Hlavní obsah

Dlouholetý partner vs. nová láska: Jak si mezi nimi vybrat?

Foto: Profimedia

Dlouhodobý partner, nebo nová láska? Rozhodování mezi nimi není snadnéFoto: Profimedia

Reklama

Jedna žena a dva muži. Dlouholetý partner versus nový objekt vašeho zájmu. Koho z nich si vybrat, když máte pocit, že milujete oba? Chce to chytře zkombinovat rozum a city. Máme návod, jak na to!

Článek

Plujete životem po boku stálého partnera, a najednou BUM! Objeví se před vámi nový muž a vy řešíte dilema, s kým z nich být. Hlavně je nesrovnávejte!

„V různých stadiích vztahu prožíváte lásku úplně jinak. Na novém muži oceňujete, jak vás zahrnuje komplimenty a věnuje vám sto procent své pozornosti. Jenže přesně to nejspíš na začátku dělal i váš stávající partner,“ vysvětluje britská sexpertka Tracey Cox.

Jak se tedy rozhodnout? Tracey Cox má pro vás návod.

Krok 1: Udělejte si odstup

Alespoň na čas se přestaňte stýkat s novým objektem své touhy a zaměřte se na dlouholetého partnera. Proč? „Protože největší chyba by byla odejít z dobrého vztahu, na němž se dá pracovat, kvůli někomu, kdo nakonec nebude tak úžasný, jak jste si myslely,“ říká Tracey Cox. Pokud se máte rozejít, udělejte to proto, že váš vztah nestojí za nic, ne proto, že se objevil někdo jiný. Pravda je taková, že většinou je ta nová láska jen poblouzněním, kvůli kterému snadno přijdete o to opravdové.

Foto: Profimedia

Líbí se vám, jak vás milenec zahrnuje komplimenty? Nedělal váš partner před lety totéž?Foto: Profimedia

Krok 2: Zhodnoťte svůj současný vztah

Na jednu stranu papíru napište věci, které se vám na partnerovi a na vašem soužití líbí, které oceňujete. Na druhou stranu naopak to, co vás trápí, vadí vám.

Negativní položky obodujte od jedné do deseti podle toho, jak je pro vás daná věc důležitá. Partner vás fyzicky nepřitahuje, což je extrémně důležité? Tak je to deset bodů. Neskládá nádobí do myčky, ale to je spíš malichernost? Jeden bod. U položek, které podle vás lze zlepšit, udělejte kolečko. U těch, které jsou spíš neměnné, udělejte křížek.

Celý seznam je obrazem toho, jak na tom váš vztah je. „Pokud tam jsou skoro samé křížky a u nich vysoké bodové hodnocení, a pozitiv je jen pár, je jasné, že nejste s partnerem spokojená a možná je opravdu čas od něj odejít,“ říká Tracey Cox. Pokud to ale tak hrozné není, dá se na vztahu rozhodně pracovat.

Krok 3: Zaměřte se na „pana nového“

Teď se soustřeďte na novou „lásku“. Vytvořte seznam toho, co vás na něm přitahuje, proč je vám s ním dobře. Na druhou stranu pak napište věci, u nichž máte podezření, že by v budoucnu mohly váš vztah komplikovat. A také si sepište důvody, proč si myslíte, že by vám s ním mohlo být líp než se stávajícím partnerem.

Získáte tím obraz toho, zda vztah vidíte jen přes růžové brýle, nebo mezi vámi je opravdu něco víc. Nejsou ta pozitiva vlastně jen radosti typické pro začátek každého vztahu? Jsou důvody, proč s ním být, logické, nebo spíš pocitové? Odráží se na nich to, co prožíváte právě teď, nebo mají i jistou perspektivu do budoucna?

Foto: Profimedia

Neopouštějte partnera kvůli někomu novému, ale proto, že vám to neklapeFoto: Profimedia

Krok 4: Věřte svému tělu

Tím bylo učiněno zadost rozumu a logice, nyní jsou na řadě city. „Všechny ty seznamy vás v podstatě navedly jedním či druhým směrem. Ale důležité je, jak na to reaguje vaše tělo,“ říká Tracey Cox.

Rozhodly jste se zůstat s partnerem? Měly byste cítit úlevu, uvolnění a znovuzískaný pocit bezpečí. Ne strach, zklamání, nedůvěru. Vypadá to na rozchod a novou lásku? Měly byste se radovat a těšit, být vzrušené. Ne se bát, mít výčitky, litovat.

Krok 5: Existuje třetí varianta

Správnou volbou nemusí být ani jeden z těchto mužů. Můžete zjistit, že váš vztah není dobrý, ovšem ani ten druhý není nic pro vás, jen jste díky němu otevřely oči. Co teď? „Prostě nebuďte ani s jedním z nich, buďte single. A to do doby, než si ujasníte, co cítíte a co chcete, a dokud nepotkáte toho, s kým budete chtít být,“ dodává Tracey Cox.

Řešily jste někdy něco podobného? Jak jste se rozhodly?

Reklama

Načítám