Hlavní obsah

Deník místo pilulek

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zápisování událostí vám pomáhá je utříditFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pravidelné zápisky vám pomohou dešifrovat vzorce vašeho jednání a mnohem lépe se vyznat sama v sobě.

Článek

Časopis Žena +

Deník uchová podstatu vzpomínek lépe než fotka. Když si přečtete například i tu nejkratší dávnou poznámečku, okamžitě si vybavíte dobrodružství prvního zamilování.

Dokonce i záznam smutných a traumatizujících okamžiků vám rozjasní perspektivu. Když je čtete jako moudřejší osoba, kterou jste se mezitím stala, získáte čerstvý náhled.

Jedna z našich kolegyň, Jana, si píše deníky od čtvrté třídy: „Někdy je docela legrace začíst se do toho, jak jsem nesnášela třídní, jaké jsem měla problémy se spolužákem. Jak jsem se poprvé zamilovala. Bez deníku bych už své dávné pocity nedokázala oživit, takhle vím, jaká jsem byla. Občas mi pohled do zápisků pomůže najít klíč k jednání mé dcery, která je nyní ve stejném věku. V dospělosti už nejsou zápisky každodenní, samozřejmě, ale jsem moc ráda, že jsem si zapisovala všechna místa, která jsem ve světě navštívila. Bez toho bych dávno zapomněla, jak se jmenovaly malé a půvabné vesničky v Řecku, katedrály ve Španělsku a řada jiných míst."

Deníková konjunktura

Vést si deníky není nic nového. Objevují se už u faraonů ve starém Egyptě, jeskynní malby byly určitě také zaznamenáním všedních zážitků pravěkých lovců.

V posledních letech prožívá vedení deníků renesanci. Je možné si vést deník prakticky o všem. Od jídla - pokud chcete zhubnout, po finanční deník - pokud chcete přestat utrácet. Deníky zdravotní nám pomohou porozumět, co vlastně vyvolalo naše onemocnění a deníky emoční mapují naši snahu dobrat se smyslu věcí. Deníky nám dovolují vidět vzorce a kontext našeho chování, a tak se o sobě něco více dozvědět, vypořádat se s traumaty. „Deníkové zápisky nám pomáhají získat perspektivu a znepokojující události odsunout do minulosti," vysvětluje profesor James Pennebaker, který vede rozsáhlý výzkum o psychologickém prospěchu vedení deníků na univerzitě v Texasu. „Pokud máte spory se svou matkou, partnerem nebo dítětem, tak už jen to, že je popíšete, vám pomůže se s nimi vyrovnat a posune vás to dopředu."

Totéž radí i psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková, která ještě doporučuje obohatit zaznamenané situace o výčet plusů a minusů. Položíme-li vedle sebe kladné a záporné stránky určitého jednání či vztahu, prostým součtem dojdeme k tomu, co může být perspektivní a co stojí za to udělat konečnou tlustou čáru.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dívčí deníčky uchovávají nejedno tajemstvíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Slova léčí

Výzkum profesora Pennebakera prokázal, že vedení zápisků zvyšuje schopnosti koncentrace, zlepšuje paměť a umožňuje rychlejší rozhodování. A dokonce prý mají „deníkáři" odolnější imunitní systém. „Abychom tomu porozuměli, musíme si uvědomit, že potlačené emoce mají na náš organismus neblahý vliv. Časem se naše úsilí nemyslet na stresující záležitosti nebo přemýšlet o nepříjemných pocitech stává hlavním zdrojem stresu a tento stres může vést i k vážným onemocněním," říká Pennebaker. „Zápisky pomáhají člověku utřídit události a porozumět jim. Brzy poté lépe spí, je méně emočně zranitelný a snadněji vychází s ostatními. To všechno zlepšuje i fyzické zdraví."

Oprah Winfrey, která je už dlouhá léta zastánkyní deníků a věří v motivační sílu svých zapsaných úvah, také doporučuje vést si alespoň Deník vděčnosti. Její bankovní konto ozdobené řadou nul ukazuje, že na tom něco bude... „Tím, že zapisujete každý den, jakých pět věcí se vám líbilo," říká, „změníte celkový pohled na svůj život, protože budete hledat příjemné a šťastné události a okamžiky, abyste si je později mohli zapsat do deníku." A psychologové souhlasí. „Zaznamenávání pozitivních emocí je bezesporu mnohostranně prospěšné, protože si vybíráme, co si zapsat a zároveň také, co si o tom myslet, což je jeden z aspektů kognitivní terapie.

Jak začít psát deník

  • Start: Každý den aspoň 15 minut nejméně tři dny za sebou - tak poznáte, že vám to prospívá.
  • Pište plynule. Netrapte se pravopisnými chybami. Zapište si události a jak na vás zapůsobily. Emoce se už neobjeví izolovaně a událost neproběhne bez reakce.
  • Odpoutejte se od bolestné události, která se vám přihodila. Zapisujte si zážitek a to, jak na vás zapůsobil čtyři dny za sebou. Zápisky o traumatizující záležitosti vyvolají spoustu pocitů - bolestných i pozitivních. Bude-li zapisování pro vás příliš těžké, pište o něčem jiném a k události se vraťte až další den.

Naše tipy

  • Veďte si cestovní deník - vzpomenete si, jak se jmenovala ta vesnička s modrým kostelíkem na předloňské dovolené? Deník si to pamatuje za vás...
  • Veďte si zdravotní deník celé rodiny. Teploty, antibiotika, bolesti břicha... Pro lékaře není lepší pomocník!

Dětské deníky

Kluci do toho asi nepůjdou, ale děvčata si píší deníky s chutí. Hezký deníkový sešit je i pěkný dárek - když ho dceři věnujete, bude to první krok k tomu, aby se do psaní pustila. Problémy s kamarádkami, radost z úspěchů, první zamilovanost - to vše dostane rychleji správný rozměr.

A co vy, píšete si deník?

Časopis Žena +

Reklama

Související témata:

Načítám