Hlavní obsah

Dilema sprcha, nebo vana: Co je pro vás lepší?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Volba mezi sprchovým koutem a vanou je jednou ze zásadních otázek při zařizování koupelny. Co byste měli před výběrem zvážit?

Článek

Říká se, že ženy dávají přednost sprchám a muži vanám. Ti, kdo mají štěstí, si mohou dopřát praktičnost sprchového koutu i pohodlí vany. Většina ale nemá dostatek prostoru. Každá možnost má samozřejmě své výhody i nevýhody. Na co při rozhodování myslet?

Jaké jsou dispozice koupelny?

Dlouhou dobu byl hlavním měřítkem, zda zvolit sprchový kout nebo vanu, prostor. Kout byl jasnou volbou pro malé prostory a velká koupelna by naopak podle mnohých postrádala smysl bez pohodlné vany. Vy si ale nechcete vanu odepřít ani v malé koupelně? Zauvažujte nad asymetrickým tvarem, který je prostorově úspornější i pohodlnější, než často doporučované rohové vany.

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Oválná vana je mnohem praktičtější než rohová. Pro přiměřené pohodlí si vystačíte s vanou o délce 160 cmFoto: 2M media, Shutterstock.com

Pohodlí především

Na velikost myslete i při výběru sprchového koutu. Pro pohodlné umytí potřebujete dostatek prostoru (v klasických malých koutech velikosti 80 x 80 cm moc místa není).  Ze stejného důvodu se vyhněte i oblým rohům a místo čtvrtkruhového tvaru volte raději čtvercový či obdélníkový. Důležité je i volné místo kolem vany či koutu – před vanou si vyhraďte alespoň 85, před sprchovým koutem 80 centimetrů.

Rozdíly v instalaci

Při rozhodování nezapomínejte na to, že každá z možností má jiné požadavky na instalaci. U sprchového koutu je důležitý správný odtok, který zajišťuje dobře nainstalovaná vanička. Kouty bez vaničky pak potřebují kvalitní hydroizolaci, dostatečný spád a odtokový žlábek. Vanám zajistěte přístup k odtokovému sifonu a vhodné odvětrávání, které zabrání, aby se pod vanou hromadila vlhkost.

Foto: foamfoto, Shutterstock.com

Asymetrická vana je mnohem úspornějším i pohodlnějším řešením než rovnoramenná rohováFoto: foamfoto, Shutterstock.com

Kdo bude koupelnu využívat?

Mladí lidé bez větších zdravotních obtíží se při rozhodování nemusí nijak omezovat. Pokud ale přemýšlíte nad dětmi, bude pro vás vana téměř nepostradatelná – jen málokteré dítě nemá rádo koupání. Vana se navíc hodí i pro omývání větších předmětů a případné praní.

Od vany by měli upustit hlavně starší lidé a lidé s omezenou pohyblivostí. Už ve středních letech byste měli myslet na budoucnost a na to, že nejdůležitější pro vás bude snadný přístup. Ideální je volit sprchový kout s protiskluzovou podlahou bez vaničky. Ta totiž, i když není příliš vysoká, vám jednou může přístup do sprchového koutu výrazně zkomplikovat.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Sprchový kout bez vaničky je nedocenitelný pro starší lidi a osoby s omezenou pohyblivostíFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Jaký je váš současný i budoucí rozpočet?

O sprchách se říká, že jsou mnohem úspornější než vany. To ale platí jen při rychlém opláchnutí. Pokud rádi trávíte desítky minut ráno i večer pod horkým proudem vody, příliš neušetříte. Přesto se u efektivního sprchování mluví až o 3 x nižší spotřebě vody než u po okraj napuštěné vany.

Samotné počáteční náklady se u sprch i van příliš neliší – nejlevnější základní modely obojího pořídíte od 2 000 Kč, nejprodávanější kousky se pohybují od 5 000 Kč. Za větší, ale zároveň pohodlnější sprchové kouty, si připlatíte – ceny začínají na 12 000 Kč, větší boxy pořídíte od 20 000 Kč výš.

Foto: Artazum

Pro větší koupelny je ideálním řešením pořídit si sprchový kout i vanu. Užijete si tak pohodlí i praktičnostFoto: Artazum

Kompromis jménem vanová zástěna

Nechcete se vany vzdát, sprchování milujete, ale na samostatný kout už vám nezbývá místo? Nejlepším řešením je vanová zástěna. Lze ji umístit téměř na každou vanu, včetně rohových a asymetrických. Vybrat si můžete ze zástěn, které nezabírají celý sprchový prostor a dají se sklápět ke stěně, nebo z vanových dveří, které obklopí celou vanu a izolují ji stejně jako sprchový kout.

Foto: yampi, Shutterstock.com

Vhodným kompromisem může být vanová zástěna. Vybrat si můžete z pevných i skládacíchFoto: yampi, Shutterstock.com

Dostupné jsou skládací i pevné. Skládací zástěny mají jednu velkou výhodu – neomezují vstup do vany ani údržbu jejích okrajů. Pozor si ale musíte dát na umístění vodovodní baterie a tvar vany. Bezpečnostní sklo pevných zástěn by mělo být silné minimálně 6 mm a potažené ochrannou vrstvou proti usazování vodního kamene.

Dáváte přednost sprše nebo vaně? 

Reklama

Související témata:

Načítám