Hlavní obsah

Proměna na jedničku: Neuvěříte, jak může vypadat dětský pokoj v panelákovém bytě

Foto: MK arch

Foto: MK arch

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno se mění a u dětí je to vidět nejvíc. Proto se rodiče sedmileté Emy a dvanáctiletého Štěpána rozhodli pro radikální změnu jejich pokoje, který je součástí bytu 3 + kk v pražském panelovém domě.

Článek

V pokoji bylo hodně prvků po jednom kuse – šlo o skříň, psací stůl a židli – a pak ještě mnoho „mobilních šuplíků“, polic a krabic. Pokojíček sloužil dvěma dětem odmalička a byl vybavený stylem „když je něco třeba, tak to přidáme“ bez většího ohledu na celkový dojem. Děti i rodiče trápilo nevyhovující vybavení a nedostatek úložných prostor, a tak si ti velcí jednoho dne řekli, že to chce změnu, a oslovili odborníky.

Všechno jinak

„Kromě požadavků rodičů na úložné prostory chtěly obě děti klasické postele, nikoli patrovou, což bylo celkem limitující. Pokoj má zhruba 4,2 × 2,9 metru. Navíc se představy ratolestí lišily: Štěpán by dal přednost fotbalové tematice a jeho oblíbenou barvou je šedá, kdežto Ema má ráda koně a růžovou barvu,“ říká architektka Miroslava Karasová ze studia MK arch, která spolu se svým týmem navrhovala proměnu.

Navíc byl ještě potřeba pracovní stůl, k němuž by se mohly usadit obě děti současně, a nová podlaha a samozřejmě i svítidla. K tomu dodejme, že z jedné strany místnosti je okno, z druhé dveře. A teď si s tím poraďte.

Foto: Archiv studia

Původně děti spaly na palandě, což do budoucna nechtěly ani ony, ani jejich rodičeFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Před proměnou hýřil pokojík barvamiFoto: Archiv studia

Postele jsou základ

Z mnoha návrhů, jak pokoj proměnit, vyšla vítězně varianta s atypickými vyvýšenými postelemi (jde o asi 75 cm). Pod nimi se nachází několik zásuvek a otevřené police. Naproti postelím se umístila prostorná šatní skříň, závěsné skříňky a rohový stůl, ke kterému se pohodlně vejdou obě děti, včetně kontejnerů po obou stranách. Ty jsou řešené s ohledem na maximální využití prostoru: vpravo jde o klasický šuplíkový kontejner, těsně přiléhající k posteli, zleva se „kontejner“ stal součástí šatní skříně. Velmi důležitým prvkem je zrcadlo vedené od podlahy ke stropu, umístěné vedle skříně – kout krásně opticky zvedá a prosvětluje.

Foto: Archiv studia

Architektka navrhla několik variant na proměnu, toto dispoziční uspořádání zvítěziloFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Otevřené police u postelí měly původně sloužit jako schůdky, ale děti to změnily. Do postele skáčou s rozběhem a poličky fungují jako minivýstavky, u kterých si hrajíFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Skvělý zrcadlový efekt násobí prostorFoto: Archiv studia

Neutrální barvy

Kvůli prostoru i faktu, že pokoj obývají děvče a kluk, byl zvolen bílý základ, dále světlešedá, antracitová a černá. Doplňky se vyřešily v menší míře růžovou a pestrobarevnými hračkami. „Nábytek je na míru podle našeho návrhu, provedený z lamina. S ohledem na velikost pokoje se skříň a policový předěl realizovaly až do stropu, aby se využil každý centimetr. Stěnu u postelí dekoruje antracitová kresba fotbalisty a koně, které odrážejí záliby dětí,“ upřesňuje architektka Miroslava Karasová. Na podlaze je laminátová krytina v dekoru bílý dub s atypickým formátem lamel 1291 × 327 mm. Jde o takzvaný kingsize rozměr – podlaha má díky němu méně spár a působí větším dojmem.

Foto: Archiv studia

Barevnost pokoje mohou proměňovat dekory na povlečení Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Stůl ve tvaru písmene L o celkové délce téměř tři metry dětem bohatě stačíFoto: Archiv studia

Špetka soukromí

Všechny větší děti potřebují alespoň trochu svého prostoru. V tomto případě se vyřešil elegantně – u každé postele je decentní černobílý závěs instalovaný do kolejniček ve stropě. Další předěl představují otevřené police mezi postelemi.

Foto: Archiv studia

Každé dítě má na zdi u postele „svou“ kresbu, v případě syna je to fotbalistaFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

V pokoji se na několika místech opakuje kruhový prvek. Byl použit například u stropního svítidla, nábytkových úchytek a také na dekoru závěsů Foto: Archiv studia

Elektroinstalace a svítidla

Součástí změn bylo nové vedení elektroinstalací. Do psacího stolu se vyřezaly otvory pro kabely a do dělicí policové sestavy se umístila praktická „dobíjecí stanice“ pro telefony a tablety. „Pokoj dobře prosvětluje přisazené stropní svítidlo kruhového tvaru, na učení a relax poslouží lampičky na stole a u postelí,“ upozorňuje Miroslava Karasová.

V budoucnu se ještě počítá s výměnou dveří, která proběhne s úpravou chodby a kuchyně s obývákem – tyhle prostory na své proměny zatím čekají.

Foto: Archiv studia

V pokoji je několik stolních LED lampiček s dotykovým nočním stmívačem a s proměnlivou barevnou škálou světla s 256 barvami – lze nastavit příjemnou teplotu světla pro práci, relaxaci i večer před spanímFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Do policového systému se zabudovalo několik elektrozásuvek v podobě kostky. Dráty od lampiček jsou ukryté v dolním dílu systémuFoto: Archiv studia

My dáváme tomuto dětskému pokoji jedničku s hvězdičkou. Jakou známku byste dali vy?

Reklama

Související témata:

Načítám