Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento moučník představuje snad nejjednodušší variantu, jak zpracovat ovoce. Je hotový raz dva! Můžete použít nejen borůvky, ale i meruňky, rybíz, ostružiny či jablka.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Na ovocnou vrstvu
  • 300 g borůvek
  • 40 g cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na těsto
  • 40 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 120 g smetany
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžíce másla na vymazání
Článek

Cobbler není možná nejkrásnější moučník světa, ale jeho chuť je skvělá. Pozvolným pečením se těsto stačí dokonale propéct a ovocná vrstva projde tepelnou úpravou, tak aby se díky škrobu vytvořila dokonalá borůvková omáčka.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 160 °C. Omyté borůvky promíchejte s cukrem, kukuřičným škrobem a citronovou šťávou. Zapékací mísu vymažte máslem, nasypejte do ní borůvkovou směs a rovnoměrně rozložte.

02.

V míse rukama zpracujte máslo, hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vytvoří se drobivá směs. Ruční metlou do ní vmíchejte smetanu a citronovou kůru, vznikne těsto. Lžící ho nandejte na borůvkovou směs v pekáči.

03.

Pečte při 160 °C 30–40 minut, dokud náplň nezačne bublat a těsto nezíská zlatou barvu. Po upečení nechte cobbler 15 až 20 minut chladnout a pak podávejte.

Energetická hodnota celkem pro 1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Energie6 030,59 kJ
Bílkoviny17,23 g
Tuky59,35 g
Sacharidy204,79 g
Sůl1,17 g
SAFA30,82 g
Vláknina13,77 g
Cukry115,39 g

Načítám