Článek
Postup
Krok 1: Zázvorovici můžete dělat s klidem od oka - jak množství zázvoru, tak medu i citronu je pouze orientační. Co se týče alkoholu pro základ, vždy je dobré použít minimálně 35%, ale dále už je to jen na vás. Nám chutnala z hruškovice, běžně se dělá z vodky a skvělá je i ze slivovice. Je to ideální způsob, jak zpracovat darovanou láhev tvrdého, pokud mu příliš neholdujete...
Krok 2: Z láhve trochu odlijte, aby se do ní vešel zázvor. Ten oloupejte, nastrouhejte najemno a pomocí malé lžičky i se šťávou dostaňte do láhve. To nejtěžší máte za sebou.
Krok 3: Nechte v chladu a temnu pět až sedm dní louhovat. Poté sceďte a ochuťte citronovou šťávou (tu také přeceďte) a medem. Já jsem na půllitrovou láhev hruškovice dala celý citron a čtyři pořádné lžíce medu. Skladujte v lednici a zhruba do měsíce spotřebujte.
Krok 4: Na fotce vlevo vidíte, jak vypadá alkohol těsně po přidání zázvoru, uprostřed po pěti dnech louhování a úplně vpravo po scezení a smíchání s citronem a medem.
Tip: Alkohol jen s vylouhovaným zázvorem vydrží déle, takže ho můžete s medem a citronem míchat po dávkách. Anebo vůbec, jestliže se zázvorovici chystáte pít v čaji, do něhož si je vždy můžete přidat zvlášť.
Co si myslíte o podobném domácím kurýrování slivovicí a dalšími destiláty, má to něco do sebe, nebo je to spíše známka počínajícího alkoholismu?