Hlavní obsah

Dietní triky hollywoodských krásek: Zkusíte je i vy?

Foto: Joe Seer, Shutterstock.com

Foto: Joe Seer, Shutterstock.com

Reklama

Jaké je tajemství krásek z Hollywoodu? Ani ony nemají perfektní postavu zadarmo. Je to o odříkání, tvrdé práci i obdivuhodné vůli. Jak si udržují postavu například Jennifer Aniston (49), Catherine-Zeta Jones (48) a co pro svůj vzhled dělá půvabná Gwyneth Paltrow (45)?

Článek

Hollywoodské krásky trápí celulitida i kila navíc úplně stejně jako kohokoli jiného. Ony jsou ale navíc každou chvíli pod hledáčkem nelítostných fotografů. Nejen kvůli své práci si tak musí svou váhu hlídat mnohem zodpovědněji než kdokoli jiný. Vzhled je do jisté míry jejich práce. Nechte se inspirovat od dietních profesionálek a zkuste to jako ony!

Gwyneth Paltrow (45) a makrobiotická strava

Foto: DFree, Shutterstock.com

Herečka Gwyneth Paltrow má i ve svých 45 letech ukázkovou postavu a nestydí se ji ukázatFoto: DFree, Shutterstock.com

Klíčem ke krásné postavě Gwyneth Paltrow je cvičení a makrobiotická strava. Herečka miluje jógu a pilates, což je ideální cvičení k posílení středu těla a veškerých hlubokých svalů. Makrobiotická strava je nejen dieta, ale celý životní styl, který je založený na taoistickém učení jin a jang. Jídelníček se skládá převážně z obilnin a zeleniny. Zakazuje konzumaci jakýchkoli průmyslově zpracovaných potravin a většinu živočišných produktů. Maso by se mělo jíst „svátečně“, tedy maximálně jednou do týdne. Stejně tak vejce (pokud nedržíte makrobiotickou dietu, mohl by vás zaujmout článek Zázračná vejce: Co se stane s vaším tělem, když začnete jíst dvě denně?). Povolené jsou ryby a drůbež.

Tento stravovací systém je velmi přísný: vyžaduje, aby veškerá potrava byla před spolknutím velmi důkladně rozžvýkána, a dokonce i omezuje přísun tekutin. Až 40 procent jídelníčku tvoří celá obilná zrna jako pšenice, pohanka, jáhly, oves, žito a ječmen. Hodně se konzumují také luštěniny a řasy, kvašená zelenina a čerstvé ovoce. V jídelníčku jsou zařazeny také třeba polévky, semena a ořechy.

Rihanna (30) si počítá kroky

Foto: DFree, Shutterstock.com

Zpěvačka Rihanna si štíhlou postavu udržuje chůzí a jednoduchým cvičenímFoto: DFree, Shutterstock.com

Exotická kráska Rihanna razí teorii, že pokud chcete mít sexy postavu, nemusíte každý den trávit hodiny náročným tréninkem ve fitku. Na radu svého osobního trenéra Harleye Pasternaka si Rihanna pořídila krokoměr a dbá na dostatek pohybu tímto způsobem. Každý den musí ujít deset tisíc kroků a k tomu 5krát do týdne cvičí asi 25 minut. Trénink je navíc uzpůsoben náročnému zpěvaččinu programu, takže se dá dělat kdykoli a kdekoli.

Cvičení je složeno z pěti fází, přičemž první a poslední je kardio – běh nebo skákání, prostřední část zahrnuje cviky na horní a dolní část těla a poslední je vyhrazena na posílení břicha.

Pětka je zřejmě Rihannino osudné číslo: i co se týče stravy, totiž dodržuje pravidlo pěti malých jídel denně, a ještě k tomu se každé z nich skládá z pěti klíčových složek. Těmi jsou vláknina, bílkoviny, zdravé sacharidy a tuky a nápoj bez cukru. Jednou týdně i Rihanna zhřeší a dopřeje si kousek své oblíbené čokolády. Při tomto režimu je zdravá, štíhlá, spokojená a netrpí nezvladatelnými chutěmi, protože ví, že se každý týden může těšit na „zakázané ovoce“.

Jennifer Aniston (49) se inspiruje Středomořím

Foto: Jaguar PS, Shutterstock.com

Stále půvabná Jennifer Aniston s postavou nikdy neměla problém. Její tajemství je ve zdravém jídelníčkuFoto: Jaguar PS, Shutterstock.com

Podle Jennifer Aniston je klíčem k pěkné figuře spokojenost. A právě na tom je založena „řecká dieta“. Z ní si vybrala hodně ryb, zeleniny, bylinek a do salátů přidává olivový olej. Jídelníček řecké diety se skládá ze 40 procent z uhlohydrátů, jako jsou těstoviny nebo brambory, ze 30 procent bílkovin, které jsou obsaženy v masu a rybách, a ze 30 procent dobrých tuků, které jsou například v olivovém oleji, avokádu a oříšcích. Zakázané jsou sladkosti, tučná jídla a smažené pokrmy. Tento způsob stravování slibuje stabilní hladinu inzulinu v krvi, posílení imunitního systému, dostatek energie a zároveň zdravé hubnutí, bez jojo efektu.

Mezi jednotlivými jídly by neměla být pauza delší než čtyři hodiny. Protože jsou jídla lehká, snadno s větší pauzou vyhladovíte, což je zásadní problém. Vlčí hlad způsobuje nejhorší přejídání nezdravým jídlem. Čím déle tělo hladoví, tím větší má potom potřebu doplnit tuky a cukry. Lidé proto volí mnohem kaloričtější jídla, než by tomu bylo při pravidelném doplňování energie.

Catherine Zeta-Jones (48) nejí cukry

Foto: Ga Fullner, Shutterstock.com

Catherine Zeta-Jones obecně diety nemá ráda. Jediná, ke které se kloní, když potřebuje trochu zhubnout, je nízkosacharidováFoto: Ga Fullner, Shutterstock.com

Catherine Zeta-Jones si po porodu oblíbila tzv. Atkinsonovu dietu, která je založena na tom, že z jídelníčku vyřadíte všechny sacharidy. Pečivo, brambory a rýži nevyjímaje. Není to ale životní styl, podle kterého by se krásná herečka stravovala neustále. Tvrdí, že vždy, když potřebuje shodit několik kilogramů, nasadí na pár týdnů tuto dietu a snaží se i potom cukry omezovat, ale už se nedrží doporučeného jídelníčku striktně. Tajemství její postavy je ve zdravém stravování a dostatku pohybu. Herečka se snaží jíst podle principů zdravého stravování. Dbá na to, aby měla v jídelníčku dostatek vlákniny a vybírá si potraviny s obsahem esenciálních mastných kyselin, tedy tučné ryby, semínka a ořechy.

Jejich tajemství není ničím mimořádným. Shodují se na tom, že šílené diety, které drží některé jejich kolegyně, nejsou dlouhodobě udržitelné. Dodržují zdravý životní styl, vyhýbají se tučným jídlům a sladkému a hýbají se. Vědí, že cvičením, i když mírným, si zlepšují nejen své tělo, ale i psychiku.

Jaký životní styl z výše zmíněných je vám nejbližší, který zkusíte?

Reklama

Načítám