Hlavní obsah

Domácí fígle: Jak na připálenou žehličku, troubu nebo ucpaný odpad?

Foto: Profimedia

I hodně zašpiněná místa můžete vyčistit bez chemieFoto: Profimedia

Reklama

I s nejméně příjemnými body úklidu, například připálenou žehličkou, špinavou troubou..., vám mohou pomoci levné přírodní prostředky. Poradíme vám pár těch prověřených!

Článek

I v těch nejzapeklitějších situacích, které vás mohou při úklidu potkat, si můžete vystačit s tím, co máte běžně doma. Nevěříte? Tady máte důkaz.

Připálená žehlička

Když se vám podaří připálit žehličku, i když díky moderním nepřilnavým povrchům je to stále výjimečnější stav, je zásadní rychlost, s jakou ji očistíte. A co si vzít na pomoc?

Zubní pastu: Na malý froté ručník naneste zubní pastu a krouživými pohyby přejíždějte přes vychladlou plochu žehličky. Zubní pasta je velmi jemný peeling, který si s připálenými místy poradí.

Ocet: Navlhčete jím savý hadřík. Aby se ocet nevsakoval do žehlicího prkna, podložte nasáklý hadřík suchým ručníkem. Hadříkem s octem přejíždějte znečištěnou plochou žehličky zahřátou na střední teplotu. Když to nepomůže, udělejte žehličce octový zábal, který nechejte působit třeba přes noc – to již bez nahřívání.

Připálená trouba

Při čištění trouby se nejvíc nadřete s mastnotou na skle dvířek, ale i s napáleným dnem nebo stěnami celé trouby. Jak si to ulehčit?

Vodou: Dejte do vyhřáté trouby mísu s vodou a nechejte vodu vypařovat – stačí asi dvacet minut. Mastnota se odmočí a pustí bez drhnutí.

Solí:Posypte dno vyhřáté trouby vrstvičkou soli a nechejte ji tam, dokud nezhnědne, pak vypněte. Když trouba vystydne, sůl vymetete a zbytek lehce setřete. Sůl pohltí mastnotu.

Jedlou sodou: Naneste na studenésklo dveří trouby kašičku z vody a sody. Po čtvrthodinovém působení setřete.

Foto: Profimedia

Trouba bude jako nová díky soli nebo jedlé soděFoto: Profimedia

Ucpaný odpad

Lahůdkou bývá náprava ucpaného odpadu. Jak ho zvládnout, to poradíme i v článku Ucpaný odpad? Vyřešte ho i bez odborníka!.

Nejlepší metodou je ale prevence, protože na opravdu ucpaný odpad už žádné „něžné“ způsoby nezabírají. „Když už voda stojí a neodtéká, není na místě zkoušet žádnou chemii, většinou louh. Radím odpad rozebrat a mechanicky vyčistit,“ říká instalatér Tomáš Kumžák. Proto raději jednou za měsíc propláchněte trubky horkou vodou s jedlou sodou – asi lžíce sody na litr vody.

Připálený hrnec

Občas se to stane každému, že něco pěkně připálí. Pak se rozhodně vyplatí mít v rukávu pár triků, jak si s tím poradit.

Cola: Nalejte do hrnce tolik coly, aby překryla připálená místa. Pomalu ji přiveďte k varu a nechejte vychladnout. Pak tekutinu vylejte a připáleniny lehce otřete.

Prášek do pečiva:Smíchejte ho s vodou a postupujte stejně, jako u coly. Stejně lze použít i jedlou sodu.

Ocet: Spolu s vodou (na litr vody asi tři lžíce octa) ho nalejte do hrnce a nechejte odmočit přes noc.

Mastný plynový sporák

Taky vypadá po přípravě nedělního oběda váš sporák spíš jako bojiště? Pak vyzkoušejte tyto fígle na jeho vyčištění.

Citron: Rozpulte ho, vymačkejte trochu šťávy, aby se k dužnině vešla lžička soli. Citronem přejíždějte mastná místa. Nakonec vyleštěte papírovou utěrkou. Pozor na keramické povrchy, ty jsou na kyseliny citlivé.

Jedlá soda: Spolu s vodou vytvořte kašičku, kterou naneste na mastnotu a po chvíli setřete.

Prášek na prádlo:Asi dvě lžíce rozmíchejte v litru vlažné vody a tímto roztokem naplňte rozprašovač. Mřížky plynového sporáku dejte jednotlivě do igelitových sáčků a důkladně je postříkejte roztokem. Sáčky uzavřete a nechejte působit přes noc. Druhý den je snadno omyjete vodou.

Foto: Profimedia

Zašlé mřížky plynového sporáku zvládnete hravě vyčistit i bez drhnutíFoto: Profimedia

Vodní kámen

Ten je urputným soupeřem, ale i na něj máme pár fíglů.

Ocet a sůl:Roztok asi půl kilogramu soli v litru vody dokonale vyčistí i silný nános vodního kamene v záchodové míse. Nalejte ho do ní a nechejte přes noc působit, druhý den se omyje pouhým spláchnutím.

Ocet:Nastříkejte ho do igelitového sáčku, do kterého jste před tím vložili sprchovou hlavici. Sáček pak uzavřete a nechejte několik hodin působit. Prvním spuštěním sprchy se z ní vodní kámen vyplaví.

Citron:Vodovodní baterii zbavte vodního kamene s pomocí citronové šťávy. Můžete ji nanášet třeba starým zubním kartáčkem nebo pracovat rovnou s polovinou citronu.Oplachovat nemusíte, zbytky se vyplaví prvním spuštěním sprchy.

Znáte i další finty, díky kterým je úklid hračkou? Napište nám je!

Reklama

Načítám