Hlavní obsah

Domácí kysané zelí

Hodnocení:
(40)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Domácí kysané zelí po celý rok bez speciálních pomůcek a složité výroby? Příprava téhle vitaminové bomby je totiž snazší, než si myslíte.

  • kmínu
  •  g soli
  •  kg zelí
Článek

Připravte si zavařovací sklenice s víčky omnia nebo potravinářskou fólii a gumičku.

Postup

Krok 1: Pořádně si umyjte ruce, sklenice, pracovní plochu a jeden velký hrnec na promíchání zelí.

Krok 2: Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály.

Foto: Greta Blumajerová

Zelí rozčtvrťte a odstraňte košťály

Krok 3: Nakrouhejte ho (u menšího množství to hravě zvládnete jen nožem, na větší množství už se hodí krouhač) a ve velkém hrnci zelí promíchejte se solí a kmínem. Nechte 2–3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic.

Foto: Greta Blumajerová

Nakrouhané zelí promíchejte ve velkém hrnci se solí a kmínem a nechte 2 až 3 hodiny odstát

Krok 4: Zelí je potřeba co nejvíce stlačit, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.

Foto: Greta Blumajerová

Tradičně zelí v sudu udusává chodidly jedno z dětí, ale na to mi v redakci nikdo nepřistoupil :-)

Krok 5: Zavíčkujte sklenice nebo je přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7 až 10 dnů kvasit, poté už můžete přemístit do chladu (který proces kvašení zpomaluje) nebo jako my můžete začít ochutnávat :-).

Foto: Greta Blumajerová

Sklenice přetáhněte fólií, upevněte gumičkou a nechte při pokojové teplotě v temnu týden až dva kvasit

- Kdyby bylo ve sklenici během kvašení nedostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalejte.

- Na výrobu domácího zelí skvěle poslouží neprůhledný plastový kbelík, který zabrání přístupu světla.

- Kmín je dobrý proti nadýmání, ale leckdo si zelí neumí představit ani bez proužků cibule.

- Dalším přísadám se meze nekladou: zkuste i jablko (to urychlí proces kvašení), křen, kopr, česnek, feferonky, mrkev, ředkev či dokonce řepu!.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama