Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Kopřiva je bez přehánění naše domácí superpotravina číslo jedna. Je přímo nabitá cennými látkami – mužům zlepší potenci, ženám zabezpečí krásné vlasy a pokožku a všem dohromady pomůže se stresem a detoxikací. Je snadno dostupná a určitě si ji nespletete s jinou rostlinou. Navíc je opravdu chutná. Teď je v nejlepší kondici. Vezměte pár posledních brambor ze sklepa a připravte tyhle kopřivové noky, jsou báječné! A fritované kopřivové listy jsou parádní tečka na závěr.

30 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na noky budete potřebovat
  • 400 g brambor
  • 100 g hladké mouky
    1
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 lžíce soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
Na šalvějový olej
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky čerstvé šalvěje
  • 1 hrst vlašských ořechů
    8
Kopřivové chipsy
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 1 hrst kopřiv
Na dokončení
  • 1 hrst parmazánu
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Na kopřivové noky nejdřív uvařte staré moučné brambory ve slupce doměkka. Zatímco se vaří, spařte dvě hrsti mladých kopřivových listů – zalijte je půl litrem vroucí vody a nechte krátce louhovat. Sceďte, mírně vymačkejte a nasekejte najemno (výluh můžete popíjet u vaření).

02.

Dovařené horké brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a nechte vychladnout. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Brambory rozmačkejte lisem, jemně osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a promíchejte. Postupně přidejte mouku a kopřivy a vypracujte těsto. Podle typu a stáří brambor přidejte, nebo naopak uberte mouku. Chce to určitý cit v prstech – těsto má být hedvábně jemné a nesmí lepit.

03.

Z bramborového těsta vyválejte váleček asi 1,5 cm silný a nakrájejte ho na jednotlivé noky. Do každého ještě vymáčkněte vidličkou příčné drážky.

04.

Vroucí vodu řádně osolte, vsypte najednou všechny hotové noky a krátce povařte. Asi po 3–4 minutách vyplavou na hladinu. Vyjměte je děrovanou lžící, nechte okapat a promíchejte se šalvějovým olejem.

05.

Šalvějový olej připravíte tak, že na olivovém oleji krátce osmahnete nahrubo nasekané vlašské ořechy, přidáte pár šalvějových listů, promícháte a odstavíte.

06.

Na kopřivové chipsy opláchněte hrst pěkných kopřivových listů a nechte zcela vyschnout (jinak budou v pánvi prskat a kroutit se). V menším rendlíku rozehřejte vrstvu oleje vysokou asi 1 cm na střední teplotu. Do rozpáleného oleje postupně vkládejte listy – hotové jsou téměř okamžitě, musíte je hned vytáhnout a dát okapat na papírovou utěrku. Nejlíp se vám bude pracovat s kuchyňskou pinzetou.

07.

Kopřivové noky ozdobte fritovanými listy kopřiv, navrch přidejte pár hoblinek parmazánu a podávejte.

Můj tip: Místo šalvějového oleje promíchejte noky s pestem z medvědího česneku.

Zkuste také domácí těstoviny bez strojku nebo si upečte domácí trdelník

Související témata:

Načítám