Článek
Postup
Krok 1: Připravte si zavařovací sklenice s víčky omnia nebo potravinářskou fólii a gumičku. Pořádně si umyjte ruce, sklenice, pracovní plochu a jeden velký hrnec na promíchání zelí.
Krok 2: Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály.
Zelí rozčtvrťte a odstraňte košťály
Krok 3: Nakrouhejte ho (u menšího množství to hravě zvládnete jen nožem, na větší množství už se hodí krouhač) a ve velkém hrnci zelí promíchejte se solí a kmínem. Nechte 2–3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic.
Nakrouhané zelí promíchejte ve velkém hrnci se solí a kmínem a nechte 2 až 3 hodiny odstát
Krok 4: Zelí je potřeba co nejvíce stlačit, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.
Tradičně zelí v sudu udusává chodidly jedno z dětí, ale na to mi v redakci nikdo nepřistoupil
Krok 5: Zavíčkujte sklenice nebo je přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7 až 10 dnů kvasit, poté už můžete přemístit do chladu (který proces kvašení zpomaluje) nebo jako my můžete začít ochutnávat.
Sklenice přetáhněte fólií, upevněte gumičkou a nechte při pokojové teplotě v temnu týden až dva kvasit
Tipy a rady
- Kdyby bylo ve sklenici během kvašení nedostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalejte.
- Na výrobu domácího zelí skvěle poslouží neprůhledný plastový kbelík, který zabrání přístupu světla.
- Kmín je dobrý proti nadýmání, ale leckdo si zelí neumí představit ani bez proužků cibule.
- Dalším přísadám se meze nekladou: zkuste i jablko (to urychlí proces kvašení), křen, kopr, česnek, feferonky, mrkev, ředkev či dokonce řepu!
A co nejraději nakládáte vy? Jste spíše na pochoutky typu nakládaný hermelín a utopenci? Další inspirace najdete ve speciálu o zavařování.