoledních hodin a vítat vás hned při příchodu z práce. Jaké možnosti máte na výběr?

1. Oblíbené řetězy

Nejprodávanější jsou klasické řetězy osázené různými tvary světélek. Začít se zdobením můžete u domu, jehož zábradlí jimi propletete. Totéž lze udělat kdekoli na zahradě, zejména pokud máte vzrostlé jehličnany. Když nemáte, pak se světélka zavěsí na kovovou konstrukci připomínající například strom (některé se tak prodávají rovnou).

Při nákupu řetězů si všímejte jejich délky a počtu žárovek. „Na asi 2 metry vysoký strom doporučujeme 40 m světelného řetězu,“ uvádí Eva Poláčková ze společnosti decoLED. Koupit se dají i takto dlouhé řetězy nebo ty kratší propojte pomocí konektorů.

Foto: Mall

Řetězy Emos na foto (zleva): s časovačem, například 40 LED, multicolor, délka osvětleného kabelu 4 m, cena 229 Kč, vánoční řetěz, žárovčičky s efektem diamantu, 40 LED, délka osvětleného kabelu 4 m, barva teplá bílá, cena 299 KčFoto: Mall

Foto: Retlux

Vánoční řetěz RXL 126, 300 LED, délka osvětleného kabelu 30 m (+5 m – délka přívodní šňůry), cena 929 KčFoto: Retlux

Foto: Hornbach

Světelný řetěz rampouchy, 40 LED, délka 390 cm (+1000 cm – přívodní kabel), cena 699 KčFoto: Hornbach

2. Další tvary

Kromě řetězů se prodávají světelné závěsy, jež můžou připomínat padající sníh nebo rampouchy. Populární jsou rovněž postavy (sněhuláka, anděla, Santy Clause), zvířat (sobího spřežení, medvědů), další tradiční motivy (zasněžená vesnička, betlém), ale třeba i nadčasové tvary (jehlan, koule…). A to buď ve 2D nebo 3D provedení.

„Trojrozměrné dekorace mají většinou dno, případně nohy u některých postaviček či zvířat, takže kotvení do země už není nutné. Dvojrozměrné dekorace bývají nejčastěji opatřené stojánky, o které se zapřou. Nebo je zapíchněte do země, nesmí však být zmrzlá,“ vysvětluje Jan Řezáč ze společnosti Mall. Dvojrozměrné výrobky lze i zavěsit na balkon či fasádu domu.

Foto: decoLED

Světelný anděl, 120 LED, výška 122 cm, cena 4356 KčFoto: decoLED

Foto: Bonami

Svítící dekorace Snowman, LED, na baterie, rozměry 21 x 38 x 19 cm, cena 1579 KčFoto: Bonami

Foto: Tchibo

Svítící strom, 480 LED květů, výška 2,2 mm přívodní kabel 5 m, cena 3990 KčFoto: Tchibo

3. Hodí se vědět

U některých produktů se nabízí také časovač, pak se osvětlení zapojené do zdroje samo zapne/vypne v určitou dobu. Zajímavě působí rovněž problikávání určitých LED diod, například jde o každou desátou. Výsledkem je navození dojmu sněžení nebo třpytu. Tento efekt není možné regulovat nebo vypnout. Buď je tím produkt vybavený, nebo není.

Foto: Bonami

Svítící dekorace Bear, LED, na baterie, výška 25 cm, cena 949 KčFoto: Bonami

Foto: decoLED

LED rampouchy s efektem padajícího světla, 10 kusů, délka 162 cm, přívodní kabel 400 cm, cena 1499 KčFoto: decoLED

Foto: Mall

Osvětlení imitující padající kapky deště Noel, 171 LED, efekt flash (problikávání), délka osvětleného závěsu 4,5 m, cena 1977 KčFoto: Mall

4. Praktické tipy

V drtivé většině se jedná o výrobky na elektřinu, jež jsou osázené LED diodami. Najdete však i světelné dekorace solární nebo poháněné bateriemi. Na co pozor? U venkovního osvětlení, dekorativní vánoční nevyjímaje, je zásadní spolehlivost a bezpečnost. Ověřte si, zda vámi vybraný výrobek se smí používat v exteriéru.

Venkovní svítidla musí splňovat určité hodnoty stupně krytí IP, běžně se doporučuje IP 44. První číslice uvádí ochranu před dotykem nebezpečných částí a před vniknutím cizích pevných těles, druhá proti vodě působící ze všech směrů.

Foto: decoLED

Světelná koule, různé průměry, například 60 cm má 120 LED, cena 7139 KčFoto: decoLED

Foto: IKEA

Venkovní světelný řetěz Skruv, 48 LED, celková délka 11,9 m, cena 299 KčFoto: IKEA

Foto: Hornbach

Silueta stromu, 36 LED, výška 80 cm, cena 1990 KčFoto: Hornbach

Proto se vyplatí kupovat venkovní světelné dekorace u osvědčených prodejců a renomovaných značek.

Reklama

Související témata:

Načítám