Hlavní obsah

Domácí noky s vlašskými ořechy a kopřivovými chipsy

Hodnocení:
(47)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Kopřiva je bez přehánění naše domácí superpotravina číslo jedna. Je přímo nabitá cennými látkami – mužům zlepší potenci, ženám zabezpečí krásné vlasy a pokožku a všem dohromady pomůže se stresem a detoxikací. Je snadno dostupná a určitě si ji nespletete s jinou rostlinou. Navíc je opravdu chutná. Teď je v nejlepší kondici. Vezměte pár posledních brambor ze sklepa a připravte tyhle kopřivové noky, jsou báječné! A fritované kopřivové listy jsou parádní tečka na závěr.

Ingredience pro:
2 porce
Na noky budete potřebovat
  • 400 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 2 hrsti mladých kopřiv
  • 1 lžíce soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
Na šalvějový olej
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky čerstvé šalvěje
  • 1 hrst vyloupaných vlašských ořechů
Kopřivové chipsy
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 1 hrst mladých kopřiv
Na dokončení
  • 1 hrst parmazánu
Článek

Postup

Krok 1: Na kopřivové noky nejdřív uvařte staré moučné brambory ve slupce doměkka. Zatímco se vaří, spařte dvě hrsti mladých kopřivových listů – zalijte je půl litrem vroucí vody a nechte krátce louhovat. Sceďte, mírně vymačkejte a nasekejte najemno (výluh můžete popíjet u vaření).

Krok 2: Dovařené horké brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a nechte vychladnout. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Brambory rozmačkejte lisem, jemně osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a promíchejte. Postupně přidejte mouku a kopřivy a vypracujte těsto. Podle typu a stáří brambor přidejte, nebo naopak uberte mouku. Chce to určitý cit v prstech – těsto má být hedvábně jemné a nesmí lepit.

Krok 3: Z bramborového těsta vyválejte váleček asi 1,5 cm silný a nakrájejte ho na jednotlivé noky. Do každého ještě vymáčkněte vidličkou příčné drážky.

Krok 4: Vroucí vodu řádně osolte, vsypte najednou všechny hotové noky a krátce povařte. Asi po 3–4 minutách vyplavou na hladinu. Vyjměte je děrovanou lžící, nechte okapat a promíchejte se šalvějovým olejem.

Krok 5: Šalvějový olej připravíte tak, že na olivovém oleji krátce osmahnete nahrubo nasekané vlašské ořechy, přidáte pár šalvějových listů, promícháte a odstavíte.

Krok 6: Na kopřivové chipsy opláchněte hrst pěkných kopřivových listů a nechte zcela vyschnout (jinak budou v pánvi prskat a kroutit se). V menším rendlíku rozehřejte vrstvu oleje vysokou asi 1 cm na střední teplotu. Do rozpáleného oleje postupně vkládejte listy – hotové jsou téměř okamžitě, musíte je hned vytáhnout a dát okapat na papírovou utěrku. Nejlíp se vám bude pracovat s kuchyňskou pinzetou.

Krok 7: Kopřivové noky ozdobte fritovanými listy kopřiv, navrch přidejte pár hoblinek parmazánu a podávejte.

Můj tip: Místo šalvějového oleje promíchejte noky s pestem z medvědího česneku.

Zkuste také domácí těstoviny bez strojku nebo si upečte domácí trdelník

ynezorPumanzeSaNyknalC