Hlavní obsah

Domácí super masky: Na ztvrdlé paty, vlasy i pleť

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je u vás avokádo pravidelně na nákupním seznamu? Pak ho využijte nejen k přípravě obložených toustů a salátů, ale i k výrobě domácí kosmetiky. Je totiž výborné na pleť i na vlasy.

Článek

Domácí kosmetika není záležitost pouze našich prababiček. Je oblíbená i v současnosti – nejen pro své blahodárné přírodní účinky, ale také pro svou dostupnost. Můžete ji připravit čerstvou kdykoli a kdekoli během chvilky – třeba i na dovolené. Navíc vám většinou na jednu masku stačí jedno avokádo, které stojí okolo 35 korun.

Vyzkoušeli jsme snadné recepty na domácí kosmetiku z avokáda a doporučíme vám tři skvělé tipy na suchou pleť, na vlasy i na ztvrdlé paty. A proč zrovna exotické avokádo? Je to vitaminová bomba a dužina obsahuje velké množství prospěšných nenasycených mastných kyselin, které mají vynikající antioxidační, regenerační i hydratační účinky. Pleť výborně vyživí, prokrví a napnou.

Na suchou pleť

Máte suchou pleť? Její vlhkost i pružnost vám pomůže obnovit maska z avokáda – ovoce obsahuje olej i enzymy, které pokožce dodají dostatečnou hydrataci. Vyberte zralý plod, oloupejte a dužinu rozmačkejte vidličkou. Poté přidejte lžičku medu – pleť přirozeně zvlhčí. Další možností je vmíchat žloutek s pár kapkami čerstvé citronové šťávy, což je dobré na stažení pórů.

Foto: Jakub Jurdič

Obličejovou masku lze vytvořit dvěma způsoby. Buď rozmačkejte dužinu se lžičkou medu, nebo do kaše vmíchejte žloutek a trochu citronové šťávyFoto: Jakub Jurdič

Pro lepší nanášení můžete směs rozmixovat, aby měla jemnější konzistenci. K obličeji dobře přilne a zprvu ho i příjemně ochladí. Ideální je, když budete u masky relaxovat, natáhnete se a nanesete ji i na krk. Po zhruba dvaceti minutách vše jemně setřete papírovou utěrkou a opláchněte vlažnou vodou.

Foto: Jakub Jurdič

Avokádo dobře rozmačkejte či utřete v hmoždíři, aby vznikla jemná hmota a dobře se nanášela na obličejFoto: Jakub Jurdič

Na suché i zplihlé vlasy

Avokádo oživí také vaši kštici. I na vlasovou masku je potřeba nejdříve rozmačkat dužinu. Pak k ní přidejte lžičku olivového oleje a dobře promíchejte. Naneste na umyté či navlhčené vlasy a pro nejlepší účinek zabalte hlavu na půl hodiny do potravinářské fólie. Nakonec masku setřete a dobře umyjte šamponem.

Foto: Jakub Jurdič

Do rozmačkaného avokáda přilijte lžičku olivového oleje a zamíchejte. Poté si zakryjte ramena ručníkem a masku naneste od kořínků až ke konečkůmFoto: Jakub Jurdič

Konec suchým patám

V létě, kdy se chodí většinou naboso, trpí spousta lidí na suchou a popraskanou kůži na patách. Chodidla namočte na deset minut do vlažné vody, může být mýdlová, a poté přejeďte pemzou. Následně na nohy naneste rozmačkané avokádo a nechte 15 až 25 minut působit. Pro větší efekt můžete chodidla zabalit do igelitové fólie. Výsledkem bude hladší a pružnější kůže, která bude dobře vypadat a hned tak nepopraská.

Foto: Jakub Jurdič

Avokádo vám zjemní i hrubou kůži na patáchFoto: Jakub Jurdič

Také si doma připravujete přírodní masky?

Načítám