Hlavní obsah

Dokonalá kuchyň: Mění se před očima

Foto: Nadop

Kuchyň Magnific má mnoho technických vychytávekFoto: Nadop

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná a inteligentní – ne, tentokrát se nechystáme psát o vás, našich čtenářkách, ale o dokonalé kuchyni. Je vybavená nejmodernější technikou, a tak barový pult mění výšku podle vás, spotřebiče lze schovat za dvířka a bar svítí. Koukněte se, co ještě umí!

Článek

Magnific znamená v italštině nádherný, skvělý a skvostný! Ne náhodou toto jméno nese i kuchyň, která je v současnosti zřejmě jednou z nejdokonalejších, které u nás uvidíte. Upoutá už použitými materiály. Přední dvířka jsou z dýhy exotického dřeva crazy wood, které doplňuje metalický - tedy stříbrnošedý – lak. Barevně s ním ladí pracovní deska vyrobená z jednoho kusu umělého kamene.

Ovšem mnohem zajímavější než použité materiály a barva je v tomto případě technické řešení.

Foto: Nadop

Barová část ostrůvku je osvětlená LED diodamiFoto: Nadop

Ostrůvek, který roste

Jedinečným prvkem v kuchyni Magnific je ostrůvek, do kterého architekt Hynek Maňák zakomponoval varné a mycí centrum. Jeho zvláštnost ale spočívá v tom, že se díky několika motorům pohybuje nahoru a dolů. Dokáže svou výšku měnit v rozsahu od 80 do 110 centimetrů. „Člověk si tak může nastavit ten správný rozměr nejen podle výšky své postavy, ale i podle toho, zda právě vaří a potřebuje mít pracovní desku níž, nebo pracuje ve dřezu, kde je zase lepší nějaký ten centimetr navíc. Stejně tak si lze nastavit barovou výšku, sednout si k němu na zvýšené stoličky a popíjet zde kávu s přáteli,“ vysvětluje výhody tohoto řešení Martina Procházková z firmy Nadop.

Ostrůvek lze posouvat buď pevně nainstalovaným tlačítkem, nebo pomocí dálkového ovládání. Využívat lze i paměťovou funkci, kdy si uložíte, kterému z členů rodiny vyhovuje jaká výška. Pak stačí jen jedno zmáčknutí a pracovní deska najede do ideální polohy. Výrobce samozřejmě myslel i na bezpečnost. Součástí je pojistka, která ho zastaví v jakékoli poloze, když se objeví „v cestě“ nějaká překážka nebo kdyby mělo dojít ke zranění osob, které se kolem něj pohybují.

Foto: Nadop

Největší ,peckou´ je ostrůvek, který mění svou výšku o 30 cmFoto: Nadop

To však není jediná zvláštnost tohoto kuchyňského centra – část barového pultu totiž svítí. Jako zdroj světla jsou použité v současnosti tolik oblíbené a hlavně velmi úsporné LED diody. Světlo tak může sloužit nejen jako doplňkové, které dodá interiéru na zajímavosti, ale také poslouží jako orientační bod.

Hýbe se i digestoř

Pohyb v této kuchyni není jen dominantou barového pultu, ale i digestoře nad ním. Odsavač par Miele má pohyblivé tělo. Když je vypnutý, zůstávají jeho ploché části zavřené u sebe a i při své šířce 110 centimetrů se tak stává poměrně nenápadným. Když ho ale pustíte, jednotlivá „křídla“ se rozevřou, čímž se zvětší plocha, kterou odsává vzduch. Jeho účinnost je tak vyšší a jen minimum páry unikne kolem něj pryč do místnosti.

Foto: Nadop

Zavírá se a otevírá i digestořFoto: Nadop

Digestoř je vyrobená z nerez oceli kombinované se sklem, komín má v matném nerezu. Svým provedením tak ladí s dalšími spotřebiči v kuchyni. I když ty můžete snadno přehlédnout.

Z kuchyně není vidět nic

Kuchyňský nábytek lze rozdělit na dvě skupiny. První je celkem obvyklá sestava – vysoké skříňky v metalickém odstínu v sobě skrývají zabudovanou vestavnou chladničku s mrazničkou, prostor na skladování potravin a také myčku, kterou nešlo do pohyblivého ostrůvku zabudovat. Ovšem druhé skříňky, s dvířky z exotického dřeva, občas vypadají, jako by ani nebyly kuchyňské. A to přesto, že jsou zde zabudovaná klasická a mikrovlnná trouba i kávovar. „U těchto spotřebičů je zajímavé jejich umístění za posuvnými dvířky, takže když je potřebujete, máte dvířka odsunutá. Jakmile ale v kuchyni nastane klid, lze dvířka zatáhnout, trouby zmizí a kuchyň vypadá spíš jako obývací pokoj,“ vysvětluje Martina Procházková. Stejnou velikost i vzhled má skříňka pod spotřebiči, která i v této moderní a designové kuchyni nabízí nezbytné úložné prostory. Obě jsou doplněné LED diodovým osvětlením.

Foto: Nadop

Vestavné trouby lze ukrýt za posuvná dvířkaFoto: Nadop

Jistě každého zajímá, na kolik by ho taková kuchyň přišla. Je to několik stovek tisíc korun, ale přesnou částku říct nejde. Kuchyň se vyrábí pouze na zakázku a v té se vždy promítne nejen její velikost, ale i vnitřní vybavení skříněk, co která umí – tedy zda ji ovládáte ručně nebo pomocí elektronických spínačů, jaké je uvnitř kování, stejně jako značka spotřebičů.

I když tady bylo zvolené to nej, určitě si lze v kuchyni najít inspiraci i pro levnější varianty. Co se nejvíc líbí vám?

Reklama

Související témata:

Načítám