Hlavní obsah
3,3
(196)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dostali jste láhev tvrdého alkoholu, který nepijete, a teď nevíte, co s ním? Vyrobte si domácí zázvorovici! S citronem a medem je to opravdový životabudič, takže si na vás podzimní rýmičky už jen tak nepřijdou. A s přehledem poslouží i jako prima jedlý dárek. Tož na zdraví!

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
550 mililitrů
  • 500 ml alkoholu
  • 150 g čerstvého zázvoru
  • 1 ks citronu
  • 4 lžíce medu
Článek

Postup

01.

Zázvorovici můžete dělat s klidem od oka - jak množství zázvoru, tak medu i citronu je pouze orientační. Co se týče alkoholu pro základ, vždy je dobré použít minimálně 35%, ale dále už je to jen na vás. Nám chutnala z hruškovice, běžně se dělá z vodky a skvělá je i ze slivovice. Je to ideální způsob, jak zpracovat darovanou láhev tvrdého, pokud mu příliš neholdujete...

02.

Z láhve trochu odlijte, aby se do ní vešel zázvor. Ten oloupejte, nastrouhejte najemno a pomocí malé lžičky i se šťávou dostaňte do láhve. To nejtěžší máte za sebou.

03.

Nechte v chladu a temnu pět až sedm dní louhovat. Poté sceďte a ochuťte citronovou šťávou (tu také přeceďte) a medem. Skladujte v lednici a zhruba do měsíce spotřebujte.

Tip

Alkohol jen s vylouhovaným zázvorem vydrží déle, takže ho můžete s medem a citronem míchat po dávkách. Anebo vůbec, jestliže se zázvorovici chystáte pít v čaji, do něhož si je vždy můžete přidat zvlášť.

Co si myslíte o podobném domácím kurýrování slivovicí a dalšími destiláty, má to něco do sebe, nebo je to spíše známka počínajícího alkoholismu?

Reklama

Související témata:

Načítám