Hlavní obsah

Děsivé důsledky sezení! Co dělat, aby se vás netýkaly?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedavý životní styl je zabijákem fyzického i psychického zdraví. Podle odborníků může být zodpovědný za krevní sraženiny, cukrovku i obezitu. Důvodů, proč během dne několikrát protáhnout tělo, je dost.

Článek

Podle statistik jsou dnes lidé sezením schopni strávit až 15 hodin denně! Nezáleží na tom, jestli sedíte za monitorem počítače, na pohovce nebo na sedadle řidiče, záleží na trvání nepřetržitého sezení, na způsobu jakým sedíte a na anatomickém uzpůsobení židle (tipy pro lidi se sedavým zaměstnáním).

„Za ohrožující délku nepřetržitého sezení, která již může způsobit některé z komplikací, jsou považovány dvě hodiny. Už ty mohou u citlivějších jedinců vyvolat například krevní sraženinu v žilách dolních končetin,“ upozorňuje doktorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka kliniky – Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství Masarykovy univerzity v Brně.

Dlouhé sezení je spojováno i s řadou dalších život ohrožujících okolností, jako je ztučnění jater, onemocnění srdce, a dokonce i rakovina. „Sedavé zaměstnání a nedostatek času na pohyb se podílejí na zvyšujícím se počtu pracovních neschopností, invalidních důchodů z důvodů nemocí pohybového aparátu – zejména páteře. Dlouhé sezení zkrátka přináší bolest a omezení jedince,“ tvrdí také doktorka Hana Mojžíšová, výživová poradkyně z Prahy.

Jaké jsou další důsledky věčného sezení?

1. Bolesti zad a krku

Čtyři hodiny sezení na nevhodné židli mohou způsobit nerovnoměrné zatížení svalů v oblasti beder a krku a zvýšení či nevhodné rozprostření tlaku na ploténky. V lepším případě se ozvou bolesti, které pomůže vyřešit cvičení (tři jednoduché cviky do práce), případně rehabilitace za asistence fyzioterapeuta. Pokud se situace neřeší, může dojít k vyhřeznutí ploténky. V závislosti na velikosti a četnosti výhřezu je pak někdy nutná i operace.

Foto: Moustache Girl, Shutterstock.com

Oblíbený přehoz nohy přes nohu možná vypadá sexy, ale pro tělo dobrý rozhodně není. Zvyšuje riziko tvorby krevních sraženin v nohách a křiví zádaFoto: Moustache Girl, Shutterstock.com

2. Obezita, cukrovka a potíže se srdcem

Převážné sezení bez snížení příjmu potravy má také za následek vznik nadváhy až obezity. Může také klesat schopnost buněk reagovat na inzulin a přebírat glukózu z krve. Tento stav tzv. inzulinové rezistence porušuje správnou látkovou výměnu a postupně vede ke vzniku cukrovky druhého typu, které se také říká cukrovka z nadbytku (největší a nejmenší kalorické bomby).

„Vlivem všech těchto změn stoupá hladina krevních tuků, krevní tlak, ale i zánětlivá aktivita v celém těle. Ta je v současné době považována za nejvýznamnější faktor při vzniku aterosklerózy a všech jejích důsledků v podobě infarktu myokardu, mozkové mrtvice a také urychluje poruchy paměti a ztrátu soběstačnosti,“ říká doktorka Hana Matějovská Kubešová. Souhrnu všech těchto změn a jejich důsledků se říká metabolický syndrom.

3. Slabé kosti

Přenášení váhy, k němuž běžně dochází během stoje a chůze, přiměřeně zatěžuje kostru a signalizuje specializovaným buňkám, aby staré kostní tkáně nahrazovaly novými. Při převážně sedavém způsobu života tato přirozená výměna neprobíhá tak kvalitně, jak by měla. To vede k postupné ztrátě pevnosti kostí a vyššímu riziku osteoporózy.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Jen cvičit nestačí. Pokuste se maximalizovat pohyb během dne. Choďte po svých, kde to jdeFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Jen cvičit nestačí

Ačkoliv pravidelný sport, alespoň hodina denně, se podle odborníků na eliminaci potíží způsobených věčným sezením významně podílí, sám o sobě nestačí. Je totiž důležité neomezovat pohyb pouze na cvičení. Dejte si za cíl věnovat denně alespoň dvě hodiny jakémukoli pohybu. Vypusťte výtahy, dopravní prostředky, kde to jde, choďte po svých (proč zrovna deset tisíc kroků denně). Každou hodinku se protáhněte a nezapomínejte i na dostatečný přísun tekutin. Dbejte na to, abyste seděli správně, když už sedět musíte: ramena dozadu a dolů, brada lehce zastrčená v neutrální poloze, chodidla na podlaze, kolena pod úrovní kyčlí.

A kolik hodin denně prosedíte vy?

Reklama

Načítám