Hlavní obsah

Domácí jahodový sirup

Hodnocení:
(47)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Sezona českých jahod je konečně tu! A jestli už teď přemýšlíte, jak si jejich chuť a vůni uchovat i do dalších měsíců, zkuste letos kromě zamrazování i domácí jahodový sirup. Je to hračka!

Ingredience pro:
2 lahvičky
  • 10 g kyseliny citronové
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 kg jahod
Něco navíc
  • 3 skořice celé
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Článek

Postup

Krok 1: Jahody omyjte, odstopkujte a rozmixujte.

Foto: Mona Martinů

Jahody můžete odstopkovat ručně nebo s tímto skvělým pomocníkem

Krok 2: Smíchejte s cukrem a případně skořicí či nasekanými bylinkami (máta nebo bazalka) a nechte 2–3 dny v chladu a temnu stát.

Foto: Mona Martinů

Cukru můžete dát méně, ale pamatujte na to, že je to přirozený konzervant – čím méně ho v sirupu bude, tím kratší dobu vydrží

Krok 3: Poté směs přeceďte přes gázu nebo husté sítko rovnou do hrnce.

Foto: Mona Martinů

Aby se vám lépe pracovalo, rozmixované jahody můžete zředit trochou vody

Krok 4: Přidejte kyselinu citronovou, zahřejte pod bod varu a ještě horký sirup plňte do vyčištěných sklenic. Uchovávejte v chladu.

Foto: Mona Martinů

Stejně tak můžete vynechat kyselinu citronovou, která se také přidává pro delší trvanlivost

Foto: Mona Martinů

Podobně můžete během léta zpracovat jakékoli jiné bobulovité ovoce

Vyzkoušejte také skvělý a zdravý zázvorový sirup nebo jahodový sorbet s bezovým sirupem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek