Hlavní obsah

Pár minut denně vám vylepší život! Stačí pravidelné protahování

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pádíte z různých jiných druhů cvičení bez protažení, protože vás vůbec nebaví, nebo chcete ve fitku zabrat sprchy jako první? Zkuste svůj přístup přehodnotit. O tom, že zlepšuje krevní oběh a předchází zraněním, jste jistě slyšeli milionkrát. Ve skutečnosti vám tělo v budoucnu stokrát poděkuje, když si denně najdete na protahování jen pár minut.

Článek

Co vlastně konkrétně přináší každodenní protahování neboli strečink? Zbavíte se aspoň částečně stresu a  zbude vám více energie a chuti do života. Ne nadarmo se protahování doporučuje lidem, kteří mají pocit, že je množství povinností a starostí převálcuje. A pochopitelně vaše tělesná schránka si i zlepší stabilitu a zbaví se různých bolestí, o kterých ani netušíte, proč se pořád berou. Jako u každého druhu pohybu je ovšem důležité postupovat správně.

„Při protahování využívejte dech.Většina svalů totiž relaxuje s výdechem. S nádechem tedy zaujměte pozici na protažení a s výdechem protáhněte,“ radí MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu. Celkový efekt se navíc dle jejích slov zlepší, když se budete vědomě soustředit na protahovanou oblast. A jak dlouho pokračovat? „Optimálně v protažení vydržte tak dlouho, dokud neucítíte, že napětí v protahované svalové skupině polevuje,“ dodává lékařka.

Jak na strečink

Protahovat se můžete podle vašeho naturelu i kondice svižněji (dynamický strečink) anebo pomaleji. Jde víceméně o tytéž cviky, jen v jiné rychlosti. Co cvičit? Mnoho protahovacích pohybů si určitě pamatujete z hodin tělocviku, případně je najdete v základních jógových polohách. Patří sem kroužení hlavou, rameny, nohama, volné předklony ve stoji, vsedě, vytažení z ramen a protažení s pažemi nad hlavou a podobně.

Pokud se chcete jen protahovat, začněte cviky svižnějšími, kdy svalstvo zahřejete, a přejděte do pomalejších, statických výdrží, kde již můžete prokrvené svalstvo uvolňovat. „Dynamický strečink prohřeje, zvýší flexibilitu kloubů a připraví na konkrétní sportovní výkon, proto se hodí více před začátkem cvičení, statické fáze po tréninku podpoří regeneraci svalstva,“ dodává Petra Schäferová, sportovní a výživová poradkyně ze společnosti Fitkouč. A jaké jsou přínosy pravidelného strečinku?

1. Dodá energii

Zapomeňte na ranní kávu, která vám energii poskytne pouze na dluh. Přivstaňte si a protáhněte se. Uvidíte, že den bude mnohem lepší. Jen několik minut protažení totiž výrazně zlepšuje průtok krve celým organismem včetně mozku. Aktivujete tedy nejen tělo, ale i mysl, která potřebuje být zejména po ránu svěží a schopná přijímat úkoly.

Foto: Rocksweeper, Shutterstock.com

Strečink může být pomalý i rychlý – záleží jen na vásFoto: Rocksweeper, Shutterstock.com

2. Funguje jako prevence zranění

Pravidelné protahování posiluje jemnou svalovou koordinaci, která je důležitá pro udržování rovnováhy během pohybu. S tím souvisí i lepší orientace v prostoru a zachování stability. Budete-li se protahovat, budete volní, pružní, orientovaní a také hbití – nemusíte se potom obávat, že vás na lopatky položí nějaký pád nebo zakopnutí.

3. Snadný pohyb bez bolestí

Pokroucené a zkrácené tělo dokáže vyprodukovat mnoho bolesti. Jak se jí zbavit? Protáhnout zkrácené svaly, posílit ochablé – a s obojím pomůže protahování. Svaly prodlužujete, činíte je pružnými a flexibilními, čímž zároveň pracujete na jejich posílení. Ideálním příkladem je třeba jóga a pozdrav slunci. Protažené a uvolněné svaly nebolí, pevné svaly drží správné postavení těla, díky čemuž odpadají četné bolesti.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Protáhněte se každý den a získáte více energie, flexibility i dobré náladyFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

4. Buduje flexibilitu

Pravidelný strečink řeší ztuhlost svalů a kloubů a maximálně zvyšuje rozsah pohybu. Flexibilita je důležitá pro každodenní fungování i pro sport – umožní tělu pracovat intenzivněji a zároveň bezpečněji. Pružná kolena a kyčle vás pustí hlouběji v dřepu, posílená a volná ramena zase lépe podrží při stoji na hlavě, pevný střed těla a pružná páteř ochrání před dopady sedavého životního stylu.

5. Zbaví stresu

Ramena u uší, shrbená záda… Choulíte se do sebe jako plod v děloze? Protahování vám prospěje nejen fyzicky, ale také psychicky. Uvolní zatuhlé svalstvo a otevře pozitivní mysl. Během strečinku byste měli být schopni se uvolnit tak, aby vám to bylo příjemné – pracujete tedy i na uvolnění vnitřním. Máte-li bolesti, zvolněte, zpomalte a protahovací proces si užijte. Nespěchejte.

Reklama

Načítám