Hlavní obsah

Rozumíte svému dítěti?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dětská mysl není rozptýlena všedními starostmiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při soužití se svým potomkem se někdy nestačíme divit. Není den, aby nás něčím nepřekvapil. Jeho počínání v nás vyvolává řadu otázek. Pokusme se dát odpověď alespoň na některé z nich.

Článek

Proč nás tříleté dítě poráží v pexesu?

Dítě zapojuje do hry všechny své smysly. Informace, že zebra se nachází ve třetí řadě zprava, je pro ně absolutní prioritou. Nicméně můžeme pexesa využít k rozvoji dalších znalostí. Podoba českých hradů a zámků, kterou si dítě zafixuje, ho  jednou může dovést ke studiu architektury. Zkoušet to můžeme i se speciálním pexesem s anglickými slůvky. Dítě se učí, aniž by to tušilo. A dětem menším můžeme sami vytvořit pexeso menší, zaměřené na poznávání barev.

Proč malé dítě nedokáže šeptat?

Jistě jste si toho také všimli. Dvouleté dítě si nedokáže hrát na tichou poštu. Tedy hrát si na ni dokáže, ale šeptat ne. Buď sdělovanou zprávu slyší i nezúčastnění v celé místnosti, nebo je poselství tak tiché, že ho při nejlepší vůli a fantazii nerozklíčuje ani příjemce. Dítě má hlasové orgány pro šeptání uzpůsobeny, ale do určitého věku je prostě nemá pod kontrolou. Chybí mu cit pro přiměřenou hlasitost. Do pátého roku života ho nejspíš získá.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud miminko chrápe trvale, jde o polypyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč doma zlobí s jídlem a ve školce baští bez problémů?

Možná proto, že jste kolem jídla vytvořili napětí. Jako by šlo o souboj. Za maminku, za tatínka... dítě je středem pozornosti a může ho i podvědomě těšit, působí-li rodičům starosti. Nebo naopak, pokud jste příliš přísní, mohl mu váš stravovací nátlak způsobit blok. Některé potraviny se mu skutečně mohly zošklivit, a to právě ty zdravé.

Ve školce je to jiné. Není tu matčin úzkostný obličej, a to je dobře. Dítě je uvolněné, hladové a ani si neuvědomuje, že konzumuje neoblíbenou zeleninu.

Zkuste prostředí školky napodobit. Nedělejte tragédii z toho, že dítě něco nechce. Nenuťte ho. Ale také mu nedávejte nic jiného. Při jídle buďte veselí, povídejte si, a uvidíte. Za pár dnů máte doma budulínka.

Proč ten roztomilý brouček tak chrápe?

Děti mají poměrně úzký nosohltanový prostor. Když mají rýmu, snadno vznikají typické zvuky chrápání, které však odezní spolu s rýmou. Pokud však dítě chrápe trvale, jde o jiný problém - polypy. Znamená to, že má zvětšené mandle v hltanu, a ty při spánku omezují proudění vzduchu při dýchání. Postižené děti spí často s otevřenými ústy, bývají často nachlazené, unavené - prostě chrápání neberte jako roztomilou úchylku, ale jako dobrý důvod pro návštěvu lékaře. Hltanové mandle se totiž ne vždy zmenší samy od sebe.

Reklama

Načítám