Hlavní obsah

Domácí zavináče. Nejlepší, jaké jste kdy jedli!

Hodnocení:
(63)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Rybí zavináče v láku se sice řadí k typickým hospodským jídlům, ale na rozdíl od většiny z nich jsou ze samých zdravých surovin (dietní ryba, kysané zelí, zelenina...). A co teprve, když si je připravíte sami a budete tak mít přehled o použitých surovinách, čerstvosti ryby i množství cukru! Navíc recept funguje i na jiné ryby než sledě.

Ingredience pro:
6 porcí
Na rybu
  • 1000 g filetu z čerstvé ryby
  • sůl
Na lák
  • 250 ml kvasného lihového octa
  • 1/2 l vody
  • 2 lžičky soli
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček celého nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 lžičky cukru
Na náplň
  • cibule
  • kysané zelí
  • mrkev
Článek

Postup

Krok 1: Filety s kůží (ze sledě, pstruha, candáta, lína, makrely nebo třeba bělice) prosypejte solí a nechte dva dny v lednici odležet. Díky soli maso zkřehne a ochutí se.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud neseženete sledě, klidně použijte jiné ryby. Dala jsem pstruha lososovitého a candáta

Krok 2: Po dvou dnech rybu opláchněte, a pokud jste filetovali sami nebo v rybách zůstaly kosti, nyní filety naložte na den dva do octa, který kostičky rozloží. Vypadají-li čistě, postupte rovnou k dalšímu kroku – i nálev je kyselý, takže malé kosti rozpustí také.

Foto: Greta Blumajerová

Sůl rybu krásně zjemní a ochutí, ale spláchněte ji, aby nebyly zavináče přesolené

Krok 3: Připravte si nálev: ocet s vodou, cukrem, solí a kořením 10 minut povařte a nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Všechny ingredience na nálev chvíli povařte

Krok 4: Mezitím dle chuti obložte plátky ryb. Dala jsem domácí kysané zelí a proužky cibule s mrkví. Pro menší zavináče, které se i rychleji odleží, nejprve filety podélně rozřízněte.

Foto: Greta Blumajerová

Na filety rozložte zelí, cibuli a třeba i proužky mrkve

Krok 5: Závitky zpevněte párátkem a vyskládejte do vyčištěných sklenic. Prokládejte dalším zelím a cibulí, kdo má rád, může přidat i čerstvý kopr nebo třeba feferonky.

Foto: Greta Blumajerová

Zavináče zajistěte párátky

Krok 6: Naplněné ryby zalijte lákem a nechte minimálně pět dní v lednici odležet. Pokud vám nějaký lák zbude, schovejte ho a sklenice jím druhý den doplňte – náplň si většinou ještě trochu sedne. Zavináče vám v lednici vydrží zhruba tři týdny.

Foto: Greta Blumajerová

Zbylý lák nevylévejte. Druhý den jím sklenice ještě trochu doplňte

Krok 7: Podávejte s žitným chlebem a čerstvě mletým pepřem.

Foto: Greta Blumajerová

Kvalitní čerstvá ryba, kyselá zelenina a žitný chléb jsou ideální i jako lehká letní večeře

Tip: Nálev dochuťte podle sebe, můžete přidat chilli či kopr nebo rybí závitky proložit kyselými okurkami, olivami a dalšími dobrotami.

Máte rádi podobné hospodské chuťovky, ale hlídáte si příjem energie? Zkuste dietní tvarůžky naložené v pivu, domácí tlačenku nebo zdravé utopence z vajec a minipárečků! A pokud se chystáte něco nakládat či zavařovat, podívejte se na další recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC