Hlavní obsah

Děti se dělí o pokoj? Zařizujte ho chytře!

Foto: Kika Nábytek

Při zařizování pokoje pro školáky myslete na to, že potřebují nejen místo pro zábavu, ale také každý alespoň kousek soukromíFoto: Kika Nábytek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás potřebuje doma určitou míru soukromí, což se dá zařídit nejen v případě dospělých, ale i dětí. A dokonce i tehdy, když není místa nazbyt.

Článek

Požadavky na zařízení dětského pokoje pro dva se budou vždycky trochu lišit podle toho, zda místnost obývají rozdílná pohlaví, rovněž záleží na věku dětí.

Pro všechny pak platí jedno základní pravidlo. Možná si to ani neuvědomujete, ale děti by měly doma obývat nejsvětlejší místnost, protože pro ně je přirozené denní světlo ještě podstatnější než pro dospělé – ať už kvůli hrám nebo učení.

Tipy pro předškoláky

Často si hrají na zemi, potřebují tedy měkký koberec. A jaký nábytek? „Vybírejte takový, který poroste s dítětem. Už od dvou až tří let věku dítěte můžete potomkovi pořídit postel o rozměrech 90 x 200 cm, takovou, na které běžně spí dospělí. Pokud to prostor dovoluje, mělo by mít každé dítě svou vlastní postel, je to bezpečnější. Tento pocit podpoříte ještě tím, že postele umístíte tak, aby každé dítě vidělo na dveře do pokoje, tedy i na příchozí,“ vysvětluje designérka Margaréta Janecová z Bonami CZ.

Foto: IKEA

Stolní lampa Skojig, výška 31 cm (za 399 Kč)Foto: IKEA

Foto: Kika Nábytek

Bavlněné povlečení, různé dekory, 40 x 60 cm a 100 x 135 cm (za 649 Kč)Foto: Kika Nábytek

Na co ještě myslet

I vaši nejmenší potřebují pracovní stolek, s přímým denním světlem. Pokud to jde, kupte každému potomkovi svůj. A co ještě? „Předškoláci by měly mít pokoj, který se přizpůsobí jejich hrám a celkovému rozvoji. Takže přidejte velký barevný koberec, tabuli na křídy a úložné boxy na hračky. S věkem přibude i vzdělávání, pak by se pokoj rozrostl o knihovnu,“ uvádí Margaréta Janecová.

Foto: IKEA

Dětský nábytek pro nejmenší, například stůl Sundvik, lakovaná borovice, 76 x 50 cm (za 699 Kč)Foto: IKEA

Foto: Kika Nábytek

Kusový koberec současně funguje jako hrací pole, prodává se včetně figurek a hrací kostky, 100 x 100 cm (za 799 Kč)Foto: Kika Nábytek

Něco spolu, něco samostatně

Kromě těchto základních parametrů řešte funkčnost; jak to udělat aby si sourozenci nepřekáželi? Dobrá zpráva zní – herní část můžou mít společnou. Další prostor jim „rozdělte“, každé dítě má mít svoji stěnu, kam se dá zavěsit třeba kapsář nebo kresby, místo pro zmiňovaný stolek, poličku, určitý volný prostor kolem postele. A aby jedno druhému nezávidělo, snažte se jim pořizovat funkčně obdobné nábytkové prvky.

Foto: Alax

Aby se děti zbytečně nezáviděly, vyplatí se pořídit jim designově shodný nábytek, například sérii MistralFoto: Alax

Foto: Bonami CZ

Papírovou tapetu Burgerdoodles Colour-In si děti můžou samy vymalovat, 1000 x 52 cm (za 799 Kč)Foto: Bonami CZ

Jdeme do školy

Pro školáky je důležité mít větší postel; pokud jste ji ještě nekoupili, udělejte to nyní. Může to být i palanda, nahoře pak zpravidla spí větší dítě. „Nad palandou by měl být prostor 70 až 80 centimetrů, aby si potomek mohl pohodlně sednout. V pokoji nyní přibude více úložného prostoru, nejlépe za zavřenými dvířky. Optimální je velká vestavěná skříň s různými zónami, kam se všechno vejde. Myslete jen na to, aby na věci, které často používá, samo dosáhlo,“ připomíná Margaréta Janecová.

Foto: Kika Nábytek

Nábytkový program Donald nabízí řadu kusů, jež lze navzájem kombinovatFoto: Kika Nábytek

Foto: Bonami CZ

Školákům se vyplatí pořídit takzvaně rostoucí nábytek, což platí i pro sérii Moll (stoly od 19 670 Kč, židle 10 490 Kč)Foto: Bonami CZ

Foto: IKEA

Obrázky nebo fotky se vkládají za překřížené stuhy nástěnky Påhittig, 74 x 55 cm (za 299 Kč)Foto: IKEA

Skříně zavřít, police otevřít

Vnitřek skříně tedy nechte vybavit například šatníkovou tyčí, která se dá sklápět níže, nebo je vůbec instalovaná na dosah dítěte, pomůžou i nižší police či šuplíky. Další řešení najdete v článku Úložné prostory s nápadem: Nejen do dětského pokoje! Malé stolky nyní nahradí pracovní stoly, každé dítě má mít svůj, stejně tak i židli. Naopak knihovna může být společná, v tomto případě je praktičtější otevřený policový systém.

Foto: Alax

Velké skříně série Clever jsou praktické i pro dětiFoto: Alax

Foto: Bonami CZ

Polštáře a sedáky MeroWings se prodávají v různých velikostech (například polštář Birch Log za 1439 Kč)Foto: Bonami CZ

Jak jim dopřát soukromí

Pomůže třeba právě knihovna, která umístěná v prostoru částečně rozdělí pokoj na dvě zóny. Ale i samotné postavení postelí a pracovních stolů, dále od sebe nebo na protilehlých stranách; pak si děti nebudou navzájem překážet. Pocit soukromí můžou evokovat i předěly – do stropu instalujte třeba konzoli, na kterou závěsíte látku, jež se dá snadno posunovat, nebo zavěste na hmoždinky plastové předěly a podobně.

Foto: IKEA

Dopřát každému dítěti určitou míru soukromí můžete tím, že částečně předělíte jejich pokoj, třeba knihovnou, závěsem a podobněFoto: IKEA

Další tipy pro menší děti najdete v článku 5 krásných dětských pokojů. Nechte se inspirovat i vy!A jaký fígl se při zařizování pokoje pro dvě děti osvědčil vám?

Reklama

Načítám