Hlavní obsah
3,1
(104)
Foto: JulijaDmitrijeva, Shutterstock.com

Foto: JulijaDmitrijeva, Shutterstock.com

Domácí kola se spoustou voňavého koření je o poznání zdravější než průmyslově vyráběná limonáda. No dobře, nějaký ten cukr samozřejmě obsahuje, ale aspoň máte jistotu, že neobsahuje žádnou chemii.

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 litr
Na sirup
  • 1 l vody
  • 1 ks citronu
  • 1 ks limetky
  • 2 ks pomeranče
  • 2 lžíce pomerančové kůry
  • 2 lžíce levandule
  • 3 svitky skořice
  • 2 lžičky čerstvého koriandru
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 lžičky stévie
  • 100 g třtinového cukru
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Do většího rendlíku dejte půl litru vody, citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, rozlámanou skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu.

02.

Zbylou vodu oslaďte dle vaší chuti nebo návodu na obalu stévií. Tu použijte buď sypkou (koupíte v supermarketech, lékárnách a zdravých výživách), nebo ve formě sušených lístků (ty nejsnáze seženete na internetu), ze kterých uvaříte odvar jako čaj.

Foto: Vitana

Limonáda plná voňavého koření je o poznání zdravější než ty průmyslově vyráběnéFoto: Vitana

03.

Stévií oslazenou vodu přilijte do hrnce s kořením a za stálého míchání vařte ještě asi minutu. Odstavte, vmíchejte citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt. Přisypte třtinový cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zchladnout a poté přeceďte.

04.

Sirup uchovávejte v lednici, kde vydrží asi 2 týdny. Limonádu z něj připravíte tak, že do sklenice nalijete 100 ml sirupu, dolijete perlivou vodou a přidáte led.

Tip: Pokud vám nevyhovuje stévie, mrkněte se i na jiná alternativní sladidla (nebo jednoduše dejte jen klasický cukr).

Reklama

Načítám