Hlavní obsah

Trdelník: domácí je nejlepší

Hodnocení:
(170)
Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Milujete pochoutku zvanou trdelník? Nestůjte letos frontu na vánočním trhu a upečte si ho v klidu doma. Neprohloupíte!

Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 10 g droždí
  • 15 g cukru krupice
  • 120 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 40 g másla
  • 50 ml oleje
Potření a obalení
  • 1 vejce
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • ořechy
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte mouku. Doprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, přidejte trošku cukru a zalijte několika lžicemi vlažného mléka. Mísu překryjte utěrkou a chvíli nechte vzejít kvásek. Pak přidejte nakrájené měkké máslo, zbytek mléka a vejce a zadělejte hladké nelepivé těsto. Opět překryjte utěrkou a nechte asi 40 minut kynout na teplém místě.

Krok 2: Troubu zapněte na 180 °C. Nakynuté těsto rukama propracujte a na pomoučeném válu rozválejte asi na pět milimetrů silný plát. Ten rádýlkem rozkrájejte na asi 1–1,5 cm široké proužky. Trubičky na kremrole (nebo třeba zavařovačky či jiné válcovité nádoby obalené alobalem) potřete trošičkou oleje – podle velikosti formiček vyjde těsto na čtyři až šest kusů. Pak formičky obtočte proužky těsta tak, aby se mírně překrývaly a trdelník tak držel pohromadě. Potřete rozšlehaným vejcem a obalte ve směsi ořechů a cukru nebo ve skořicovém cukru. Formičky postavte na plech a pečte asi deset minut. V polovině pečení trubičky otočte „vzhůru nohama“. Upečené trdelníky sejměte z formiček a ještě jednou obalte.

Tak co na to říkáte, máte chuť na trdelník?

ynezorPumanzeSaNyknalC