Hlavní obsah

Dítě si nesedlo s učitelkou? Nenechte ho v tom!

Foto: Thinkstock

Nerozumí si vaše dítě s učitelkou ve škole? Poradíme, co dělat!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše dítě je pár dní ve školce, škole nebo třeba na vysněném oboru na střední. Jenže nadšení ho brzy opustilo, vůbec si totiž nesedlo se svojí učitelkou. Jak se jako rodič zachovat? Máme návod krok za krokem!

Článek

Když loni Lucka nastoupila do první třídy, zdálo se, že zvládne školu „levou zadní“. Domů nosila jedničky a občas jen remcala, že se jí nechce vstávat. „V pololetí ale paní učitelka odešla na mateřskou a děti dostaly novou třídní. Starší paní s jiným pohledem na věc. A z naší jedničkářky byla ustrašená trojkařka,“ vypráví maminka Daniela.

Pak holčička začala vymýšlet, proč do školy nemůže. Jednou ji bolela hlava, potom třeba bříško. „Uhodili jsme na Lucku a ona přiznala, že se přísné učitelky bojí, že ji oslovuje Lucino nebo nešiko,“ doplňuje Daniela. Ta se za paní učitelkou vydala a promluvily si. „Byla překvapená, prý netušila, že by se k Lucce chovala jinak. Omluvila se mi a dávala si pozor. Lucčinu důvěru už si ale nezískala a naštěstí na konci školního roku odešla do důchodu," dodává Daniela.

Co dělat a nedělat?

Je úplně jedno, jestli máte doma předškoláka, školáka nebo středoškoláka. Sednout si s učitelkou prostě dítě nemusí, stejně jako vy si třeba nepadnete do oka s nadřízeným. Co ale pro dítě můžete udělat, aby se pro něj škola nebo školka nestaly nutným zlem?

Foto: Thinkstock

V první řadě je potřeba si všímat dětských reakcí i změn v chování, a pak s potomkem mluvitFoto: Thinkstock

Z očí do očí– Možná máte dojem, že je vašemu dítěti je hrozně ubližováno, a tak je nejlepší do školy vlítnout a všechny srovnat. To ale není řešení. „V první řadě je třeba promluvit s dotyčným vyučujícím. Pokud přizná, že k nějakému nesouladu s dítětem dochází, ale je rozumný a profesionální, bude ochotný problém řešit,“ míní Kateřina Lucáková, majitelka školky Katka a zároveň učitelka základní školy.

Inspekce až na konec– Teprve pokud vaše schůzka s učitelkou či učitelem nikam nevede, pokračujte k jeho nadřízenému, když ani tam neuspějete, můžete problém řešit se zřizovatelem školy a dále Českou školní inspekcí.

„Rodiče na to ale jdou občas opačně a začínají právě u inspekce. Problém se ale má řešit tam, kde vzniká a kde je možné najít řešení, tedy ve škole,“ míní ředitelka Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy v Benešově Ivana Dobešová. Problémy s učitelkou ale nejsou to jediné, co dítěti školku nebo školu znepříjemňuje. Co dalšího to může být?

Důvěřuj, ale prověřuj

Vyslechněte pohled všech– Pokud se vám potomek svěří s problémem s učitelkou, neházejte to za hlavu s tím, že si jen vymýšlí, aby nemuselo do školy. Ale také si vyslechněte druhou stranu, tedy učitelku. Sami dobře víte, že malé děti dávají občas volný průchod fantazii a nejednu historku si vybájí.

Foto: Thinkstock

Odborníci doporučují vyslechnout si obě dvě strany, dítě i učitele či učitelkuFoto: Thinkstock

„Děti jsou vynalézavé a mohou nějakou banalitu překroutit. I když takové podezření rodiče mají, stejně je lepší si s učitelkou promluvit,“ míní Kateřina Lucáková. „Pravda často bývá někde uprostřed. Učitel se může zachovat k dítěti neadekvátně, ale pak se třeba ukáže, že to bylo na základě provokace dítěte, které ale už doma přizná jen svoji pravdu,“ doplňuje Ivana Dobešová.

Nová třída nebo škola

Změňte třídu– Pokud se potvrdí, že je vztah mezi dítětem a vyučujícím špatný a nejde napravit, můžete požádat o přesun do jiné třídy. V tomto případě ale záleží na vedení školy, zda to umožní. Ddítě se tak totiž dostane do jiné nepříjemné situace: byť přechází v rámci stejné školy či školky, jde mezi nové děti a čeká ho budování vztahů v již semknutém kolektivu, navíc s nálepkou, že s ním byl nějaký problém. Můžete ale také najít jinou školu, kde začne s čistým štítem.

Nesedl si váš potomek s učitelkou? Řešte to v klidu a vyslechněte si obě strany.

Načítám