Hlavní obsah

Doma vyrobené svíčky: Neuvěříte, jak krásně mohou vypadat!

Foto: Thinkstock

Vyrobit si svíčku podle svého vkusu není vůbec složitéFoto: Thinkstock

Reklama

Romantika při svíčkách... Může být něco lepšího? A co třeba romantika při vlastnoručně vyrobených svíčkách? Máme pro vás pár tipů na jejich výrobu!

Článek

Vyrobit si vlastní svíčku není tak těžké, jak byste si mohli myslet. Chce to jen počáteční investici do nákupu knotů a plíšků na ně a parafínu. Kilogram parafínu pořídíte kolem 80 Kč, metr knotu pak kolem 10 Kč a balení 20 plíšků do 10 Kč. Jestliže chcete experimentovat i s barvami, pak 10 g barvy do vosku stojí od 20 Kč.

Finančně to tedy není nijak náročné a e-shopů, které materiál nabízejí, je také dost, pokud nemáte v okolí kamennou prodejnu s tímto sortimentem.

Jak vyrobit svíčku?

Než vám ukážeme pár nápadů na svíčky, bylo by dobré si říct stručný návod na to, jak výše uvedené suroviny zpracovat.

1. Připravte si nejprve nádoby, do kterých budete vosk nalévat – podle jednotlivých typů svíček zjistíte jaké, najdete to v popisu postupu výroby níže.

2. Knoty si nastřihejte na potřebnou délku, upevněte k nim plíšky a přivažte je ke špejli či čemukoli pevnému tak, abyste je následně neutopili ve vosku.

3. Nachystejte si nádobu s vodou a pak tu, ve které budete rozehřívat vosk. Zahřívat ho přímo je nebezpečné, mohl by chytit.

4. Prostor, kde budete odlévat svíčky, ochraňte nějakou podložkou, ze které vosk dobře dostanete, nebo ji následně vyhodíte.

5. Stejně přemýšlejte i o nádobách na odlévání – musí vydržet teplotu rozpuštěného vosku, která je kolem 70 stupňů.

6. Použít lze i papírové ruličky od toaletního papíru, plastovou rouru a podobně – ovšem je nutné k nim vyrobit i dno a to pečlivě utěsnit – vhodná je k tomu modelína, ale i lepidlo, tavná pistole a podobně.

7. Další nezbytností je jako první pak napustit voskem knot – jen tak zabráníte propadu vosku kolem něj u výsledné svíčky.

8. Při odlévání počítejte s tím, že vosk se při tuhnutí smrští, takže ho budete muset doplnit, aby neměla svíčka důlek.

Vajíčková svíčka

Foto: archiv redakce

Popisek: Na výrobu potřebujete knot, plíšek, vosk a vymytou skořápku od vajíčka, do které trochou rozpuštěného vosku nalepíte plíšek s navlečeným a navoskovaným knotem a zalejete. Bude se skvěle hodit na kuchyňský stůl – třeba do kalíšku na vajíčka, který jste si koupili pro případ snídaně s vejcem na měkkoFoto: archiv redakce

Plovoucí svíčka

Foto: archiv redakce

Vosk můžete nalít například do silikonové formy na muffinky, do které jste před tím dali plíšek a namočený knot. Po zaschnutí svíčku vyndejte a posaďte na hladinu do nádoby s vodou, ve které mohou plavat bylinky, citrusy nebo jiné koření. Aby vše intenzivně vonělo, lze vše předem svařit a nechat vychladnoutFoto: archiv redakce

Svíčka v hrnečku

Foto: archiv redakce

Roztomile vypadá svíčka v hrnečku po babičce. V bazaru nebo ve sklepě či na půdě jistě ukořistíte hrneček, kterému to bude s voskem velmi slušet na sváteční nedělní tabuli. Postup je velmi jednoduchý, už ho znáte z předešlých návodůFoto: archiv redakce

Voskový koktejl

Foto: archiv redakce

Na party bude skvěle vypadat sklenka s voskovým koktejlem – tedy se svíčkou, která ho velmi připomíná. Stačí jen dotvořit okraj sklenky s voskem a přidat plátek citronu… Pokud vás to bude bavit, pak můžete místo vosku na příště sehnat gel a vyrobit například „červené víno“ nebo další napodobeniny alkoholuFoto: archiv redakce

Svíčka ve špalku

Foto: archiv redakce

Na terase, ale i u krbu nebo v rohu obýváku bude skvěle vypadat mohutná svíčka ve špalku z březového dřeva. Na její přípravu potřebujete kromě vosku, knotu a plíšku i trpělivého a šikovného muže, který do špalku udělá patřičný otvor. Pokud se to povede, pak si můžete být jisti, že výsledný efekt bude stát za toFoto: archiv redakce

Jste milovníky svíček? Troufli jste si na jejich výrobu? Pochlubte se s nimi v této velké galerii!

Reklama

Načítám