Hlavní obsah

Dětský pudr pod silonky i do bot? I tak ho můžete využít!

Foto: Depositphotos

Nač pudr, když nemáte malé dítě? Budete se divit, kolik důvodů vám předložímeFoto: Depositphotos

Reklama

Nevíte, proč byste měli kupovat dětský pudr, když ve vaší domácnosti není žádné novorozeně? Máme pro vás hned několik tipů, jak ho využít jinak. Tady jsou!

Článek

Složení pudru má za úkol pokožku zklidnit, odstranit vlhkost a působit antibakteriálně. Tyto vlastnosti ho tak nominují na skvělého pomocníka při řešení mnoha potíží s pletí. Pudr ji vysuší po klasickém holení – ať žiletkou, nebo strojkem. Hodí se ale i příznivcům depilace voskem, pokud mezi ně patříte, pak vyzkoušejte chloupky přepudrovat dřív, než na ně nalepíte depilační voskové pásky. Vosk pak nezůstane na pokožce.

Pudr v domácnosti

Dětský zásyp čili pudr má ale mnoho využití i v domácnosti – při čištění skvrn, nebo potížích s botou, která tlačí. Tady je opět pár situací, při kterých velmi úspěšně pomůže:

  • Ženy, které vyloženě nesnášejí nosit silonky, ocení to, že díky pudru je na nohách skoro neucítí. Stačí si nohy před navléknutím silonek přepudrovat a ten dobře rozetřít tak, aby nebyl vidět.
Foto: Profimedia

Nebojte se pořídit pořádnou zásobu dětského pudru v případě, že potřebujete zbavit vlhkosti a zápachu například zatuchlé skříně na chalupěFoto: Profimedia

  • Musíte si vzít naboso boty, po kterých vám vždy zůstanou puchýře nebo otlaky? Vysypte je pudrem a toto riziko velmi významně snížíte. Pomůže i těm, kterým se nohy potí a moc nevoní – sníží vlhkost a pohltí nežádoucí pachy. Ovšem pozor, nestačí ho do bot stále jen sypat, musíte ho z nich i pravidelně odstraňovat. Nehodí se v případě, kdy si chcete do bot vzít ponožky. Pokud byste si pak boty sundali a zůstali v ponožkách, nevypadá to vábně, navíc pak ponožky velmi kloužou!
  • Babská rada praví, že zamotaný řetízek nebo chumel různých náramků a šperku snáze rozmotáte, když do nich nasypete pudr – i případné uzlíky pak rozvážete jen za pomoci jehly. Pudr totiž způsobí, že po sobě očka dobře kloužou.
  • Vychytávky ke grilu Zajímaly by vás i další vychytávky, které vám ulehčí práci v domácnosti? Co začít třeba u těch, které zpříjemní oblíbené letní grilování? Najdete je v článku Vychytávky na grilování nebo piknik. Zvládnete si je vyrobit sami! Na odstranění skvrny od červeného vína nebo mastného fleku na oblečení je mnoho receptů – mezi ně patří i její posypání pudrem. Ten velmi lehce vetřete do skvrny, vyperte a skvrna by měla být pryč.
  • Jistě jste viděli, jak si vzpěrači pudrují ruce před zvednutím činek. Vy si je můžete přepudrovat, když se vám smeká víčko od zavařeniny, nebo od láhve, které chcete odšroubovat.
Foto: Profimedia

Při manipulaci s pudrem si dejte pozor jen na to, abyste ho nevdechovaliFoto: Profimedia

  • Vadí vám zatuchlý zápach ve staré skříni na chalupě? Zbavíte se ho, když do ní vložíte mističku, do které jste nasypali dětský pudr. Zbaví prostor vlhkosti i zápachu. Když do pudru namícháte ještě hrst sušené levandule, uvítá vás příště ještě krásná vůně a zbavíte se i molů.
  • Když už si na chalupu dovezete pudr, můžete ho nasypat i mezi vrzavé parkety nebo prkna – vrzání zmizí. A bude skvělý i do starých knih, které tam možná také na půdě schováváte – když jím prosypete jemně stránky, zbaví je vlhkosti a zápachu.
  • Prý je i skvělým prostředkem proti mravencům – protože se mu raději vyhýbají, lze ho nasypat na jejich oblíbené cestičky, kterými vám lezou do bytu.

Nebezpečný pudr?

Možná jste slyšeli o „mastkové kauze“. Jde o několik žalob na firmu vyrábějící dětský pudr, který obsahuje mastek – a ten údajně způsobil žalujícím ženám rakovinu vaječníků poté, co ho léta používaly na intimní partie. Měl se dostat do těla a tam způsobit vznik rakoviny. Odborníci však považují zprávy o škodlivosti mastku za zcela nepotvrzené. Jediné riziko, které připouštějí, je při jeho vdechnutí, kdy by se hlavně malé děti mohly zadusit.

Využíváte dětský pudr také v kosmetice nebo domácnosti? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám