Hlavní obsah

Bylinky a potraviny, které umí čistit ledviny i krev

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopřejete si jednou za rok, většinou na jaře, detox? Jíte chvíli jen saláty a také vynecháte víno a kávu? Jestli se spoléháte, že takhle je to správně, tak se pletete. Jak by měla správná detoxikace vypadat? Naučte se zbavovat toxinů průběžně a naprosto přirozeně.

Článek

I když se tělo umí samo zbavit velké části škodlivin, které v něm zůstávají po konzumaci nezdravého jídla, alkoholu či po kouření, přesto potřebuje vaši pomoc. Jak to udělat efektivně a správně?

Kde se berou toxiny

Odpadní látky se tvoří během metabolických procesů a toxické chemické látky se dostávají do organismu i zvnějšku. „Dýcháte je, přijímáte v potravinách a nápojích – mohou to být pesticidy, chemikálie či těžké kovy. Obsahuje je i kosmetika, kterou používáte. Imunitu zatěžuje i stres a negativní myšlení. Odpadní látky se přes poškozenou střevní sliznici dostávají do krevního oběhu, přetěžují játra a ledviny, spouští zánět,“ vysvětluje MUDr. David Frej, autor knihy „Detoxikace pro dlouhý život“.

Že je tělo plné škodlivin, se může projevit různě. Většinou se ohlásí nejprve kožními problémy, ale může to být také bolest hlavy, zácpa, žlučníková kolika, zpomalení činnosti jater a třeba i nebezpečné chronické záněty.

Kdy detoxikovat? Nejlépe každý den

Jednorázová očista je sice prima, ale moc to s ní nevytrhnete. „Stejně jako denně očišťujete v rámci hygieny povrch těla, měli byste se postarat i o očištění jeho vnitřku – a to také denně, tedy ne jednou za rok či sezonně,“ říká fytoterapeutka Monika Poledníková z Bylinkového magazínu. Nejlepší je myslet na to, aby se škodlivin dostalo do těla co nejméně, a pokud možno každý den podporovat jeho samočisticí schopnosti. Jak na to?

Odlehčovací dny uleví

Není od věci dát si občas odlehčovací den či jednodenní půst – někteří ho radí absolvovat jednou za týden. Velmi tím ulevíte játrům a ledvinám. „Je dobré začít ráno sklenicí teplé vody s citronovou šťávou nebo lžičkou jablečného octa a přes den pít zeleninové šťávy z mrkve, řepy, celeru, zelí a listové zeleniny, k večeři pak teplý zeleninový vývar. K pití se hodí teplá převařená voda,“ radí David Frej.

Foto: Alexeysun, Shutterstock.com

Vlažná voda s citronem je podle odborníků ideální start do nového dne. Podpoří činnost jaterFoto: Alexeysun, Shutterstock.com

Detoxikace pohybem i masáží

Užitečný je i jakýkoli pohyb, při kterém pravidelně a zhluboka dýcháte, doporučuje se jóga, procházky, plavání. Důležité je okysličit tělo – metabolismus se rozběhne, povzbudí činnost orgánů. Fyzická aktivita také vyčistí hlavu a pomůže odbourat stres – a to je zásadní, protože jak jsme už řekli, toxiny se v těle „vyrábějí“ i při stresu či negativních emocích. Nežádoucí látky umí z těla vyplavit i masáž, ideálně lymfatická, tak si ji občas dopřejte.

Přírodní detox: střeva a játra vám poděkují

Rozhodně se vyplatí omezit průmyslově zpracovaná jídla – mohou v nich být ne zcela prospěšné konzervanty, barviva a další látky. Kdybyste se obešli bez smaženého a solí a tukem napěchovaných uzenin, snížili byste příjem toxinů a látek, z nichž v těle metabolizují. Místo nich můžete do jídelníčku přizvat poměrně spolehlivou přírodní oporu.

Jaké potraviny podpoří přirozenou detoxikaci?

  1. Citron - když ráno místo kávy vypijete sklenici vlažné vody s citronem, podpoříte nejen imunitu, ale i tvorbu enzymů v játrech.
  2. Lněné semínko - pomáhá regenerovat játra a čistit kardiovaskulární systém. Čerstvě nadrcené je jako kartáč na vyčištění střev – přidávejte si ho dle chuti do smoothie nebo snídaňové kaše.
  3. Čekanka - snést její hořkost se vyplatí, máte-li problémy s trávením, žlučníkem či ledvinami. Kupte si sušené listy a podle návodu vařte čaj, z kořenů se pak dělá náhražka kávy a puky jsou výtečné do salátu.
  4. Česnek - k jeho konzumaci většinou nemusí nikdo nikoho nutit a lze si ho „ordinovat“ každý den. Jde o přírodní antibiotikum, posiluje imunitu a obsahuje hodně antioxidantů.
  5. Červená řepa - vždy když si dáváte zeleninovou šťávu, přidejte do ní i červenou řepu – pomáhá játrům zbavit se jedovatých toxinů.
Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Červená řepa je výborná pro očištění jaterFoto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Bylinková očista

Kdybyste nahlédli do herbářů a babských rad, určitě byste našli i několik bylin, které jsou velmi doporučovány právě pro pravidelnou detoxikaci.

Jaké jsou nejlepší bylinky na detoxikaci?

  1. Ostropestřec mariánský - je nejúčinnější přírodní prostředek na podporu očisty organismu, významně ovlivňuje tvorbu žluči a tím podporuje funkci jater. Dlouhodobě ho lze užívat jako čaj, pár měsíců i ve formě tablet či oleje. Dávkování vždy najdete na obalu výrobku, který zvolíte.
  2. Koriandr - silně detoxikuje tělo a zbavuje těžkých kovů. Přidávejte si ho pravidelně do salátů nebo jako koření do jídla – klidně i denně, pokud ho máte rádi.
  3. Bříza bělokorá - má močopudné účinky a čistí ledviny, pomáhá z těla vyplavovat velké množství škodlivin. Čaj připravíte z listů (čerstvých či sušených). Asi lžičku bylinky přelijte 250 ml vroucí vody a louhujte. Můžete pít až třikrát denně i několik týdnů.
  4. Kopřiva dvoudomá - povzbuzuje metabolismus, čistí krev, podporuje ledviny i lymfatický systém. Čaj vyrobíte spařením hrstičky listů vroucí vodou a desetiminutovým louhováním. Doporučuje se vždy po 14 dnech vyměnit kopřivu za jinou bylinku a vrátit se k ní třeba za měsíc.
  5. Pampeliška lékařská - vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek, pomáhá rozpouštět žlučníkové kameny, reguluje činnost jater a žlučníku. Nepromeškejte na jaře čerstvé listy pampelišky a dopřejte si kúru: po dobu tří až šesti týdnů popíjejte dvakrát denně hrnek pampeliškového čaje. Vrchovatou lžičku listů zalijte horkou vodou a nechejte asi pět minut louhovat. Tuto kúru lze opakovat po třech až šesti měsících, použít můžete i listy sušené.
Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Jednou z nejúčinnějších detoxikačních bylinek je ostropestřec mariánskýFoto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Spíš než se jednou za čas vrhnout na krátkodobou kúru doporučují odborníci vnímat detoxikaci jako běžnou součást života – a jak vidíte, nemusí to být vůbec těžké.

Pamatujete i vy na pravidelnou detoxikaci těla? Jak úžasný může detox být, zjistíte, až si připravíte čekankový salát s bylinkami a citronovou šťávou.

Reklama

Načítám