Hlavní obsah

Dětský pokoj pro předškolačku s praktickým nábytkem

Dětský pokoj

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dětský pokoj inspirovaný námořní tematikou je zařízen tak, aby použitý nábytek sloužil až do dospělosti. Ale už dnes se může holčička v předškolním věku radovat z krásného, hravého a chytře vybaveného pokojíku!

Článek

Zařizování pokoje pro mou dceru bylo jednou z nejpříjemnějších záležitostí mého těhotenství. Plánování a návrhy mi pomáhaly zapomenout na nevolnosti, těšila mě představa, že miminko přijde do hotového pokoje, což je samozřejmě naprosto naivní představa. Byt byl čerstvě po rekonstrukci, došlo k repasi původních parket, začínala jsem tedy s prázdnou místností.

Pokoj prošel v průběhu let spoustou proměn, než dospěl finální podoby, to hlavní zde bylo od začátku: námořnický styl a masivní nábytek, který sloužil dobře batoleti a poslouží i v době, kdy už z předškolačky bude velká slečna.

Námořnické pruhy

O barevné kompozici jsem měla jasnou představu od začátku, otec holčičky je zapálený kapitán, a celý byt je díky tomu koncipován v námořnickém duchu. Modrá barva (Víte, že je tahle modrá vyhlášena Barvou roku 2019?) je harmonická, je barvou vody, nebe, ale také čistoty a klidu. Červená se k námořnickému stylu hodí, přidala jsem jí ale také z toho důvodu, že pokoj je přece jen pro dívku, a také proto, že červená povzbuzuje, je to barva lásky a štěstí. Jejich vzájemná kombinace byla to pravé! Nebojte se hrát si s barvami, právě dětský pokoj je to správné místo.

Foto: bydlimhezky.cz

Námořnickou výmalbu jsme si realizovali sami, je potřeba spousta krycí pásky a trpělivosti. Obyčejné rámečky jsem opatřila jutovými provázky, je to detail, ale ty se projeví v celkové podobě pokojeFoto: bydlimhezky.cz

Nábytek z masivu

Veškerý nábytek použitý v pokoji je z masivního dřeva, z části jsou to staré kousky, které prošly renovací, druhou část tvoří nově vyrobený nábytek od truhláře, ve shodném stylu. Nábytek přibýval do pokoje postupně, podle potřeb a věku dcery, jeho úložné prostory nyní naprosto vyhovují jejím potřebám. Dva odstíny, bílý nátěr a medový odstín přírodního dřeva, se střídají – jsou kombinovatelné a vzájemně ladí, aniž by byl pokoj jednotvárný. Velkou výhodou kvalitního dřevěného nábytku je, že slouží již od narození dcerky a bude sloužit dál, díky jeho barevné neutrálnosti není potřeba jej měnit. Dřevo je obnovitelný materiál a vždy je možné je opravit nebo přetřít. Jedná se tedy o praktické, stylové a ekonomické řešení zároveň. Péče o nábytek z masivu má ovšem svá specifika.

Obměnitelné dekorace

Dekorací ladících do námořnického stylu stačí pár, například záchranný kruh, dřevěné rybičky, girlanda s vlaječkami, dekorační polštáře, pruhované svítidlo nebo použití provazů. Ostatní použité dekorace ale volte tak, aby k sobě ladily – textilie nesou shodné barvy, ale není nutné mít je všechny pruhované, holčičí květinový motiv se objevuje na závěsech, koberci a úchytkách.

Jakmile se nám námořnický styl omrzí, bude snadné celý pokoj proměnit, stačí jinak barevná výmalba, textilie a doplňky.

Foto: bydlimhezky.cz

Až dcerku jednou omrzí námořnický styl pokoje, stačí zvolit jinou výmalbu, textilie a doplňky, a pokoj bude opět vypadat jako novýFoto: bydlimhezky.cz

Poklady z půdy 

Že má recyklace smysl, dokazuje i tento pokoj. Na půdě jsem našla starý obraz po babičce, po jeho zbroušení vzniklo zrcadlo, které by měla mít v pokoji každá dívka, stačilo přidat háčky, a stal se z něj praktický držák na šperky a doplňky. Starý noční stolek je úlovkem na inzerát, retro lampička „hříbek“ a křeslo ve stylu Brusel také, vše prošlo pečlivou renovací.

Uspořádání pokoje je důležité

Stůl s židlí, u kterého dcerka tvoří, maluje a vaří v dětské kuchyňce, je umístěn hned u okna, v nejsvětlejší části pokoje. Zrcadlo visí na zdi naproti šatní skříni. Koberec navazuje na regál s uloženými hračkami. Postel je obklopena pouze vnitřními zdmi a při otevření dveří je tak slyšet případný noční pláč do blízké ložnice. Komoda, která kdysi sloužila jako přebalovací pult, je velmi prostorná. Pohodlné křeslo využijete, když se chcete účastnit her nebo čtete pohádku na dobrou noc.

Svítidla jsou rozmístěna tak, aby si je dcerka mohla rozsvěcet podle toho, kde se právě v pokoji nachází.

Optimální náklady

Mohlo by se zdát, že takový pokoj vyjde draho, ale není tomu tak. Nábytek není nutné měnit, vydrží dceři do dospělosti, jednotlivé kusy se pořizovaly postupně, nezatížily tedy rodinný rozpočet najednou. Látka na závěs je kupovaná ve slevě a nebesa nad postel vyšla díky nízké ceně za látku na pár stovek korun. Nešetřila jsem na repasi křesla, kde se investice do kvalitního čalouníka vyplatila, zbytek renovací jsem dělala sama.

Reklama

Načítám