Hlavní obsah

Denně stroužek česneku

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Česnek je malý zázrakFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhověcí lidé, kteří se dožívají stáří v obdivuhodné kondici, mívají jedno společné. Součástí jejich jídelníčku je od útlého mládí česnek. Stroužek česneku dokáže zabíjet bakterie, ovlivňovat krevní oběh, posilovat organismus a preventivně působit snad proti každému neduhu včetně některých zhoubných nádorů.

Článek

Staří Egypťané používali česnek k odčervení a k léčení infekcí. Staří Řekové a Římané ho ordinovali proti nádorům, poraněním a všeobecně proti infekcím. Číňané pojídali česnek k léčbě slabosti, únavy, infekcí a nádorů. Po mnoha staletích jim všem dal za pravdu Louis Pasteur, který prokázal vynikající antibakteriální vlastnosti téhle aromatické pochoutky.

Česnek zachraňoval životy

V obou světových válkách česnek zachránil tisíce životů. Když nebyla v dosahu dezinfekce, rány se před obvázáním natíraly právě rozdrcenými stroužky. Novější průzkum prokázal, že šťáva z česneku dokáže zlikvidovat více než šedesát druhů plísní a více než dvacet druhů bakterií. A u těch, které nezabíjí, alespoň zpomaluje jejich množení.

Česnek přitahuje pozornost lékařské vědy také schopností snižovat hladinu cholesterolu a regulovat krevní tlak. Potvrdily se i jeho protinádorové účinky.Olej česneku obsahuje sloučeninu síry zvanou Alicin. Při požití se olej v zažívacím ústrojí vstřebává do krve. Je vylučován plícemi, což způsobuje typický odér dechu. Proto je ale účinný zejména při infekcích zažívacího a dýchacího ústrojí.

Šetrnější než antibiotika

Konvenční léky účinkují rychleji než rostlinné výtažky. Narušují však přirozený systém lidského těla. Tím samozřejmě nechceme nikoho nabádat, aby předepsané léky neužíval! Jen je třeba vědět, že léky, zejména antibiotika, obsahují nepřirozeně vysoké koncentrace chemické látky a tím zatěžují metabolismus, především játra. Jsou zátěží, která léčí, ale zároveň oslabují organismus. Naopak česnek je k tělu šetrnější a zvyšuje jeho celkovou vitalitu.

Česnek by se měl stát přirozenou součástí jídelníčku, s tím, že v náročnějších obdobích je třeba jeho konzumaci zvýšit: Předjaří, zkouškové období, rekonvalescence, partnerská krize atd. Není třeba vyhýbat se česneku ani při kojení, většině dětí nevadí. Specifický odér česneku je trochu problém, pomůže ale např. přelití vroucí vodou, zapití mlékem, zajedení jinou potravinou, konzumace na noc.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Česnek je nepostradatelný i v kuchyniFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč česnek?

  • je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek
  • usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest
  • svým působením proti virům a bakteriím celkově zvyšuje odolnost organismu
  • pomáhá při opakovaných angínách, u bolestí v krku nebo u hmatných uzlin
  • pozitivně ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu
  • pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak
  • zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky
  • pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve a v některých případech tak umožňuje snížit příjem inzulinu
  • hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla
  • působí proti střevním parazitům, jako jsou škrkavky a roupy u lidí i zvířat
  • výskyt rakoviny žaludku a tlustého střeva je nižší u národů, které mají česnek v jídelníčku
  • pomáhá při hubnutí, omezuje ukládání tuků
  • potlačuje nepříznivé účinky kouření

Osvědčené rady

Akné, nehojící se rány - aplikujeme česnek přímo na ránu či vřídek. Pokud akné či ránu nejprve zasypeme práškovým cukrem a poté zakapeme česnekem, budeme brzo svědky téměř zázračného zhojení.

Revmatické a artritické potíže - zábal zhotovený z alpy a česnekového extraktu uleví.

Štípance, kopřivka - po přímém potření česnekem nastává úleva okamžitě.

A co vy, už jste si dali stroužek?

Reklama

Související témata:

Načítám