Hlavní obsah

Dítě mi porodila jiná žena. Jak to v Česku funguje?

Foto: thinkstock

Těhotenství tak nějak k příchodu miminka patří. A přesto se vždycky nemusí týkat biologické maminky...Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět měsíců se chystáte na příchod miminka jako každá jiná máma. Jenže jeden rozdíl tu je. Dítě neporodíte vy, ale náhradní matka, se kterou se domluvíte. Jak v Česku funguje náhradní mateřství?

Článek

Lenka nemůže mít ze zdravotních důvodů děti, ale moc po nich touží. Proto se dohodla se svojí sestrou Kristínou, že jí jednou miminko odnosí a porodí. Zatím jsou ale jen ve stadiu debat. Jak na to, ještě nevědí. „Já už mám dvě děti a Lenka ho sama nikdy mít nebude. Proto jí chci pomoct. Ale samozřejmě se bojím, jaké to bude porodit ho, ale nebýt jeho máma,“ říká Kristína.

Páry, kterým se nepovede najít takovou pomoc v rodině, pátrají hlavně na internetu. Neplodné ženy tu hledají náhradní maminku, plodné zase pár, kterému by dítě mohly dopřát. Jak si ale se situací poradit, aniž by člověk nebezpečně balancoval na hraně zákona, a na jaká rizika se připravit?

Domluva na dobré slovo

Náhradní mateřství v Česku je ošemetné téma. Není zákonem nijak upraveno, a tak je legální – tedy pokud nekoliduje se zákonem, který by se mohl vztahovat na související jednání. Jde o to, že za odnošení a porod dítěte nesmí pár náhradní matce zaplatit, mohlo by to být bráno jako obchodování s dětmi. „Dítě si nelze od někoho koupit, od někoho za peníze objednat a někomu za peníze nabídnout,“ zdůrazňuje právník Ondřej Dostál. Proto případná finanční odměna často funguje takzvaně na dobré slovo nebo pomocí kličky, kdy matka má nárok na úhradu výdajů spojených s těhotenstvím a porodem, kterou hradí muž z neplodného páru, tedy otec.

Foto: thinkstock

Náhradní mateřství jako takové je u nás legální. Platit za dítě se ale nesmí!Foto: thinkstock

I když se trojice na všem domluví, jedno platí tak jako tak: matkou je jedině ta žena, která dítě porodila. A to i přesto, že miminko vzniklo z vajíčka a spermie páru, který po dítěti touží, ale sám ho mít nemůže. A v tom je právě největší kámen úrazu. Když si to náhradní matka rozmyslí, dítě prostě nedostanete, i když jste měli podepsanou smlouvu. „Není právně vymahatelné požadovat po někom vydání dítěte. Ale stejně tak matka, která dítě porodí, nemá šanci ho vnutit páru, který si to rozmyslel,“ vysvětluje Ondřej Dostál.

Táto, zaplať alimenty

Ideálnější řešení je proto domluvit se s někým z rodiny, kupříkladu sestrou, případně maminkou. Odpadají tak finanční záležitosti, příbuzná asi nebude chtít za pomoc zaplatit. Navíc máte větší jistotu, že dítě po porodu opravdu dostanete. Ale pozor, než k tomu příbuzná svolí, musí si uvědomit, že dítě porodí a uvidí ho vyrůstat, mami ale bude říkat někomu jinému. „V rodině to může narušit vztahy,“ upozorňuje terapeutka Lucie Horníková.

Ani bezprostředně po porodu to ale není snadné. Náhradní matka se musí potomka vzdát, to je svěřeno do péče otce, který ale musí být zapsán v rodném listě miminka. Jeho manželka potom požádá o adopci dítěte, a tím vše končí. Pokud by si ale náhradní maminka vše rozmyslela a dítě po porodu páru nepředala, může po otci vymáhat alimenty.

Foto: thinkstock

I to, že vám děťátko odnosí jiná žena, může být cesta ke šťastné rodiněFoto: thinkstock

Jen pro nemocné

„To, že náhradní matka odnosí a porodí jiné ženě dítě, se v Česku děje řádově v desítkách případů ročně a nelze říci, že by se jednalo o nelegální chování. Chtěl bych zdůraznit, že pro některé ženy je náhradní mateřství opravdu jedinou možností, jak mít geneticky svého potomka. Jedná se zejména o ženy, u kterých se děloha vůbec nevytvořila nebo z nějakých důvodů o dělohu přišly. Druhou skupinu tvoří ženy, u kterých by těhotenství představovalo neúnosné zdravotní riziko jak pro ně samotné, tak pro jejich plod,“ popisuje Jaroslav Hulvert. Kdo by si tedy chtěl takto pořídit dítě třeba ze strachu z porodu, má smůlu.

Nechali byste si porodit dítě náhradní matkou?

Související témata:

Načítám