Hlavní obsah

Dieta, kterou ocení i chlap: 3 recepty ze syrečků

Foto: Greta Blumajerová

No řekněte, vypadá tohle jako dieta?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Postava vašeho partnera už není, co bývala, ale když mu naservírujete dietní jídlo, pomalu žádá o rozvod? V tom případě si spolu dejte lehké pokrmy z tvarůžků, o kterých by nikdo nehádal, že jde o dietu!

Článek

Syrečky obsahují jen půl gramu tuku na sto gramů hmoty a díky vysokému obsahu bílkovin přitom perfektně zasytí. Když si k nim místo pečiva dáte zeleninu, dietní verze sýrových jídel je na světě! A pro ty, kdo si linii držet nemusejí, mám tipy, jak jídla připravit ještě chutněji!

Česnečka s tvarůžky

Na 4 porce potřebujete: 200 g syrečků, 2 velké cibule, 3 lžíce řepkového oleje, 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru, 2 velké brambory, drcený kmín, 9 stroužků česneku, majoránku, sůl, pepř, petržel

Foto: Greta Blumajerová

Česnečka poslouží i jako perfektní vyprošťovákFoto: Greta Blumajerová

Postup: Cibuli nakrájenou na půlkolečka smažte asi 10 minut doměkka, zalejte vývarem a přidejte na kostičky nakrájené brambory. Povařte tak dlouho, až brambory změknou a na závěr přidejte prolisovaný česnek, lžičku majoránky a nasekanou petržel. Podle chuti osolte a opepřete. Syrečky nakrájejte na kostičky, rozdělte do talířů a přelejte horkou polévkou.

Tip:Jestli si zrovna nehlídáte linii, cibuli opečte na 120 g anglické slaniny nakrájené na kostičky nebo do polévky přidejte uzené maso.

Naložené syrečky

Na 2 střední sklenice potřebujete: 500 g syrečků, 1 velkou cibuli, 7 stroužků česneku, sladkou papriku, čerstvě mletý pepř, kmín, 4 bobkové listy, 6 feferonek nebo chilli papriček, 500 ml piva

Foto: Greta Blumajerová

Teď už jen vydržet ty 2–3 dny, než se sýr rozleží...Foto: Greta Blumajerová

Postup: Plátky syrečků nakrájejte na čtvrtky, cibuli na tenká půlkolečka a česnek na plátky. Vše promíchejte a přidejte čerstvě mletý pepř, lžičku sladké papriky a špetku kmínu. Pořádně upěchujte do jedné velké nebo dvou menších sklenic, proložte bobkovým listem a feferonkami a zalejte pivem. Neplňte úplně do vrchu, aby sýr s pivem nevytekl, a sklenici pro jistotu podložte miskou. Nejlépe chutná po 2 až 3 dnech s čerstvým pečivem nebo v případě diety s hlávkovým salátem.

Tip: Syrečky chutnají skvěle i naložené v oleji (jednoduše vyměňte pivo za olej) a v porovnání třeba s hermelínem jde pořád o víceméně dietní verzi naloženého sýra.

Rajčata a žampiony plněné tvarůžky

Na 4 porce potřebujete:4 velká rajčata, 4 žampiony, 100 g tvarůžků, 3 jarní cibulky, pažitku nebo petržel, 2 bílky, sůl, pepř, sladkou papriku, olej na potření

Foto: Greta Blumajerová

Na zapékání vypadají nejlépe rajčátka se stopkouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Rajčata i žampiony omyjte, z hub vykrojte nožičku, z rajčat uřízněte „pokličku“ a lžičkou vydlabejte zrníčka. Najemno nakrájené syrečky smíchejte s ušlehanými bílky, osolte, opepřete a přidejte lžičku sladké papriky. Vmíchejte i nasekanou cibulku s pažitkou a směsí naplňte žampiony a rajčata. Vše potřete olejem a zapečte při 180 stupních dozlatova. Podávejte jako předkrm nebo se salátem jako hlavní chod.

Tip: Sytější verzi získáte tak, že místo sněhu použijete celá vajíčka i se žloutky, která jen prošleháte. Také můžete přidat nakrájenou šunku a osmaženou cibulku s nasekanými nožičkami žampionů.

Do jaké skupiny patříte vy, k milovníkům, nebo odpůrcům této „voňavé“ speciality?

Reklama

Načítám