Hlavní obsah

Dieta podle metabolického typu: I vy zhubnete!

Foto: Thinkstock

Různí lidé, různé dietyFoto: Thinkstock

Reklama

Jste štíhlí? Nejspíš máte rychlý metabolismus, aspoň se to tak říká. Jste baculatí? Máte výmluvu – váš metabolismus je nejspíš pomalý. Je to ale opravdu to hlavní? Redukční dieta podle metabolického typu je založena nikoli na jeho rychlosti, ale na dalších vlastnostech. Může vám pomoct zhubnout? Čtěte dál!

Článek

Při hubnutí hraje i podle posledních průzkumů prim rychlost metabolismu a množství spalované energie. Důležité je ale také znát konkrétní typ svého metabolismu, a právě jemu přizpůsobit i složení své stravy!

Na tomto principu je také založena takzvaná dieta podle metabolického typu, která získává na stále větší popularitě. I když jde o teorii relativně „mladou“, vychází ze starodávného učení ajurvédy a tradiční čínské medicíny. „O tomto druhu diety nebo spíše celkovém způsobu stravování jsem se dozvěděla náhodou. Nikdy jsem nebyla vyloženě tlustá, ale měla jsem silnější stehna, a především mne trápila celulitida. Kamarádka mi řekla, že slyšela o způsobu stravování, který respektuje váš metabolický typ a je vhodný právě při těchto problémech,“ vypráví Marcela.

Stravování podle metabolického typu vychází z předpokladu, že přestože každý potřebuje k životu základní živiny, jako jsou proteiny (bílkoviny), sacharidy a tuky, tak se ale lišíte v poměru, v jakém je tělo využívá. „Některým z vás vyhovuje převážně bílkovinná strava s relativně vysokým obsahem tuku, ale jiní se zase nejlépe cítí při nízkotučné dietě, ale s velkým množstvím sacharidů (obiloviny, zelenina, ovoce). Nejvíce je vás ale smíšeným typem, který je mixem obou předchozích skupin,“ vysvětluje MUDr. René Vlasák z Prevence 2000.

Foto: Thinkstock

Důležité je zjistit, která dieta sedí právě vámFoto: Thinkstock

Jídlo vám pomůže z deprese

Příznivci tohoto směru stravování tvrdí, že každý člověk má jiné biochemické složení těla a patří také k jinému endokrinnímu typu. To má vliv i na trávení jednotlivých druhů potravin, a následně i spalování energie. Doktorka Jitka Hořejší, která se metabolické typologii také věnuje, na svých stránkách dokonce uvádí, že pokud „vyladíte“ svou stravu právě podle vašeho metabolického typu, získáte celou řadu výhod – zbavíte se chronických problémů, snížíte váhu a budete se celkově cítit lépe. „Osvobodíte se od nezdravé touhy po jídle, hladu, zažívacích problémů, bolestí hlavy, depresí či podrážděnosti. A jídlo bude tím, čím má být, zdrojem energie a nebude se ukládat v tukových vrstvách,“ píše.

Otestovat se můžete i sami

Určení, ke kterému metabolickému typu patříte, není také zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. „Zatím neexistuje žádný exaktní test, který by určil metabolický typ. Metabolismus je dynamický děj, a podle toho je třeba k němu přistupovat. Při testování pacientů se proto snažíme určit optimální ,tok energie', který přirovnáváme k termoregulaci. Někdy nám k tomu stačí jednoduchý test, jindy potřebujeme biochemická vyšetření, jako je analýza krve a moči,“ říká doktor Vlasák.

Zajímá vás, jaký metabolický typ jste? A co vám v tom případě radí zastánci diety podle metabolického typu? Podívejte se!

Tohle jsou tři metabolické typy

Proteinový typ– člověk s tímto typem metabolismu dokáže rychle měnit bílkoviny a tuky na energii. Potřebuje jíst hodně bílkovin, to znamená maso, ryby, drůbež. Bývá často hladový, má rád tučná, slaná jídla. Nutně potřebuje jíst i mezi hlavními jídly. Nízkoenergetické diety u těchto lidí příliš nefungují, protože u nich vzbuzují pocity únavy, nervozity a úzkost. Tento typ metabolismu mívají převážně muži.

Sacharidový typ – tito lidé mají menší chuť k jídlu a nevadí jim ani vynechání hlavního jídla. Milují sladké a cukrovinky, kterými ale takováto vynechávání dohánějí, a proto mohou mít problém s kily navíc. Jejich strava může připomínat vegetariánskou dietu. Často bývají také závislí na kofeinu a po tučném, těžkém jídle bývají unaveni.

Kombinovaný typ – tento typ lidí je „mixem“ obou předchozích typů. Nepřevažuje ani jeden charakteristický rys. Mají průměrný apetit, váhové výkyvy mají jen malé.

Jakmile znáte svůj metabolický typ, čeká vás to zásadní – začít se podle jeho pravidel stravovat (doporučení dle Wolcotta Williama propagátora metabolické typologie).

Foto: Thinkstock

Při nákupu je dobré znát svůj metabolický typFoto: Thinkstock

Doporučení pro PROTEINOVÝ TYP:

Ve vašem jídelníčku by měly být jednotlivé živiny zastoupeny v poměru: 50 % proteinů, 30 % sacharidů, 20 % tuků. Můžete jíst dostatek masa, ryb, mořských plodů, mrkev, chřest, artyčoky, celer, květák, luštěniny, brambory a z ovoce – avokádo, jablka, banány a hrušky. Mléko by ve vašem případě mělo být alespoň polotučné, dopřát si můžete i smetanové omáčky, tvaroh, jogurty a zmrzlinu. Z obilovin lze jíst všechny, stejně tak ořechy a semena. K pití se kromě vody doporučují ředěné ovocné a zeleninové šťávy.

Doporučení pro SACHARIDOVÝ TYP:

Váš poměr živin by měl být 20 % proteinů, 70% sacharidů, 10 % tuků. Jídelníček by měl být tedy z velké části složen ze sacharidů (obiloviny, zelenina a ovoce). Mléčné výrobky si vybírejte především lehké a nízkotučné. Z masa je pro vás vhodné kuřecí a krůtí, a pak také ryby. Tukem šetřete (včetně ořechů a semínek).

Doporučení pro KOMBINOVANÝ TYP:

Tento poslední metabolický typ, který se vyskytuje nejčastěji, by měl jíst průměrnou kombinaci předešlých dvou typů. Poměr potravin by měl být 50 % proteinů, 40 % sacharidů, 10 % tuků.

Je také pravda, že stravování podle metabolického typu může velmi dobře fungovat především u žen, které mají podobný typ postavy jako Marcela, kterou jsme popsali v úvodu. „Ano, ženy s gynoidním typem ukládání tuku (neboli postavou typu ‚hruška‛) redukují hmotnost jinak než ty, které mají tuk uložený především kolem pasu nebo rovnoměrně na těle. A právě jim může stravování podle metabolické typologie pomoci,“ vysvětluje MUDr. Vlasák. „Přesto nelze stoprocentně říci, že to bude fungovat vždy a u všech. Je to ale jedna z důležitých podmínek úspěšné léčby.“

Bez pohybu to nepůjde

I doktor Vlasák přiznává, že znalost metabolického typu není samospasitelná. „Je důležité si uvědomit, že znalost metabolického typu ještě nic neříká o kvalitě metabolismu, jeho poruchách a o potřebě redukce nadbytečné tukové tkáně. Stravování podle doporučení pro váš metabolický typ vám k zhubnutí pomůže pouze tehdy, omezíte-li navíc celkový příjem kalorií a přidáte pohyb. To platí stejně jako u jiných diet. Přesto si myslím, že využití metabolické typologie v léčbě a prevenci obezity je pro medicínu srovnatelným přínosem jako objevení krevních skupin před sto lety pro rozvoj chirurgie a dalších léčebných oborů.“

Máte s podobnou dietou zkušenost? Pomohla vám zhubnout? Napište nám do diskuse, jak moc se vám proměnil váš jídelníček.

Reklama

Související témata:

Načítám