Hlavní obsah

Kupte si miminko. Za 35 tisíc!

Foto: shutterstock.com

Tolik těhotenských testů končí zklamánímFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nemůžeme mít dítě!" Děsivý ortel, který dnes u nás postihuje každý šestý pár. Patříte k nim i vy? Stop! Nepropadejte panice a nepodléhejte depresím ze zkaženého života. Moderní věda má pro vás metody, které jsou finančně dostupné a slibují doslova zázraky! Zkuste je a buďte šťastná!

Článek

Varování: Neplodných párů přibývá!

Pravidelné průzkumy nejen brněnských odborníků dokazují, že zhruba každý šestý pár má problémy s otěhotněním. Na vině bývá ze 35 % žena a 25 % muž, i když neplodných mužů v poslední době rapidně přibylo. Statistiky také dokazují zajímavý fakt, že až 25 % párů má problém s početím v pořadí až druhého dítěte. S tím také souvisí nárůst dvojic, které podstupují umělé oplodnění. Dnes se díky moderním metodám rodí více než 3 % dětí touto cestou. Ačkoli zprávy o neplodnosti nezní zrovna pozitivně, alespoň výzkumy jdou v tomto ohledu kupředu, a tak šance neplodných párů mít vlastního potomka je stále vyšší, např. u metody IVF (umělé oplození) až 35%, jak potvrzuje i MUDr. Michal Koucký. To jsou čísla a jak vypadá realita?

Anketa: Jaký názor máte na umělé oplodnění a zda schvalujete, abychom mohli rozhodovat o pohlaví budoucího miminka, jsme se zeptali v Praze na Černém mostě. Výsledky ankety najdete zde:

{stream-video}

Kdy je na vině žena

Jak bylo řečeno, procento, kdy je neplodná žena, stále převyšuje. Případů, kdy jde o chybu obou z páru, je zhruba 20 %. Přesto se pochopitelně v souvislosti s neplodností hovoří výhradně o „neplodnosti páru“. Mezi nejčastější příčiny ze strany ženy patří podle MUDr. Michala Kouckého neprůchodnost vejcovodů způsobená často záněty, hormonální poruchy na různých úrovních (mozek, podvěsek mozkový, vaječníky), poruchy imunity a nebo psychogenní faktor (neznámý mechanismus – neznámé příčiny).

Co dělat, když tělo hlásí „error“?

Že máte problém, se rozhoduje, až když selže první základní pravidlo. Neplodnost páru je definována jako neschopnost otěhotnět po dobu snažení se jednoho roku. Je ovšem nutné mít alespoň 2–3 styky týdně. „V takovém případě by žena měla spolu s partnerem navštívit kterékoliv centrum asistované reprodukce. Tam se vyšetří hormonální pozadí (čekají vás sériové odběry krve v jednotlivých fázích menstruačního cyklu) a podle anamnézy se pak řeší další vyšetření. Nejčastěji to bývá laparoskopie, aby se zjistil stav vnitřních orgánů, průchodnost vejcovodů atd.,“ vysvětluje MUDr. Koucký. Když je příčina zjištěna, „ušije“ se na míru postup pro konkrétní případ. Může to být prostá inseminace v normálním cyklu, či stimulovaném cyklu (stimulace hormony), až posledním krokem je umělé oplodnění a přenos embrya do dělohy (IVF+ET).

I hrdinové televizního seriálu Přešlapy se dostanou do situace, kdy musí řešit umělé oplodnění. Adam s Radkou ale mají šanci na úspěch velmi malou. Čím vším si musí neplodný pár projít a jak to nakonec s jejich budoucím miminkem dopadne, se dozvíte dnes v osm hodin na Primě.

Foto: archiv TV Prima

Adam s Radkou zvolili umělé oplodněníFoto: archiv TV Prima

Trendy a novinky v medicíně

Na nových řešeních se sice pracuje, ale ve většině případech se odborníci spíše snaží o vylepšení technik asistované reprodukce, a to nejen na úrovni odběru vajíček. Novinkou je třeba vylepšení odběrů spermií u mužů, kteří dříve nemohli počít dítě kvůli tomu, že neměli kvalitní spermie. „Z odebraných spermií z nadvarlete je dnes možné přímo vstříknout spermii (nebo její vývojový předstupeň) do vajíčka. Je to tzv. metoda ICSI (intracytoplazmatická injekce spermie),“ upozorňuje Koucký. Dalším trendem je přenášení jednoho embrya. „Při přenosu dvou (současný standard) či více embryí hrozí vícečetné těhotenství, které je chápáno jako komplikace, nikoli jak ,radostná' událost po umělém oplodnění,“ dodává odborník. Např. už dvojčata jsou podle něho zatížena větší pravděpodobností předčasných porodů a mnoha dalších komplikací. Právě z tohohle důvodu je při vícečetných těhotenstvích často navrhována redukce, neboli přerušení vývoje zárodků (např. redukce ze 3 na 2 embrya atd.).

Jakou máte šanci na úspěch?

„Hodnotí se více parametrů, ale hlavně celková úspěšnost. Přesněji řečeno v prvním cyklu dosáhne početí zpravidla 30 % párů. Se zvyšujícím se počtem pokusů je to více jak 50 % atd. Záleží vždy na příčině a možnosti ji ovlivnit a na zatím jistě neznámých mechanismech,“ říká odborník.

Foto: shutterstock.com

Problémy mohou být až u druhého dítěteFoto: shutterstock.com

A cena?

Dosud platilo, že zdravotní pojišťovna hradí ženám do 40 let 3 cykly mimotělního oplodnění (přenosy čerstvých embryí). Jestliže přesahuje váš věk hranici 40 let nebo se nepodaří ani jeden ze tří pokusů, musíte si léčbu hradit samy. Pro informaci cena jednoho cyklu se pohybuje okolo 35 tisíc korun, ale může se vyšplhat až na 80 tisíc. Závisí na typu a množství použitých léků a samozřejmě jak náročný bude postup. Než začnete cykly využívat, vyplatí se zjistit, zda úplně neodmítáte spermie partnera, a to v důsledku zvýšené imunity, abyste zbytečně nevyplýtvaly možnosti zdarma. Každý cyklus se dá opakovat nejdříve za tři měsíce.

„Mějte se svým partnerem často sex!“

Rada odborníka vám všem, které máte obavy z toho, že nedokážete přivést na svět miminko? „Je potřeba mít dostatečný počet styků, bez toho otěhotnět nelze! Až cca po roce neúspěšného snažení se obraťte na centrum asistované reprodukce,“ radí Michal Koucký. Úspěšnost jednotlivých center je podle něj vzájemně srovnatelná, a to jak u soukromých, tak u státních. Je tedy pouze na vás, které vyhledáte.

Související témata:

Načítám